Društvo

Srbatom o navodnom skladištenju nuklearnog otpada stranog porekla u Srbiji: Neodgovorno je zastrašivati javnost

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2024

-

17:14

Srbatom o navodnom skladištenju nuklearnog otpada stranog porekla u Srbiji: Neodgovorno je zastrašivati javnost
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Direktorat za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (Srbatom) oglasio se danas povodom, kako je naveo, neodgovornih natpisa koji su se pojavili u pojedinim medijima prethodnih dana, vezano za navodno skladištenje nuklearnog otpada stranog porekla na teritoriji Srbije, koji svojim navodima dovode do pogrešnog informisanja i uznemiravanja javnosti.

U cilju, kako navodi, tačnog i pravilnog obaveštavanja, Direktorat ističe da je članom 4 stav 5. Zakona o radijacionoj i nuklearnoj sigurnosti i bezbednosti zabranjen uvoz radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla na teritoriju Republike Srbije.

Sa druge strane, dodaju, Krivični Zakonik članom 266. prepoznaje krivična dela koja se odnose na protivpravno unošenje radioaktivnih materija u Republiku Srbiju kao i omogućavanje i organizovanje takvih dela, te propisuje kaznene odredbe u obliku zatvorskih i novčanih kazni.

Direktor navodi da je Republika Srbija takođe zemlja potpisnica Zajedničke konvencije o sigurnosti upravljanja istrošenim gorivom i o sigurnosti upravljanja radioaktivnim otpadom koja je Zakonom o potvrđivanju transponovana u domaće zakonodavstvo.

"Konvencija između ostalog prepoznaje i ističe pravo svake države da zabrani uvoz na svoju teritoriju istrošenog goriva i radioaktivnog otpada stranog porekla. Zemlje potpisnice, koje imaju potrebe za skladištenjem radioaktivnog otpada ili istrošenog nuklearnog goriva, u obavezi su da izgrade odgovarajuću infrastrukturu kao i da poseduju odgovarajuće tehničke kapacitete u skladu sa međunarodnim kriterijumima i standardima, kako bi obezbedile da pojedinci, stanovništvo ili životna sredina budu adekvatno zaštićeni od potencijalnih radijacionih rizika", piše u saopštenju.

U Direktoratu naglašavaju da Republika Srbija, pored navednih pravno-administrativnih mehanizama koji zabranjuju uvoz i skladištenje radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla, ne poseduje ni tehničke ni infrastrukturne kapacitete za skladištenje isluženog goriva.

Imajući u vidu i stroge međunarodne propise iz oblasti nuklearne bezbednosti, Međunarodna agencija za atomsku energiju ima sektor odgovoran za inspekcijsku kontrolu i nadzor nuklearnih materijala.

Po definiciji, izotopi uranijuma, plutonijuma i torijuma, koji se nalaze u sastavu istrošenog nuklearnog goriva, podležu posebnim propisima iz ove oblasti, zato što potencijalno mogu biti upotrebljeni u terorističke svrhe, objašnjavaju u Direktoratu.

"Prema svemu navedenom, neodgovorno je zastrašivati javnost neosnovanim argumentima u pogledu uvoza radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva inostranog porekla", zaključuje se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija