Društvo

Arsić: Prištinski univerzitet se neće seliti sa severa Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

20/09/2024

-

11:55

Arsić: Prištinski univerzitet se neće seliti sa severa Kosova i Metohije
Arsić: Prištinski univerzitet se neće seliti sa severa Kosova i Metohije - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Rektor Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici Nebojša Arsić izjavio je da se taj univerzitet neće seliti sa severa AP Kosova i Metohije.

On je, povodom, kako je rekao, glasina o navodnom odlasku fakulteta Univerziteta iz Kosovske Mitrovice i drugih mesta na severu KiM, istakao da je Senat Univerziteta konstatovao da apsolutno nema nikakvih rezervnih, tajnih planova za preseljenje Univerziteta na bilo koju lokaciju, prenosi TV Most. 

"Univerzitet je složena institucija sa mnogo kapaciteta i infrastrukture, tako da preseljenje Univerziteta nije jednostavna stvar. Čak i da je to tehnički moguće, ni naš Univerzitet, ni Ministarstvo prosvete, ni Vlada Srbije nemaju planove kojima se razmatra takva jedna mogućnost", naveo je Arsić.

On je dodao d a je u toku treći upisni rok na fakultetima Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, koji će trajati do kraja meseca, a slobodnih mesta ima na skoro svim studijskim grupama.

"Mesta nema samo na Medicinskom fakultetu na Opštoj medicini na budžetu i na studijskom programu Psihologija na Filozofskom fakultetu, kao i na Grafičkom dizajnu i na Glumi na Fakultetu umetnosti. Na svim drugim fakultetima ima slobodnih mesta", rekao je Arsić.

On je dodao da su, imajući u vidu situaciju na AP Kosovo i Metohija, za rukovodstvo Univerziteta prva dva upisna roka bila pozitivno iznenađenje.

"Mi smo bili mnogo pesimistični kada se radi o odzivu studenta i mladih ljudi da upišu neke od naših fakulteta, ali uprkos celoj toj situaciji broj je zadovoljavajući", istakao je Arsić.

Komentari (0)

Srbija