Društvo

Uskoro stiže saharski pesak u Srbiju, zahvatiće skoro sve delove zemlje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/10/2024

-

08:23

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Saharski pesak u Srbiju stiže danas poslepodne i prvo će zahvatiti južne predele, južnije od  Čačka i Kruševca.

Kako navodi meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković, sutra tokom dana pesak mogu da očekuju i Vojvođani, jer će sa južnim vetrom sahara stići i do najsevernijih predela naše zemlje.

Ona napominje, da je reč o normalnoj pojavi koja se, između ostalog, često javlja tokom jesenjih meseci. Do Srbije će stići manja količina koja neće uticati na zdravlje ljudi.

"U danu pred nama, nakon podizanja jutarnje magle, biće sunčano i vedro. Neće biti obalka iz kojih će padati kiša. Današnji dan biće najtoplji u ovoj sedmici.  Maksimalna temperatura kretaće se od 24 do čak 29 stepeni Celzijusa", rekla je Ćirković.

Zbog čega je važno pratiti pojavu saharskog peska?

Visinski prodori su veoma značajni, jer pesak utiče na bilans zračenja (može da snizi temperaturu za jedan do dva stepena), nastanak oblaka kao i žutih kiša, pisao je ranije Euronews Srbija.

Prizemni prodori su značajni za zdravlje judi, a potom za biljni i životinjski svet. Prevelika količina pustinjskog aerosola utiče i na vidljivost vazduha. Ovo je važno za vazduhoplovstvo, pomorstvo ali i drumski saobraćaj.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Povećana koncetracija peska u vazduhu menja ne samo termičku struktru atmosfere, već i dinamiku što se manifestuje kroz zamućenosti nebom ali i intezivnim bojama prilikom izlaska i zalaska sunca.

Inače, u trenutku kada budu prisutne, čestice saharskog peska nemaju negativan uticaj po zdravlje ljudi.

"One utiču u mnogo većoj koncentraciji, tako što prave mikrooštećenja na organizmu, odnosno kada mi udahnemo te čestice, koje su nano veličine, one prave "mikro rezove", pa smo usled toga više podložni infekcijama, jer mogu napraviti oštećenja na nozdrvi, plućima...", objasnila je ranije Ćirković.

Pa ipak, prisustvo saharskog peska bi mogao bi da obraduje poljoprivrednike.

"Poljoprivrednici ga vole, jer čestice saharskog peska sadrže minerale, koji obogaćuju zemlju", objasnila je ona.

Komentari (0)

Srbija