Društvo

Ukinuto nekoliko autobuskih polazaka iz Niša prema Gadžinom Hanu: Đaci sada nemaju prevoz kada su popodnevna smena

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/09/2024

-

15:57

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Na početku nove školske godine autobuski prevoznik "Niš-ekspres" ukinuo je nekoliko polazaka iz Niša ka Gadžinom Hanu, među kojima su i oni kojima se srednjoškolci vraćaju iz popodnevne smene u niškim školama.

Nadležni u opštini Gadžin Han pokušavaju da pronađu rešenje, do tada se školarci snalaze na razne načine. Osim srednjoškolaca te linije su bile značajne i zbog meštana koji rade u Nišu, ali i odlaska kod lekara.

Iz Niš-ekspresa saopštavaju da su polasci ukinuti zbog neisplativosti i nedovoljnog broja putnika na tim linijama. Oni su tražili od opštine da subvencioniše linije sa oko milion dinara mesečno. U opštini navode da nemaju novca za subvencionisanje linija, ali da sa resornim ministarstvima pokušavaju da iznađu neko rešenje.

"Ceneći javni interes i potrebu građana za prevozom, prevashodno učenika, studenata i zaposlenih građana, Niš-ekspres se obratio predstavnicima opštine Gadžin Han, tražeći da i opština da predlog za rešenje nastalog problema, a sve sa namerom da se izbegne ukidanje polazaka. Inicijativa za donošenje zajedničkog rešenja nastalog problema je od strane prevoznika pokrenuta blagovremeno, pre više od dva meseca, kako bi se do rešenja došlo tokom letnjeg raspusta, kako bi do početka školske godine bio postignut dogovor i đaci i studenti ne bi trpeli nikakve posledice", kažu za Euronews Srbija u Niš - ekspresu.

Tvrde da se opštine, uključujući i Gadžin Han, nisu odazvale pozivu prevoznika, niti su uputile predlog za rešenje problema.

Euronews

 

"Poziv još uvek stoji svim opštinama kojima smo se obratili. Voljni smo da razmotrimo njihove predloge rešenja problema nastalog zbog nerentabilnosti linija izazvanih smanjenjem broja putnika.

Đake voze roditelji

Učenici se sada snalaze na razne načine. Najugroženiji su meštani najudaljenijih sela, gde posle 17 sati nema prevoza. Roditelji se smenjuju i voze decu, ali to nije trajno rešenje. Danas je i predsednik opštine Gadžin Han u Beogradu gde sa nadležnim ministarstvima pokušava da nađe rešenje.

Milica Stanković, zamenica predsednika opštine Gadžin Han nada se da će rešenje uskoro biti pronađeno.

"Nadam se da ćemo svi zajedno nekako iznaći rešenja jer su u toku pregovori sa samim prevoznikom Niš- ekspresom, i sa ministarstvima. Konkretno, danas je predsednik opštine u Beogradu, pa se nadam da ćemo konkretnije odgovore imati već sutra", rekla je Stanković za Euronews.

Dodaje da su imali pregovore sa Niš-ekspresom, ali da tokom pregovora nije bilo reči o ukidanjima polazaka.

"Oni su jedino od nas tražili dodatne subvencije, ali to je previše za ovako malu i siromašnu opštinu. Mi do sada nismo subvencionisali javni prevoz. Plaćali smo karte učenicima, nekima smo refundirali 50 odsto cene mesečne karte, nekima smo plaćali pun iznos. Karte nisu jeftine. Dodatno subvencionisanje javnog prevoza bi bilo veliko opterećenje za ovako malu opštinu", navela je ona.

Komentari (0)

Srbija