Društvo

Treći toplotni talas nikako da prođe: Srbija vrela i za vikend

Komentari

Autor: Tanjug

31/08/2024

-

10:00

Treći toplotni talas nikako da prođe: Srbija vrela i za vikend
Treći toplotni talas nikako da prođe: Srbija vrela i za vikend - Copyright Tanjug/Vladimir Sporčić

veličina teksta

Aa Aa

Poslednje dane avgusta obeležiće toplo vreme sa više sunčanih perioda. Porast vazdušnog pritiska iznad Balkanskog poluostrva u narednih 7 dana doneće nam pretežno sunčano i nešto toplije vreme. 

Još danas će poneka kap kiše pasti u planinskim predelima naše zemlje, gde će biti i nešto više oblaka tokom dana, dok od sutra kreće potpuno razvedravanje. Temperatura će se danas kretati od 30 stepeni, u južnim predelima pa do 36 koliko se očekuje u mestima u Vojvodini. Zbog ovako toplog vremena, ali i lokalnih pljuskova, na snazi su danas žuti i narandžasti meteoalarm. 

Viši stepen upozorenja biće upaljen u Bačkoj, Banatu i Pomoravlju zbog temperatura koje će prelaziti 35.podeljak, dok je žuto upozorenje na snazi u predelima južno od Save i Dunava i to na potencijalne pljuskove i grmljavinu. 

Severni i severoistočni vetar i danas će biti umeren i pojačan, dok će u planinskim predelima povremeno dostizati brzinu do 50 km/h. Hladan severoistočni vetar povremeno će nam doneti i osećaj svežine. 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Drugi dan vikenda obeležiće suvo i sunčano vreme, sa temperaturom od 32 do 36 stepeni. Severni vetar i dalje će duvati pojačanim intenzitetom, ovaj put u većem delu zemlje. Slično vreme obeležiće i početak naredne nedelje. Polje visokog vazdušnog pritiska na čijem se obodu nalazi naša zemlja sprečava prodor kišonosnih oblaka sa zapada što će nam u narednih 7 dana doneti nastavak toplotnog talasa.

Tako ćemo još u ponedeljak imati temperaturu do 35 stepeni, a već od utorka sledi otopljenje. 

Podsećamo da je ovaj toplotni talas počeo 6. avgusta i da se temperatura sredinom meseca kretala i za 10 stepeni iznad proseka. U Beogradu je najtopliji dan bio 16. avgust kada je zabeleženo čak 40 stepeni, dok je najtopliji grad bila Ćuprija gde je 13.avgusta izmereno čak 42 stepena.

Prognostički modeli za sada najavljuju da se veoma toplo vreme zadržava sve do petka, a da će živa u termometru povremeno dostizati 37. podeljak. 

Tako će ovaj treći po redu toplotni talas ovog leta trajati tačno 30 dana. 

Komentari (0)

Srbija