Društvo

Sudovima nedostaje kadar - Ministarstvo pravde raspisuje konkurs za sudijske i tužilačke pripravnike

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/08/2024

-

09:58

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ministarstvo pravde raspisaće od septembra  konkurs za sudijske i tužilačke pripravnike. Želja je da se nadoknadi nedostatak zaposlenih u pravosuđu i da se time rasterete sudovi koji su sada zatrpani predmetima. Međutim, pravnicima rad u pravosuđu nije prvi izbor.

Naime, da je srpsko pravosuđe u problemu potvrđuje i podatak da u ovom trenutku nedostaje oko 500 pripravnika. Zbog toga će Ministarstvo pravde na konkursu potražiti 130 sudijskih i 76 tužilačkih pripravnika, koji bi na kraju mogli da postanu sudije i tužioci. 

Jelena Dunjić iz Udruženja sudija i tužilaca Srbije kaže za Euronews Srbija da će to značajno olakšati, ali ne i rešiti problem sa kojim se sudstvo suočava.

"Mi trenutno raspolažemo sa 2.600 sudija u Republici Srbiji. Prema nekim statistikama je potrebno još minimum 500 sudija i to da bi sistem mogao nesmetano da funkcioniše. Međutim, na snazi je do sada bila zabrana zapošljavanja pa samim tim nisu bili raspisivani ni konkursi za pripravnike. Ministarstvo pravde je prepoznalo taj problem i to sada predstavlja veliku nadu da neće doći do kolapsa u pravosuđu", rekla je Dunjić. 

"Konkurs kao put do rešavanja problema"

Pojedine sudije smatraju da je otvaranje konkursa pozitivan korak, ali da taj korak neće sprečiti kolaps pravosuđa sam po sebi. Nada Đorđević iz Društva sudija Srbije kaže da je ovaj probem dosta zahtevniji.

"To je jedna od niza mera koja je svakako dobrodošla, ali je problem mnogo dublji. Treba ga korenito rešavati. Sistemsko opterećenje se ne može rešavati, jednokratnim merama. Treba se raditi na tome, mora se imati u vidu da će u narednih pet godina 30 odsto sudija otići u penziju, a u narednih 10 godina čak 60 odsto. Ostaće veliki broj upražnjenih sudijskih i tužilačkih mesta", navodi ona.

Dunjić objašnjava da zbog nedostatka pripravnika i sudija, sudovi su zatrpani predmetima što utiče na efikasnost sudstva. 

"Sudije su izuzetno opterećene, mislim da su jedni od najoptrećenijih sudija u Evropi. Pozdravljamo napore Visokog saveta sudstva jer je raspisao veliki broj oglasa za izbor i vrlo efikasno sprovodi. Međutim, dok nemamo pripravnike ne možemo ništa da uradimo", kaže.

Mlade pravnike od pravosuđa odbija dug proces do sticanja zvanja. Sagovornice Euronews Srbija ističu da put od pripravnika preko studijskog pomoćnika do zvanja sudije traje i deset godina. Na kraju puta, kaže Đorđević pojedine sudije, čekaju ih niska primanja koja je posao u pravosuđu ne čine primamljivim. 

"Većina zaposlenih u sudstvu, gotovo trećina, prima zaradu koja je blizu minimalne. Veliki broj sudijskih pripravnika, pa čak i saradnika, što znači mladih ljudi koji su već položili pravosudni ispit, volontira. Znači radi potpuno bez ikakve nadoknade", dodaje. 

Sudije se slažu da je u narednim godinama potrebno organizovati još konkursa poput ovog koji Ministarstvo pravde pokreće, kako se ne bi došlo u situaciju da Srpsko sudstvo ima i manje od trenutnih 2.600 sudija.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija