Društvo

Dačić: Neophodna saradnja privatnog i javnog sektora u zaštiti objekata od interesa za odbranu zemlje

Komentari

Autor: Tanjug

18/09/2024

-

11:40

Dačić: Neophodna saradnja privatnog i javnog sektora u zaštiti objekata od interesa za odbranu zemlje
Ivica Dačić - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Objekti od posebnog značaja za Srbiju i njene građane su objekti čijim oštećenjem ili uništenjem bi mogle nastupiti teže posledice po život i zdravlje ljudi i oni se, kao objekti od interesa za odbranu zemlje, kao takvi obavezno obezbeđuju, izjavio je danas potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić i dodao da je u tome veoma važna saradnja privatnog i javnog sektora.

"Ti objekti su zastupljeni u različitim sektorima, uključujući sisteme električne energije, transport, poljoprivredu i hranu, vodoprivredu, javno zdravlje, hitne službe, vladu, odbrambenu industriju, informacije i telekomunikacije, bankarstvo i financije, zaštitu životne sredine", rekao je on na konferenciji o jačanju saradnje između javnog i privatnog sektora bezbednosti u zaštiti objekata, organizovanoj u Privrednoj komori Srbije.

Prema njegovim rečima to su svi oni sektori koji su od značaja za funkcionisanje Republike Srbije i od kojih zavisi pre svega nacionalna bezbednost.

"Nažalost, živimo u svetu gde su bezbednosne pretnje brojne. Menjaju svoje pojavne oblike i prirodu, tako da ovi objekti mogu biti izloženi različitim asimetričnim pretnjama. Svesni smo da je eventualno ugrožavanje nekog objekta od posebnog značaja u jednom od sektora uslovljava poremećaj u funkcionisanju ostalih sektora i države u celini“, rekao je on.

Istakao je da se zato posebna pažnja posvećuje merama zaštite ovih objekata, koje podrazumevaju mere prevencije, ublažavanja i minimizacije efekta ugrožavanja i da su mere zaštite ovih objekata zajednički zadatak javnog i privatnog sektora bezbednosti.

"Potreban intenzivan nivo saradnje"

Naveo je da je strategijom nacionalne bezbednosti iz 2009. godine u koncept nacionalne bezbednosti uključen privatni sektor bezbednosti, koji je danas normativno i doktrinarno uređen donošenjem propisa u ovoj oblasti, koji nisu postojali 20 godina od ukidanja Zakona o društvenoj samozaštiti.

"S obzirom na to da su ovi propisi u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, svesni smo da je ovaj sektor brojan, obučen, bezbednosno proveren i licenciran, tako da ove poslove može uspešno da izvodi. Da bi se oduprli savremenim pretnjama i opasnostima i da bi se poboljšala bezbednosna situacija, potreban je intenzivan nivo saradnje i interakcije između javnog i privatnog sektora bezbednosti, tako da je ova konferencija samo jedan od koraka za uspostavljanje efikasnog partnerstva u ovoj oblasti, od konceptualizacije pristupa, do rada na zaštiti objekata od posebnog značaja“, rekao je on.

Dačić je istakao da je nekada postojalo nepoverenje između privatnog sektora i bezbednosti unutrašnjih poslova i da je bilo neophodno da se probije zid nepoverenja koji je postojao između jednog i drugog dela.

Komentari (0)

Srbija