Društvo

Umesto ajvara, veganska pašteta od pasulja i šargarepe: Studente iz Leskovca ova kreacija odvela na takmičenje u Parizu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/10/2024

-

08:29

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Srpski studenti predstaviće svoj jedinstven proizvod na takmičenju u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda. Ove godine taj proizvod dolazi iz Leskovca, a nije ajvar, već je reč o veganskoj pašteti od pasulja i šargarepe.

Tim sa Tehnološkog fakulteta odneli su pobedu na Nacionalnom takmičenju "Ecireiphelia Srbija" i time obezbedili sebi plasman na Evropsko takmičenje. Trenutno su u toku završne pripreme za Pariz, istakao je za Euronews Srbija jedan od studenata Andrija Dakić.

Dakić naglašava da su prilikom rada na ovom proizvodu, tim je imao dve ideje na umu – da isprate trend u prehrambenoj industriji, što bi trenutno bila veganska ishrana bogata proteinima, kao i da iskoriste neki otpad iz prehrambene industrije.

Tako su na kraju rešili da koriste pasulj, kao ekonomičan izvor proteina, i trop šargarepe,  koji se dobija kao ostatak nakon ceđenja soka šargarepe, a bogat je vitaminima

"Kombinacijom ova dva sastojka uz dodatak određenih začina  napravili smo jedinstveni namaz kojeg nema na tržištu", naglašava student.

Takmičenje će se odviti u okviru Svetske izložbe sireva u Parizu, a Dakić očekuje žestoku konkurenciju, s obzirom na to da učestvuju timovi širom Evrope.

"Mislimo da je moguće da se ovaj namaz nađe u serijskoj proizvodnji  jer to smo i želeli. Hteli smo da dobijemo nutritivno vredan proizvod, ali je proizvod koji je moguće da se nađe u većoj količina na tržištu", zaključio je student Tehnološkog fakulteta

Milić: Uz malo kreativnosti se i otpad može iskoristiti

Branislav Milić, direktor švajcarske organizacije Helvetas tri godine unazad podržava studente na ovom takmičenju. On je naglasio da je ovaj proizvod dokazao da se neke stvari koje tretiramo kao otpad mogu da nađu svoju upotrebu uz malo kreativnosti.

"Ne završava se sve nekim procesom na koji smo navikli, nekakvim starijim načinima poslovanja. Možemo  tu neku svoju kreativnost i inovativnost zapravo da uključimo i taj proces proizvodnje da produžimo", ističe Milić.

Takmičenje su zapravo kreirali univerziteti da uključe privredu, u  nauku i inovacije, ističe Milić i dodaje da su pre tri godine naši studenti osvojili zlatnu medalju, a prošle godine srebrnu.

Sagovornik veruje da, iako je snažna konkurencija, šanse da ovim proizvodom su dobre.

"Važno je da znamo da 22 zemlje učestvuju,  to je više od 1.100 projekata i takvih proizvoda  kao što je ovaj proizvod koji je Andrej predstavio je prošlo kroz takmičenje. Ipak, mislim dalje da imamo veliko šanse", zaključio je sagovornik.

Za više detalja, pogledajte video na vrhu teksa

Komentari (0)

Srbija