Društvo

Odbijena žalba organizatora Evroprajda, Miletić za Euronews Srbija: "Sledeći korak žalba Upravnom sudu"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/09/2022

-

18:51

Odbijena žalba organizatora Evroprajda, Miletić za Euronews Srbija: "Sledeći korak žalba Upravnom sudu"
Odbijena žalba organizatora Evroprajda, Miletić za Euronews Srbija: "Sledeći korak žalba Upravnom sudu" - Copyright Tanjug/Andrija Vukelić, Vladimir Sporčić, EU Info Centar

veličina teksta

Aa Aa

Žalba koju su organizatori Evroprajda juče uložili na odluku Ministarstva unutrašnjih poslova o zabrani Parade ponosa, odbijena je, potvrdio je za Euronews Srbija koordinator Evroprajda Goran Miletić.

On je naveo da nije iznenađen ovom odlukom i dodao da je sledeća instanca kojoj će se obratiti Upravni sud.

"Žalićemo se Upravnom sudu, to ćemo učiniti odmah čim pravni tim sačini kompletnu žalbu. Mislimo da bi oni trebalo u roku od 24 sata da nam odgovore, tako je bilo i sa MUP-om", rekao je on za Euronews Srbija.

MUP Srbije se ovim povodom još nije oglasio.

Inače, već nakon prvobitne odluke MUP-a da će zabraniti Paradu ponosa, organizatori su najavili da će šetnje svakako biti, ali da je moguća i promena rute.

Organizacija manifestacije Europrajd, odnosno završna šetnja učesnika planirana za subotu, 17. septembar u fokusu je javnosti proteklih nedelja, a o tome je raspravljao i vrh države. Odluka koja se čekala stigla je u utorak - Ministarstvo unutrašnjih poslova  zabranilo je šetnju učesnika "Europrajd 2022". Istovremeno, porodična šetnja u organizaciji "antiglobalista", najavljena kao kontraskup, takođe je zabranjena od strane MUP-a.

Organizatori Europrajda uložili su već sinoć u 19 sati žalbu na odluku Ministarstva o zabrani Europrajda.

Isti dan, premijerka Srbije Ana Brnabić, otvorila je i Međunarodnu konferenciju o ljudskim pravima, gde je govorila i o pravima LGBT+ zajednice, ali se susrela i sa negativnim komentarima aktivista koji su u znak protesta uzvikivali: "Hoćemo prajd".

Odluci MUP-a  prethodile su i tenzije u javnosti koje se ne stišavaju, ali i sednica Saveta za nacionalnu bezbednost.

Komentari (0)

Srbija