Aktuelno

Nastavljeno suđenje Belivuku i Miljkoviću, optuženi negiraju krivicu

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2022

-

10:12

Nastavljeno suđenje Belivuku i Miljkoviću, optuženi negiraju krivicu
Nastavljeno suđenje Belivuku i Miljkoviću, optuženi negiraju krivicu - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević

veličina teksta

Aa Aa

U Specijalnom sudu u Beogradu danas prepodne nastavljeno je suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, čiji se pripadnici potvrđenom optužnicom terete za sedam ubistvava, trgovinu drogom, nezakonito držanje i nošenje oružja, otmicu i silovanje.

Belivuk je na početku ročišta rekao da danas neće dopuniti odbranu, ali da će posle saslusanja svedoka-okrivljenih to učiniti.

Nakon što je optuženi Miljković izašao za sudsku govornicu kako bi izneo svoju odbranu, njegov branilac Vladimir Petrović je zatražio da se iz sudnice udalje okrivljeni saradnici, jer smatra da ne mogu da slušaju odbranu MIljkovića, što je sud odbio.

Miljković je počeo sa iznošenjem odbrane, negirajući optužbe i tvrdeći da za njega komunikacija preuzeta sa kriptovane aplikacije "Skaj" ne postoji.

On je, kao i optuženi Veljko Belivuk, na početku izlaganja svoje odbrane, pominjao razne ljude iz vrha vlasti, nakon čega ga je sudija opomenula i rekla da se ti ljudi ne nalaze na optužnici te da ih ne pominje.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Pričao je i o Radoju Zviceru te je potvrdio da su prijatelji i da su on i Belivuk bili 14 dana u Crnoj Gori na babinama.

Osvrnuo se i na bivšeg zamenika načelnika SBPOK-a Gorana Papića, koji je prvostepeno osuđen jer je urgirao da se Miljkoviću u aprilu 2020. vrati blindirani auto bez policijskih provera i tvrdio da ga ne poznaje.

Kada je u pitanju krivično delo pranje para za koje se terete i supruge optuženih, Miljković je negirao i te navode, ističući da su njihove žene jedino "oprale njihove farmerice u kojima je bio novac".

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Miljković je ponovio "da biti mrtav nije krivično delo" navodeći da ne može da se tvrdi da je neko mrtav jer se svedoci okrivljeni kunu u to, dodajući da ne može da se veruje Bojanu Hrvatinu. Rekao da nije imao sukob sa ubijenim muškarcima.

On je od suda zatražio odbukcioni nalaz Gorana Veličkovića, tvrdeći da njegova grupa nije izvršila taj zločin, kao i da oni nikad nisu imali problem sa njim.

Miloš Budimir je nakon Miljkovića prvi stao za govornicu i negirao navode optužnice, kojom se grupa tereti za najteža krivična dela među kojima je i sedam ubistava.

Isto su uradili i Marko Budimir, Nebojša Janković, Vlade Draganić, Dejan Tešić i Nemanja Ðurić koji su rekli da će odbranu izneti u toku postupka, nakon izjava svedoka okrivljenih Bojana Hrvatina, Nikole Spasojevića i Srđana Lalića.

Nemanja Lakićević je negirao da je ubijenog Zdravka Radojevića namamio u kuću u Ritopeku gde je on posle ubijen, tvrdeći da ne poznaje pripadnike grupe Belivuka i Miljkovića.

VJT: Otužbe Belivuka nisu potkrepljene materijalnim dokazima

Više javno tužilaštvo u Beogradu saopštilo je danas da odbrana Veljka Belivuka, kao i bilo kog drugog okrivljenog, ne povlači automatski reakcije državnih organa, naročito ukoliko se radi o optužbama koje nisu potkrepljene materijalnim dokazima.

Okrivljeni svoju odbranu može da iznosi bez ikakvih organičenja, a sve u sklopu strategije odbrane i procesne pozicije u kojoj se okrivljeni nalazi.

Belivuk je u ponedeljak izneo niz optužbi na račun državnih funkcionera, umesto da govori o optužbama za koje se on tereti.

Više javno tužilaštvo u Beogradu je u saopštenju podsetilo medije i javnost da optuženi prema Zakoniku o krivičnom postupku, između ostalog, ima pravo da slobodno iznese svoju odbranu i da se izjasni o svim činjenicama i dokazima koji ga terete, kao i da iznosi činjenice i dokaze u svoju korist, pri čemu nije u obavezi da govori istinu.

Komentari (0)

Srbija