Društvo

Ristić: Prvi put sve lokalne samouprave sprovele medijske konkurse

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

10:14

Ristić: Prvi put sve lokalne samouprave sprovele medijske konkurse
Tanjug/Vladimir Šporčić - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Ministar informisanja i telekomunikacija Dejan Ristić izjavio je da su ove godine prvi put sve lokalne samouprave sprovele medijske konkurse, što im je zakonska obaveza, i istakao da su to prvi rezultati dijaloga medija i resornog ministarstva. Ristić je naveo da su medijski konkursi zakonom uspostavljeni 2014. godine, ali da ih nikada nisu sprovodile sve lokalne samouprave.

''Dakle, zahvaljujući aktivnosti Ministarstva informisanja i telekomunikacija u prethodnih nekoliko meseci, intenzivnih i svakodnevnih, mi smo motivisali i radili dodatno sa lokalnim samupravama'', rekao je Ristić za TV Prva.

Dodao je da je krajem prošle nedelje poslednja lokalna samuprava, od ukupno 144, sprovela medijske konkurse i da je reč o opštini Golubac.

''Uspeli smo da pokažemo da je implementacija zakona jedan od naših prioriteta, kao i da implementacija zakona nije nešto teško, ukoliko napravite dobru atmosferu, dobar tim i ukoliko i resorno ministarstvo pruža logističku i svaku drugu podršku i lokalnim zajednicama i medijima'', kazao je Ristić.

Istakao je da dijalog medija i resornog ministarstva ima za cilj da doprinese boljoj saradnji unutar medijske scene, pre svega među novinarima i novinarskim udruženjima.

''Uspeli smo da intenzivnim dijalogom postignemo prve značajne rezultate koji će doprineti boljoj saradnji među novinarima i novinarskim udruženjima“, kazao je Ristić i podsetio da u Srbiji postoji 2.193 štampanih i elektronskih medija, a da deluje 76 novinarskih udruženja.

Kada je reč o bezbednosti novinara, ministar je rekao da je od početka godine u Srbiji zabeleženo 40 odsto manje slučajeva ometanja rada novinara i ugrožavanja bezbednosti novinara i dodao da cilj da se taj procenat svede na nulu.

Na pitanje o uvođenju 5G mreže, Ristić je rekao da je procedura započeta 13. septembra i da podrazumeva početak javne rasprave o pravilniku o minimalnim uslovima za uvođenje te mreže.

Dodao je da će javna rasprava biti završena 29. oktobra i da će u najkraćem mogućem periodu taj pravilnik stupiti na snagu nakon ćega će, kako je rekao, Ratel sprovesti međunarodnu aukciju.

''Ono što je bitno za naše građane je kompletna procedura obnove licence za 2G, 3G, 4G, što će biti završeno do sredine sledeće godine'', rekao je ministar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija