Društvo

Begović: Srbija je izabrala da bude predvodnik promena

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2024

-

11:11

Begović: Srbija je izabrala da bude predvodnik promena
Begović: Srbija je izabrala da bude predvodnik promena - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Jelena Begović izjavila je danas, otvarajući treću Međunarodnu konferencija „AI_4_LIFE: Biotech Future Forum“ posvećenu razvoju novih tehnologija i primeni veštačke inteligencije u oblasti biologije, medicine i farmacije, da su u sadašnjem vremenu dva najizrazitija napretka u veštačkoj inteligenciji i biotehnologiji.

"Živimo u izvanrednim vremenima tehnoloških promena i evolucije naših životnih stilova. 21. vek je vek ubrzanog tehnološkog napretka u kome živimo četvrtu industrijsku revoluciju i na nama je da odlučimo da li ćemo biti predvodnici ili kaskati za promenama, a Srbija je odlučila da bude predvodnik promena", rekla je ona.

Ministarka je naglasila da je konferencija prilika za okupljanje kako bi istražila najnovija dostignuća u oblasti veštačke inteligencije i biotehnologije - dva polja koja definitivno oblikuju našu budućnost.

"Kao naučnica i neko ko je strastveno posvećen nauci i novim tehnologijama, verujem da živimo u izuzetnim vremenima. Ne samo da smo svedoci tehnološke transformacije, već doživljavamo i promene u našem životnom stilu, promene u društvima, ali svedočimo i o promenama u našoj evoluciji kao vrste”, navela je ona.

Podsetila je da se tehnološki napredak ubrzava, da u eri četvrte industrijske revolucije u kojoj živimo inovacije definišu svaki aspekt naših života.

"S tim u vezi, moramo postaviti sebi pitanje: Da li smo spremni da predvodimo ove promene ili ćemo ih samo posmatrati sa strane? Srbija je izabrala ne samo da učestvuje, već i da bude lider. Naša posvećenost inovacijama je jasna kroz inicijative poput BIO4 Kampusa, koji ima za cilj da pozicionira Srbiju kao ključni evropski i svetski centar za biotehnologiju", naglasila je Begović.

Konferencija "više od okupljanja"

Ona je ukazala da je konferencija više od okupljanja - ona je deo veće strategije koja ima za cilj prihvatanje četvrte industrijske revolucije i podsticanje digitalne transformacije.

Četvrtu industrijsku revoluciju karakteriše fuzija tehnologija koja briše granice između fizičke, digitalne i biološke sfere i nadovezuje se na digitalnu revoluciju (Treća industrijska revolucija), kazala je Begović i dodala da je ta era obeležena brzim prodorima u novim oblastima, posebno u Al, big data i biotehnologiji.

"Okupljajući kreatore politike, naučnike, preduzetnike i lidere industrije, želimo da pokažemo kako veštačka inteligencija i njena međusobna povezanost i spajanje sa biotehnologijom mogu da se pozabave nekim od najhitnijih izazova našeg vremena", istakla je ona i dodala da se rezultati već vide u oblasti zdravstvene zaštite, održivosti, pitanja životne sredine i ekonomskog razvoja.

Forum je, kako je dodala i prilika da se pokaže i praktična primena dostignuća. Begović je istakla da su teme koje će se istražiti poput državne strategije za Al, moći genetskih podataka u zdravstvu i inovativni tretmani raka, ključne za oblikovanje naše kolektivne budućnosti bilo da se radi o novim biološkim terapijama ili korišćenju nekonvencionalnih izvora podataka.

Dodala je da je jednako važna i uloga koju će veštačka inteligencija i biotehnologija imati u postizanju ciljeva održivog razvoja.

Šta su glavne teme?

Podsetila je da iskoristivštavajući moć Al možemo da napravimo korake u rešavanju klimatskih promena, optimizaciji korišćenja resursa i razvoju zelenih tehnologija koje su ne samo korisne već i od suštinskog značaja za buduće generacije.

Glavne teme konferencije, između ostalog, biće i državne strategije za veštačku inteligenciju, njen uticaj na transformaciju života, snaga genetičkih podataka u zdravstvenom sistemu, inovativna rešenja za lečenje različitih vrsta raka, kao i revolucionarni naučni rezultati iz BIO4 Kampusa.

Skup organizuje Vlada Srbije u saradnji sa Skupštinom Srbije, Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, Kancelarijom za IT i eUpravu, Centrom za četvrtu industrijsku revoluciju, Svetskim ekonomskim forumom, BIO4 i UNDP.

Očekuje se 1.000 učesnika i 37 govornika iz 15 zemalja. Na otvaranju su se obatili i izvršni direktor Svetskog ekonomskog foruma Mirek Dušek i pomoćnica generalnog sekretara UN i regionalna direktorka UNDP-a za Evropu i centralnu Aziju Ivana Živković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija