Društvo

Pre pet dana dobio srce, danas već šeta: Uspešno se oporavlja pacijent kome je transplantiran organ u Institutu Dedinje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

14:31

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Pacijent, kome je pre pet dana transplantirano srce u Institutu Dedinje, dobro se oporavlja, razgovara sa zdravstvenim radnicima, šeta. Lekari kažu da je "više van kreveta nego u krevetu" i očekuju da će za desetak dana moći da ide kući.

To je druga transplantacija srca u Institutu Dedinje u poslednja dva mesaca. U avgustu je obavljena prva, kada je ponovo zaživeo program transplantacije u toj ustanovi nakon pauze od 30 godina

Pad sa visine bio je koban za muškarca (51) iz Niša, ali je zahvaljujući pristanku porodice da bude donor spaseno pet života. Osim srca, transplantirana su još dva bubrega i dve rožnjače.

Za pacijenta koji je dobio srce, može se slobodno reći da organ stigao u poslednjem momentu. Njegova dijagnoza bila je srčana slabost u terminalnoj fazi. Samo u poslednjih pola godine bio je šest puta na bolničkom lečenju zbog popuštanja srca.

Dr Saša Borović, kardiohirurg i načelnik Centra za srčanu slabost u Institutu Dedinje kaže da je pacijent dan nakon transplantacije odvojen od mašine za mehaničku ventilaciju.

"Sada je u intenzivnoj nezi, ali razgovara sa zdravstvenim radnicima, gleda program na laptopu, šeta, više je van kreveta nego u krevetu. Dobro se oporavlja, očekujemo za desetak dana da ide kući", rekao je Borović za Euronews Srbija.

Dodaje da je transplantacija kruna medicine, a da bi se uspešno obavljala mora da se ispuni nekoliko preduslova - da timovi budu dobro obučeni (lekari, medicinske sestre), da imaju dobar prostor i dobru opremu. Institut za kardiovaskularne bolesti Dedinje u ovom momentu sve to ima, jer je veliki pomak napravljen izgradnjom Dedinja 2.

Porodici donora posebna zahvalnost

Borović kaže da je Srbija mala zemlja, ali da može da se pohvali najsavremenijom opremom koja se koristi danas u medicini. Navodi da malo zemalja u svetu ima poseban aparat u kome srce kuca od od eksplantacije do transplantacije.

Timovi lekara i medicinskih sestara iz Dedinja išli su na obuku u jedan od najboljih transplantacionih centara koji se nalazi u Hanoveru.

I ministar zdravlja Zlatibor Lončar u više navrata je rekao da je transplantacija organa u fokusu tog ministarstva. Borović kaže da nije slučajno što su u poslednja tri meseca bile četiri transplantacije srca.

Pixabay

 

"Transplantacija jeste komplikovana procedura. To je kruna medicine. Zahteva dobru sinhronizaciju 24 člana tima. Ima dva akta, jedno je eksplantacija, drugi akt je transplantacija organa. Transplantacija je u subotu u Institutu Dedinje trajala tri i po do četiri sata", naveo je Borović, koji je koordinator transplantacionog programa u Dedinju.

Naglašava da transplantacioni timovi moraju da budu dobro uigrani, da tu nema prostora za greške. Lekari iz Instituta Dedinje učestvovali su u eksplantaciji organa u Nišu, a zatim su obaveli transplantaciju u svojoj ustanovi.

Borović navodi da je u petak, 4. oktobra  obavešten da imaju donora, a da je u naredna 24 sata imao 90 telefonskih razgovora, ne uključujući SMS, viber poruke. To je podrazumevalo da pozove i sinhronizuje članove tima. Zatim se pozivaju potencijalni primaoci organa, radi se podudarnost donora i primaoca organa, pretrage.

"Transplantacija je jedina oblast gde sreća jednog pacijenta zavisi od nesreće drugog. Zato posebna zahvalnost porodici donora. Nije lako doneti takvu odluku, razumem dileme, nedoumice, ali Srbi su human narod. Porodica je shvatila, želeli su da pomognu i učinili su divno delo", navodi on.

Pozivaju se tri pacijenta

U Srbiji trenutno ima oko 2.000 pacijenata na listi čekanja za transplantaciju. Svi oni sa nestrpljenjem čekaju da ih pozovu sa klinike i kažu da je stigao organ.

Kada se pojavi organ, recimo srce, pozivaju se tri potencijalna primaoca sa liste čekanja. Inicijalna je podudarnost krvnih grupa primaoca organa i donora. Njima se zatim rade detaljne analize i utvrđuje dalja podudarnost sa donorom. Od tri pozvana pacijenta, jedan dobija organ.

profimedia

 

Od zemalja u okruženju u transplantacionom programu najdalje je otišla Hrvatska. U toj zemlji prošle godine je bilo 300 transplantacija, čak 116 donora. 

Program transplantacije organa u Srbiji je na najnižem nivou bio tokom pandemije virusa korona i neposredno nakon nje. Situacija je dodatno otežana kada je Ustavni sud proglasio neustavnom odredbe Zakona o presađivanju ljudskih organa i Zakona o ljudskim ćelijama i tkivima koje se odnose na pretpostavljenu saglasnost. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija