Društvo

Da li su vam računi za struju uvećani? Građani se masovno žale na ovaj problem od kada su im zamenjena brojila

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/09/2024

-

15:00

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Građani iz raznih krajeva Srbije se žale da su nakon zamene brojila u obavezi da plate znatno veće iznose nego što je to bio slučaj do sada. Istarživali smo koliko su pojedinim građanima uvećani računi, i na koji način mogu da pokušaju da vrate deo novca za koji smatraju da im je neopravdano uzet.   

Novo brojilo studentkinji Neveni Pavlović donelo je i nove probleme, odnosno, za 50 odsto veće račune za struju. 

Oni su došli kao iznenađenje i udar na njen budžet, jer, kako tvrdi ne postoji razlog za takvo povećanje.

"Ne pričamo samo o samom povećanju konačne cene računa, već o potrošnji gde nam je potrošnja u mesečnom periodu od 200 kilovata koliko je bila u prethodnom periodu porasla na 500 kilovata, pritom u tom periodu naše navike nisu ni po čemu promenjene, nemamo nijedan novi potrošač ", objasnila nam je Nevena. 

Euronews

 

Još jedan građanin koji se javio redakciji Euronewsa tvrdi da su mu se računi za struju uvećali od kada je dobio novo brojilo.

"Ne samo meni, nego i mojim roditeljima, koji žive u drugom delu grada", kaže naš sagovornik koji živi na Novom Beogradu.

"U mojoj zgradi, brojila su zamenjena sredinom juna, i za taj mesec dobio sam uobičajen račun, negde oko 3-3.500 dinara. Medjutim, već za jul, iznos na računu bio je gotovo dvostruko veći. A u julu smo bili na odmoru, dakle trećinu meseca nismo uopšte bili u Beogradu, a ni klima uredjaj nam nije radio tog meseca. Platili smo, ali smo mejlom uputili pritužbu na račun EPS-u i dobili odgovor da je Elektrodistribucija zadužena za to. A onda je za avgust stigao račun sedam puta veći nego za jun. Potrošnja oko 900 kilovata. Pa da je klima radila svaki dan po 10 sati, ne bi toliko potrošili, što sam i naveo u novoj žalbi, koju sam lično predao. Da ne pominjem da smo i u tom mesecu više dana bili van Beograda", priča ovaj Novobeograđanin.

Euronews

 

"Da veći račun ima veze s novim brojilima, definitivno sam posumnjao kad su se moji roditelji požalilili da su dobili tri puta veći račun, nakon zamene brojila. Kod njih je zamenjeno u julu. Oni nemaju klima uređaj u stanu, čak ni bojler, jer imaju toplovod. I ništa nisu menjali - ni navike ni uređaje. Jedino novo u njihovim životima je novo brojilo i veći račun. Naravno, i njima sam rekao da podnesu žalbu na račun, ali sve i da im koriguju sumu, hoće li neko odgovarati za stres koji su doživeli? Znate li šta znači kad vam neko pošalje račun koji je skoro pa trećina penzije? Ili kad morate da izlazite s posla da biste čekali u redu i lično predali žalbu, jer šalter u Zemunu radi samo pre podne. Stvarno ne razumem kako to može da se desi, kad je rečeno da su nova brojila preciznija", ogorčen je naš sagovornik.

Da potrošnju nije povećala, tvrdi i penzionerka Biserka Stanković, koju zatičemo u redu ispred prostorija za reklamacije elektrodistribucije. Junski račun za ovu godinu je 50 odsto veći nego u istom periodu prošle godine.

E-Stock/Dimitrije Goll

 

"Onda sam došla ovde da reklamiram i rekao mi ovaj na reklamacijama da obavezno napišem zahtev i dobila sam da su bili iz merne stanice da je sat u redu, a ako ja ne verujem onda da ja tražim sat za institut za dragocenosti pa da ga ja platim", rekla nam je ova penzionerka, navodeći da se sve ovo dešava od trenutka kada joj je uvedeno novo brojilo. 

