Društvo

Stiže vrhunac ovog toplotnog talasa: U danu pred nama sunčano i veoma toplo vreme

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/07/2024

-

07:21

Stiže vrhunac ovog toplotnog talasa: U danu pred nama sunčano i veoma toplo vreme
Stiže vrhunac ovog toplotnog talasa: U danu pred nama sunčano i veoma toplo vreme - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Kraj jula i početak avgusta obeležiće vrhunac ovog toplotnog talasa. Do vikenda bez kiše i uz temperaturu do 38 stepeni.

Veći deo Balkana nalazi se pod uticajem snažnog anticiklona, čiji se centar čvrsto pozicionirao iznad Austrije. Zahvaljujući njemu, tmurni oblaci kreću se dalje od nas, što znači da kiše ni danas nema na vidiku, keže meteorološkinja Euronews Srbija Milena Lazarević. 

U danu pred nama sunčano, vedro i suvo. Oblaci nam danas neće pružiti hlad, jer ih neće ni biti. Temperatura od danas u postepenom porastu. Maksimalna dnevna kretaće se od 30 do 33 stepena. Istok Srbije i danas će biti najtopliji deo zemlje.

Kada je reč o vetru i danas će, baš kao i juče, duvati sa severa i severozapada, ali će njegov intezitet oslabiti. U narednim satima uglavnom mirno, uz slab do umeren.

Nastavlja se pozitivan uticaj vremena na meteoropate. Ipak, na izvesnom oprezu i dalje neka budu srčani bolesnici, jer temperatura u toku dana može vairati i do 20 stepeni. Od rekacija treba očekivati glavobolju i nesanicu.

Šta nas čeka u narednim danima?

U četvrtak i petak će biti još toplije, to će ujedno biti i vrhunac ovog toplotnog talasa. Temperatura u hladu i do 38 stepeni. Nakon toga sledi promena vremena, koja će biti praćena kišom, pljuskovima i blažim padom temperature

Zemlju je pogodila nova geomagnetna oluja, jačine G3. Vrhunac ove oluje bio je prethodne noći, međutim njen uticaj će se nastaviti i danas.

Polarna svetlost, aurora, tako može biti vidljiva večeras i u nižim  geografskim širinama Severne Amerike i Evrope.

Komentari (0)

Srbija