Društvo

"Održivost više nije moguća": Zatvara se Prajd info centar

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

12:16

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Prostor namenjen LGBTI+ osobama u Beogradu, Prajd info centar, saopštio je da će u subotu, 28. septembra prestati sa radom, navodeći da usled nedostatka finansijske i institucionalne podrške, njegova održivost više nije bila moguća.

"Nakon otvaranja na drugoj lokaciji tokom Nedelje Ponosa 2017. godine, pa do današnje adrese na kojoj se nalazi šest godina, Prajd info centar je igrao ključnu ulogu u pružanju informacija, resursa i prostora za okupljanje, omogućavajući članovima i članicama zajednice da razmenjuju iskustva i učestvuju u diskusijama, panelima, radionicama i obukama, sve na najraznovrsnije LGBTI+ teme", naveo je centar na Instagramu.

Kako su dodali, centar je nastojao i da podigne svest o potrebama LGBTI+ osoba, i da je kroz besplatne programe podrške pružao i usluge psihološkog, pravnog i trans-specifičnog savetovanja, uz mogućnost anonimnog testiranja na HIV i sifilis.

"Samim tim, Prajd info centar bio je više od fizičkog prostora - predstavljao je simbol otpora i nade. Uprkos gotovo svakodnevnim pretnjama i dobacivanjima, zastava duginih boja se šest dana u nedelji vijorila jednom od najprominentnijih ulica u Beogradu još od 2018. godine, što je i rezultiralo sa preko 20 napada na lokal - od kojih je MUP Srbije adekvatno sankcionisalo nula", dodaje se u objavi.

Međutim, kako su dodali zatvaranje Prajd info centra, ne znači i prestanak aktivnosti Beograd Prajda koje se dešavaju tokom godine.

U čemu je problem?

U Prajd info centru su se održavali i edukativni događaji, paneli, izložbe, projekcije filmova i predavanja o problemima, izazovima i istorijom LGBTI+ zajednice u Srbiji.

Matija Stefanović iz organizacije kaže da je on radio u ovom centru i da ga je doživljavo kao svoj dom, pa ovo zatvaranje, navodi, doživljava lično.

"Kao neko ko je to radio u Pride Info centru, znam koliko je taj prostor važan ljudima i zajednici i šta on za zajednicu znači. Prajd info centar je za neke bio jedini prostor gde su neki mogli da se osećaju sigurno i prijatno", kaže.

Kako je objasnio to je bilo mesto gde neko može da dođe kad god hoće da popije kafu, popriča i druži se sa nekim drugim ljudima iz zajednice.

Euronews

"Ja sam u stvari radeći u Pride Info centru shvatio koliko je loš položaj nekih LGBT+ osoba kojima je Pride Info centar bio bukvalno jedini prostor gde se oni osećaju prijatno i dobrodošlo i prihvaćeno i mislim da je to baš veliki gubitak. Izgubili smo taj jedan svoj mali kutak koji je bio samo naš", rekao je.

Goran Miletić iz Beograd Prajda navodi kao jedan od najvećih gubitaka smanjenje vidljivosti LGBTI+ zajednice.

"Naša inicijalna ideja za Prajdni info centar nije bila samo da bude upućen prema zajednici, već upravo da je on vidljiv na ulici, ka spolja, da je on u jednom izlogu. Da svako ko ne pripada LGBT zajednici, neko ko eventualno ima nekog u porodici, može da dođe i pita kako da komunicira sa detetom za koje veruje da pripada LGBT zajednici", kaže Miletić.

On je ovo mesto opisao kao tačku susreta LGBT zajednice sa svetom koja, bila svakodnevno, sedam dana u nedelji. 

"Što se tiče prekida finansiranja, to nije došlo preko noći i tu upravo vidimo koliko su netačne one predrasude o nekim zapadnim centrima moći koji daju neki ogroman novac da bi se u Srbiji ne znam šta radilo što se tiče LGBT", objasnio je.

Kaže, da je reč o dugoročnom problemu, jer njih ne može da spasi kratkoročna donacija.

"Ovo je još jedan primer da neki dobri projekti i neke dobre inicijative ostaju bez finansiranja. Nije poenta da neko dođe sa nekim sredstvima za mesec, dva dana, pa da Infocentar opstane još mesec dana, kada bi se odmah posle sledećeg meseca pojavilo opet pitanje daljeg finasiranja", rekao je Miletić.

 

Komentari (0)

Srbija