Elektrodistribucija Srbije: Uređaji ne mogu biti uzrok uvećanih računa za struju 

U odgovoru za Euronews Srbia, Elektrodistibucija Srbije tvrdi da novi uređaji ne mogu biti uzrok uvećanih računa za struju. 

"Pametna brojila koja se ugrađuju korisnicima u Srbiji su uređaji najmodernije generacije sa opcijom daljinskog očitavanja potrošnje čime se eliminišu eventualne greške u očitavanju, te ne mogu biti uzrok uvećanih računa. Svi uređaji su overeni u akreditovanim laboratorijama i garantovana je preciznost merenja potrošnje električne energije. Dodatno, kod pametnih brojila i daljinskog očitavanja nema uticaja na tačnost merenja ili na stanje brojača energije ni lokalno, ni daljinski, jer se svaka promena vidi i beleži. Korisnici koji sumnjaju u ispravnost računa mogu da upute reklamaciju snabdevaču", poručili su iz EDB.

Šta građani mogu da urade?

U Udruženju potrošača "Efektiva" tvrde da je ovo potrošački problem broj jedan, imajući u vidu broj žalbi koje im već mesecima stižu svakodnevno.

"Moj prvi savet potrošačima je: ne idite da stajete u red, nego pišite pisane reklamacije i uvek ih naslovljujte sa reklamacija, nećete stajati u redu, nećete slušati prodavačke priče, imaćete trag da ste podneli reklamaciju. Da ne biste o tome razmišljali ili preporučenom poštom slanje reklamacije potkovano dokazima ili mejl", objasnio je za našu televiziju Jovan Ristić iz ovog udruženja. 

U međuvremenu, našoj redakciji stigao je odgovor Elektroprivredi Srbije u kom se navodi da za sve prigovore, EPS upućuje zahtev "Elektrodistribuciji Srbije" i po dobijenom izveštaju , radi se korekcija računa.   

E-Stock/Konstantin Bajčetić

 

"Na iznos računa utiču visina potrošnje u periodima više, odnosno niže tarife, broj dana obračuna, ispravnost očitavanja (pogrešno očitano/prečitano stanje), ispravnosti mernog uređaja... Svim kupcima, kod kojih se naknadnom kontrolom utvrdi potreba za korekcijom računa, šalje se korigovan račun", piše u saopštenju EPS-a.

Pitanja u vezi sa pritužbama građana, uvećanjima računa i obeštećenjima, uputili smo i Elektrodistribuciji Srbije, ali odgovor do ovog trenutka nismo dobili.

Rajaković: Postoje tri mogućnosti gde može da bude greška

Predsednik Udruženja energetičara Nikola Rajaković kaže za Euronews da svaki kupac ima svoje prosečne potrošnje u prethodnom periodu i zna koliko je plaćao. 

Kako kaže, ako nema novih uređaja u domaćinstvu nema razloga da se potrošnja menja, a pogotovo ne dramatično. 

Dodaje i da ako je u pitanju greška, trebalo bi da što pre bude otklonjena.

"Ta nova brojila možda nisu dovoljno ili na pravi način instalirana, da li dovoljno proverena i možda ima grešaka. Možda je uzrok tim visokim računima pogrešno očitavanje tih brojila, odnosno informacije koje ta brojila daju možda nisu dovoljno pouzdane", ističe naš sagovornik.

Tanjug/Vladimir Sporčić

Nikola Rajaković

Navodi i da postoje tri mogućnosti gde može da bude greška. 

"Jedna je greška samog uređaja. Mi to zovemo hardverska greška, uređaj kao takav. Druga greška je ljudski faktor, u smislu da je nešto u kucanju, prekucavanju ili načinu kako je nešto rešavano napravljena neka gruba greška, a treća mogućnost greške da je u softveru neki bag, nekakva unutrašnja greška softvera, softvera koji vrši obračun za sve nas finalne kupce i da je u njemu nekakav problem. negde, u jednom od ta tri segmenta je greška. Mora se identifikovati gde je i mora se brzo rešavati, jer to nije stanje koje je održivo", zaključuje Nikola Rajaković u razgovoru za Euronews. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija