Društvo

Poražavajuća statistika u Novom Pazaru: Više od polovine smrtovnica potpišu kardiovaskularne bolesti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/10/2024

-

21:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Srčane bolesti i problemi sa krvnim sudovima odnose više života nego bilo koja druga bolest u Novom Pazaru. Čine više od 50 odsto svih smrtnih slučajeva u tom gradu. Na drugom mestu su tumori koji čine 23 odsto uzroka smrti.

Portparolka Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru dr Majda Iković kaže da je na teritoriji tog grada prošle godine preminulo 920 lica. Dodaje da su vodeći uzrok smrtnosti kardiovaskularne bolesti, dok su na drugom mestu tumori.

"Kardiovaskularne bolesti čine 53 odsto od ukupnog broja umrlih i tu su uglavnom zastupljeni moždani udar, zatim kardiomiopatija, infarkt srca i hipertenzija. To su četiri bolesti koje se najčešće javljaju", kaže Iković za Euronews Srbija.

Na drugom mestu su tomori, koji potpišu 23 odsto smrtovnica u Novom Pazaru. 

"Tu preovladava karcinom pluća, zatim karcinom debelog creve i karcinom dojke. Ono što želim istaći jeste da je u odnosu na prošlu godinu statistika kaže da je broj umrlih od kardiovaskularnih bolesti manji. Prošle godine je taj broj bio je 61 odsto umrlih od kardiovaskularnih bolesti, dok je ove godine 53 odsto. Što se tiče tumora broj umrlih se uvećao 19 odsto na 23 odsto", istakla je ona.

Vodeći rizik oboljevanja od tumora je nepravilna ishrana, nedovoljna fizička aktivnost, pušenje, način života, ali i genetika igra važnu ulogu.

VIŠE O OVOJ TEMI POGLEDAJTE U PRILOGU

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija