Društvo

U Srbiji danas promenljivo oblačno, mogući pljuskovi sa grmljavinom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/08/2024

-

07:38

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Pred nama nestabilan i sparan dan uz češću pojavu grmljavinskih pljuskova. Ponegde se očekuju i vremenske nepogode, ali i temperatura do 34 stepena Celzijusa.

Meteorološkinja Euronews Srbija Milena Ćirković kaže da je u Srbiji danas, zbog mogućih nepogoda, uključen žuti meteoalarm.

"To je najniži stepen upozorenja, koji upozorava na lokalnu pojavu grmljavine i na pljusak kiše koji za vrlo kratko vreme može doneti više od 10 litara po metru kvadratnom", rekla je Ćirković.

Vreme u Srbiji trenutno diktira snažno polje azorskog anticiklona, ali i nešto hladniji vazduh sa Atlantika, koji se premešta severnije od Alpa. Sve to čini da uslovi u atmosferi iznad Srbije, nisu potpuno stabilni.

"U danu pred nama tako biće pretežno oblačno. Kiša i pljuskovi mestimično se očekuju širom zemlje sa akcentom na predele oko Šabca i Kraljeva. Jače izolovane pljuskove i grmljavinu oko podneva i poslepodne mogu da očekuju stanovnici koji žive na potezu od Čačka do Trstenika, ali i Jošaničke Banje", rekla je Ćirković.

Za vreme trajanja pljuska, vetar se prolazno može pojačati. Mimo toga biće mirno. U većini mesta duvaće slab do umeren vetar severnog pravca.

Kada je reč o temperaturi, danas za stepen do dva niža nego juče. U najtoplijem delu dana kretaće se od 30 na jugu, do 34 stepena na severu zemlje.

U drugom delu nedelje stabilnije, uz sve manje kiše i sve manje oblaka. Temperatura se neće bitnije menjati, ostaje umereno toplo sa temperaturom oko ili koji stepen iznad 30 stepeni.

"U četvrtak i petak se očekuje manja količina saharskog peska koji će stići na područje Vojvodine. Nemojte da vas iznenade zaprljani prozori i automobili. Reč je o maloj količini, koja neće uticati na zdravlje ljudi", rekla je Ćirković.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija