Društvo

Nastavljeno suđenje: Lalić optužio Belivuka za ubistvo u Crnoj Gori

Komentari

Autor: Tanjug

03/02/2023

-

16:28

Nastavljeno suđenje: Lalić optužio Belivuka za ubistvo u Crnoj Gori
Nastavljeno suđenje: Lalić optužio Belivuka za ubistvo u Crnoj Gori - Copyright E-Stock/Nataša Rajaković, Miloš Rafailović, MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Optuženi za organizovanje kriminalne grupe Veljko Belivuk nastavio je da ispituje okrivljenog-saradnika Srđana Lalića, na suđenju toj grupi koja se tereti za sedam ubistava, trgovinu drogom, nezakonito nošenje i držanje oružja, otmice i silovanje.

Pričajući o ubistvima u Crnoj Gori, Belivuk je pitao Lalića kako je mogao da tvrdi da je Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojšu Jankovića tamo srdačno dočekao mušakrac "Zema" kada nije tome prisustvovao, na šta mu je Lalić odgovorio da su mu to oni ispričali.

Lalić je rekao da je Belivuk ubio Adisa Spahića u Crnoj Gori, kada je ubijen i Damir Hodžić, a Mile Radulović zvani Kapetan otet.

Belivuk je počeo današnje ispitivanje postavljanjem pitanja Laliću o planiranju ubistva Gorana Veličkovića, a Lalić je tvrdio da je njegova otmica bila detaljno isplanirana. Ranije je ispričao da je okrivljeni-saradnik Bojan Hrvatin Veličkovića dovezao do njive kukuruza, nakon čega su ga pripadnici oteli i odveli u kuću u Ritopeku gde je kasnije ubijen.

Belivuk je Lalića pitao kako je moguće da industrijska mašina za mlevenje mesa može da melje kosti, ali ne može kosu, na šta je Lalić odgovorio da su kosti elastičnije od kose.

Lalić je ranije ispričao da su prilikom uklanjanja tela morali da skidaju kosu svojih žrtava jer se kosa zaglavi u mašini.

Detaljno opisao mučenje Lazara Vukićevića

Okrivljeni-saradnik je detaljno opisao kroz kakvu torturu je prolazio ubijeni Lazar Vukićević.

Lalić je naveo da je Vukićević, kada je doveden u kuću u Ritopeku, bio toliko pretučen da su mu "kosti prstiju videle".

Vukićević je krvario iz rane na glavi više od dva sata, nakon čega su ga, prema rečima Lalića, pripadnici grupe polivali vodom iz creva pokušavajući da ga povrate.

Rekao je i da su pripadnici grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, među navijačima širili lažne informacije da je Lazar Vukićević nestao zbog navodnog konflikta sa sinom predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Lalić je pojasnio da su pripadnici "pustili priču" među navijačima da je Vukićević nestao jer je bio u sukobu sa sinom predsdnika te su na taj način hteli da inkriminišu predsednikovog sina i skrenu sumnju sa njih.

Belivuk je Lalića ispitivao koliko istina može da bude i na koliko načina jedan događaj može da se odigra, aludirajući da se njegov iskaz ne podudara sa iskazom okrivljenog-saradnika Bojana Hrvatina.

Pričajući o ubistvu Aleksandra Šarca, Lalić je naveo da misli da je on ubijen 17. oktobra, kada je Lalić zajedno sa još nekim pripadnicima bio u inostranstvu.

Belivuk je zatim od Lalića tražio da uradi rekonstrukciju otmice Nikole Mitića, te ga je ispitivao gde je Mitić prvi put uočen, u kojim kolima i kojom rutom su ga pratili.

Lalić je ispričao da nije video trenutak kada jsu pripadnici grupe oteli Mitića i ubacili ga u kola, već samo pripadnike kako ulaze u automobil, dodajući da je tada Belivuk javio preko kriptovane aplikacije "Skaj" da je osoba oteta i da svi idu u "bazu", kako su prpadnici grupe zvali prostoriju na stadionu FK Partizan.

Pričajući o Veljku Banoviću zvanom Votka, bliskom saradniku Luke Bojića, na pitanje Belivuka zašto je rekao da je Votka nažalost naivan, ako Votka planirao Lalićevo ubistvo, on je rekao "sad žalim za mnogim stavrima".

Lalić je ponovio da je video slike ubijenih Ljubomira Lainovića i Joke, dodajući da su Lainoviću pucali u glavu.

Okrivljeni-saradnik je ispričao da je "Rista", koji je takođe, kako se sumnja, ubijen od strane "kavačkog klana, ubjen u Istanbulu i da je siguran da je to Rista Mijanović koji je nestao pre dve godine.

Turska policija je pronašla slike mučenja Mijanovića.

Lalić je ispričao i da je optuženi Nebojša Janković planirao da pobegne iz zemlje, ali ga je Belivuk ubedio da to ne uradi.

Kada su nakon objavljivanja rata mafiji od strane predsednika Srbje Aleksandra Vučića, pripadnici ove grupe pobegli u Tursku, tamo ih je sačekao i smestio pripadnik Kavačkog klana Radoje Živkoivć sa devojkom iz turske Ajšom.

Nakon što je Belivuk završio sa ispitivanjem Lalića, Miljković je pitao Lalića gde je zakopao telo jednog od vlasnika Pink taksija, na šta je Lalić odgovorio da nema saznanja o tome.

Lalić i Miljković su se zatim verbalno sukobili, nakon čega je okrivljeni-saradnik rekao da je Miljkovićeva ljubavnivca Ana imala kriptovani telefon "Skaj" ,dok je Miljković aludirao da je Lalić bio u vezi sa muškarcem.

Prethodno su osumnjičeni dovedeni u specijalni sud u dva navrata u policijskoj koloni od dve marice i šest automobila policije. 

Okrivljeni svedoci su pristali da za kazne zatvora od 14,15 i 18 godina pričaju o zločinima koje je grupa 

Inače, veće Posebnog odeljenja za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu je odbilo predloge advokata odbrane da se ukine pritvor pojedinim pipadnicima organizovane kriminalne grupe Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se priapdnici terete za najteža krivična dela među kojima su i sedam ubistava. Advokati odbrane su tražili ukidanje pritvora za Aleksandra Vučeljića, Alekse Stošića, Milovana Tadića, Alekse Dunjića, Alekse Šejcih i Vladimira Greka, čemu se tužilaštvo protivilo. Nastavak suđenja je zakazan za 20. 21.23.24. februara u 9.30 sati.

Komentari (0)

Srbija