Društvo

Oktobar mesec borbe protiv raka dojke: Svake godine oboli 4.600 žena, a umre 1.700

Komentari

Autor: Tanjug

02/10/2024

-

12:36

Oktobar mesec borbe protiv raka dojke: Svake godine oboli 4.600 žena, a umre 1.700
Oktobar mesec borbe protiv raka dojke: Svake godine oboli 4.600 žena, a umre 1.700 - Copyright Batut/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Svake godine u Srbiji od raka dojke oboli oko 4.600 žena, a bitku sa tom bolešću izgubi oko 1.700 žena, saopštilo je Udruženje Ženski centar "Milica" povodom obeležavanja 10 godina od početka akcije "Daj pedalu raku".

Kako se navodi, oktobar je mesec borbe protiv raka dojke i sve žene se pozivaju da idu na redovne preglede. 

Dodaje se da je kampanja "Daj pedalu raku" nastala iz jedne podrške devojci koja je rešila da izveze svoj prvi biciklistički maraton od Srbije do Crne Gore i "pedala raku" se danas daje u 46 gradova.

"Zapravo, ideja za ovu akciju nastala je pre 10 godina, kada je grupa žena iz Vrnjačke Banje, koje su se borile i izborile se rakom dojke, poželela da se njihov glas čuje dalje, da skrenu pažnju na prevenciju, lečenje, ali i na probleme sa kojima se žene u unutrašnjosti Srbije suočavaju", rekla je osnivač i predsednica udrueženja Vesna Bondžić, navodi se u saopštenju.

Ona ističe da je cilj bio i ostao da se svi na lokalnom i nacionalnom nivou umreže kako bi se smanjila smrtnost od raka dojke i ginekoloških karcinoma.

"Cilj ove kampanije je bio i da se poveže Beograd i unutrašnjost Srbije i da se skrene pažnja na to da, u Vrnačkoj Banji u tom trenutku nije postojao ultrazavučni aparat na kojem žene mogu da pregledaju dojke, da pacijentkinje sa rakom dojke nisu imale podršku, da se o raku dojke nedovoljno pričalo. Zdravstvene institucije u Srbiji prepoznale su značaj ove kampanje i time joj dale dodatnu snagu", rekla je ona.

Dodaje se i da se Ministarstvo zdravlja trudi da promoviše preventivne preglede i da se trenutno skrining sprovodi na 40 opština. 

Ispred Ministarstva zdravlja Srbije Ferenc Vicko rekao je sinoć na obeležavanju 10 godina ove akcije da je napisan Nacionalni vodič za rak dojke, koji je poslat i udruženjima pacijenata ukoliko budu imali neke primedbe. 

"Vodič je na recenziji i nadam se da će do kraja godine to biti i zvanično. Mislim da možemo i tehnologiju da iskoritistimo, vreme je da krenemo i sa veštačkom inteligencijom koja će unaprediti borbu protiv raka dojke", rekao je on.

Vicko je istakao i da prostora za poboljšanje ima i dalje ima i da se puno očekuje od digitalizacije i uvođenja e-kartona. 

Vršilac dužnosti direktorke Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" Verica Jovanović rekla je da se Srbija kada je u pitanju oboljevanje od raka dojke, nalazi negde na na sredini grafikona i da se radi o umerenom broju obolelih, ali da smo u vrhu kada je u pitanju smrtnost i dugo smo bili na prvom mestu uz Crnu Goru. 

"Ono što je važno je da se sada registruje pad mortaliteta za nešto više od 10 odsto što je veoma značajno, ali dolazi do povećanja registrovanih slučaja obolelih. S druge strane, porasla je svesnost žena o značaju mamografije kao preventivnog pregleda", rekla je ona.

Predsednica Udruženja Ženski centar "Milica" Vesna Bondžić je dodala da se više od 70 odsto pacijentkinja javilo lekaru čim je primetilo promenu na dojci, a da 25 odsto nije imao nikakve simptome.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija