Društvo

Konačna odluka o vraćanju vojnog roka se bliži, a svi čekaju ključne informacije: "Koliko, ko, gde i kako?"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

10/09/2024

-

21:00

Konačna odluka o vraćanju vojnog roka se bliži, a svi čekaju ključne informacije: "Koliko, ko, gde i kako?"
Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Konačna odluka o "oživljavanju" obaveznog vojnog roka u Srbiji je sve bliže, s obzirom na najave predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Miloša Vučevića da će se na ovo pitanje znati konačan odgovor već početkom oktobra.

Kako je predsednik Vučić rekao prilikom posete Podrinju, odluku ćemo znati za 20-ak dana, a ukoliko bude potvrdna, biće i deo budžeta za 2025. godine, s obzirom na određene troškove koje će država morati da snosi u tom slučaju.

Ipak, u javnosti se povela polemika u vezi sa pojedinostima ove odluke, te sa osnovnim pitanjima na koje se traže odgovori, a tiču se dužine trajanja budućeg vojnog roka, koje generacije će biti obavezne da služe i kako će i gde budući regruti Vojske Srbije da služe svoj vojni rok.

Ne kraće od dva i po meseca...

Iako je prva informacija iz januara ove godine govorila da je Generalštab Vojske Srbije, koji je tada uputio zahtev predsedniku Republike da se razmotri mogućnost reaktiviranja obaveznog služenja vojnog roka, tražio da on traje četiri meseca, predsednik Republike je u Podrinju rekao da ukoliko odluka bude potvrdna, buduće regrute očekuje dva meseca vojnog roka i 15 dana vojne vežbe.

Podsećamo, SFR Jugoslavija je u početku imala vojni rok koji je trajao 24 meseca, da bi se preko 18 i 15 meseci stiglo do 12, tj. jedne godine, koliko je služila i poslednja generacija vojnih obveznika pred raspad te zemlje.

Savezna Republika Jugoslavija, tj. federacija Srbije i Crne Gore je u narednih 14 godina koliko je postojala skraćivala vojni rok, da bi poslednja generacija regruta obnovljene Vojske Srbije 2011. godine služila vojni rok šest meseci, što i stoji u zakonu.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Upravo zakon bi u slučaju odluke da rok traje dva i po meseca morao da se menja, s tim da informacija koju je predsednik Vučić podelio s javnošću nije konačna, ali daje uvid u ono šta su planovi institucija ukoliko odluka bude potvrdna.

Predsednik je tom prilikom dao još jednu naznaku da je upravo to moguće trajanje roka rekavši da je "to pet puta manje nego što sam ja služio, a za našu armiju je od velikog značaja. Dobiće besplatno sve, hranu, piće i ne tako zanemarljiv prihod", kazao je Vučić.

Ono što je sasvim sigurno da je dva meseca vojnog roka i 15 dana vojne vežbe minimum ispod kojeg se u slučaju pozitivne odluke neće ići, a procene su, prenose mediji da je upravo to minimum s obzirom i na odluku susedne Hrvatske da njihov vojni rok, koji se vraća posle 16 godina od 1. januara sledeće godine, traje 60 dana.

Ko će sve biti u obavezi da služi?

Opravdanje za "zamrzavanje" vojnog roka 2011. godine je pronađeno u podacima koji su govorili da je premali broj ljudi želeo da služi "regularno" s obzirom na mogućnost "prigovora savesti", što omogućvaju Ustav i zakoni svim građanima Srbije. 

Da se radi o zaobilaženju zakona koristeći "rupe", posvedočio je premijer Vučević, koji je ipak ranije istakao da će biti pronađen modalitet da bez obzira na prigovor savesti, koji se odnosi na nošenje oružja, ne bude "popusta" prema nekima, na štetu drugih.

"Ja sam tu vrlo otvoren i ne mislim da treba one koji će da nekada opravdano, a nekad neopravdano, da se pozovu na prigovor savesti idu u obdanište pa da nam se sklone iz vojne obaveze. Ako imate pravo da istaknete prigovor savesti, to je za nošenje oružja, a ne za život u kasarnskim uslovima", rekao je ranije Vučević.

Obavezan vojni rok će sasvim sigurno biti obavezan za muškarce, dok će žene, kao i dosad, moći da služe u uniformi i sa oružjem dobrovoljno.

U pogledu godina starosti koje će biti granica za buduće regrute, premijer Vučević je kao ministar odbrane govorio o, za vojnu evidenciju, "izgubljenim generacijama", kojih je sad već 13 i koje su prerasle čak i gornju granicu za služenje otadžbini u Vojsci Srbije.

Ipak, pretpostavlja se da bi, opet u odnosu na reči premijera Vučevića, buduća odluka mogla da se odnosi na sve punoletne građane Srbije do 30 godina starosti, s obzirom na okolnosti u kojima će da se reaktivira vojna obaveza, s tim da trenutno zakonsko rešenje govori o granici od 27 godina.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

"Gledao sam istraživanja i postoji velika podrška za vraćanje vojnog roka. Govorimo o muškarcima od 20 do 30 godina koji bi služili obavezni vojni rok i podržavaju takvu odluku", naveo je Vučević.

Pred vojnim i civilnim vlastima ostaje otvoreno pitanje uključivanja zaposlenih u IT sektoru, ali i svih drugih sektora privrede na načine da najbolje doprinose podizanju kvaliteta rezervnog sastava Vojske Srbije.

S obzirom na najavu da će svi oni koji se odazovu na vojni poziv, dobiti "pristojnu nadoknadu", o čemu je govorio predsednik Vučić, pretpostavlja se da će na taj način biti uređene i obaveze ka poslodavcima po pitanju zaposlenih vojnih obveznika.

Podsećamo da ona sada iznosi 46.000 dinara mesečno, uz vojno zdravstveno osiguranje, putne troškove, smeštaj, ishranu i odeću...

Takođe, otvoreno je i pitanje studenata, s obzirom na još jednu "rupu", koja je masovno korišćena ranije u smislu upisivanja fakulteta, te odlaganja služenja vojnog roka "unedogled", što je od nekih obveznika stvorilo "večite studente", a što je svakako otvoreno pitanje koje će morati da se reši.

Kako će izgledati obuka i gde će se odvijati?

Ono što zasad sa sigurnošću znamo je da je predloženo da obuka bude iz dva dela, tj. iz teorijskog i praktičnog, gde bi teorija obuhvatala osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo, prvu pomoć i samozaštitu, atomsku, biološku, hemijsku odbranu i druge najvažnije segmente rada jednog pripadnika Vojske Srbije.

S druge strane, tokom praktične obuke regruti bi naučili osnovno, ali i naprednije rukovanje oruđima i oružjem, od osnovnog rastavljanja i sastavljanja oružja, gađanja iz različitog pešadijskog naoružanja, pa do obuke za borbu bez oružja i samoodbranu, kretanja i maskiranja na bojištu, kopanja rovova i izgradnje zaklona, preživljavanja u prirodi, prelaženja prepreka, a u zavisnosti od potreba mogla bi biti sprovedena i dodatna specijalistička obuka, spominjali su srpski mediji u prethodnom periodu.

Ono što je sasvim sigurno je da će pomenuti IT sektor dati prostora za saradnju vrhunskih stručnjaka iz tog sektora sa Vojskom Srbije u oblasti upravljanja najnovijim i najmodernijim oruđima i oružjem koje je nabavila država Srbija.

Tanjug/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije

 

Ono što ostaje kao još jedno otvoreno pitanje je gde bi se služenje vojnog roka odvijalo, tj. da li bi to bio grad najbliži mestu prebivališta regruta ili bi to bili razni gradovi po Srbiji.

Podsećamo da su u vreme Jugoslavije vojne i civilne vlasti odlučivale gde će regrut da služi, a što je u većini slučajeva značilo da građani Srbije na primer služe u Sloveniji i obrnuto, dok u ovom slučaju postoji infrastrukturni problem, gde bi u narednih godinu dana, koliko je najavljeni period za prihvat prve generacije novih regruta Vojske Srbije, brojne kasarne morale da budu obnovljene i uređene za život i rad.

"Ne želimo da vratimo vreme u sedamdesete, osamdesete ili devedesete, nego da ti momci, budući vojnici, imaju najbolje moguće uslove za život u kasarnama. Moramo voditi računa o broju vojnika u spavaonama, tuširanjima, internetu, obrocima. Neće to biti hotel, nego kasarna, ali ta kasarna će biti u skladu sa savremenim životom i potrebama mladih ljudi", rekao je o ovoj temi premijer Vučević sa pozicije ministra odbrane na kojoj se nalazio donedavno.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija