Društvo

Tužilaštvo za organizovani kriminal ponovo odredilo pritvor pripadniku "balkanskog kartela"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/07/2024

-

12:20

Tužilaštvo za organizovani kriminal ponovo odredilo pritvor pripadniku "balkanskog kartela"
Tužilaštvo za organizovani kriminal ponovo odredilo pritvor pripadniku "balkanskog kartela" - Copyright Prinstskrin/Google Earth

veličina teksta

Aa Aa

Na predlog Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, sudija za prethodni postupak Posebnog odeljenja za organizovani kriminal, ponovo je odredio pritvor prema D.Đ., vlasniku destilerije "Porečje Vučje", navodi se u saopštenju Tužilaštva.

D.Đ., koji se u predmetu javnosti poznatom kao "Balkanski kartel" tereti za ilegalnu trgovinu narkoticima i to više od 1200 kg kokaina koji je tokom juna meseca 2020. godine zaplenjen u belgijskom gradu Hasel, sinoć je iz kućnog pritvora ponovo sproveden u Okružni zatvor u Beogradu zbog sumnje da je počinio novo krivično delo koje se odnosi na pranje novca.

Na predlog tužilaštva, pritvor je određen i prema okrivljenima M.L., A.I., M.M., M.J., I.C. i D.N., takođe zbog postojanja osnovane sumnje da su, zajedno sa D.Đ., izvršili krivično delo pranje novca iz člana 245 Krivičnog zakonika.

Naime, ova organizovana kriminalna grupa se tereti da je izvršila konverziju novca koji su pribavili kroz ilegalnu trgovinu narkoticima radi neposrednog i posrednog sticanja finansijske koristi kroz kupovinu nepokretnosti, pri čemu su radi realizacije svog plana, pronašli odgovarajući stan u Nišu, a nakon toga i lice koje će za novčanu naknadu zaključiti ugovor o kupoprodaji nepokretnosti i tako postati njegov samo formalni vlasnik. 

Okrivljeni D.Đ. se, kao jedan od osumnjičenih za ilegalnu trgovinu narkoticima i ilegalno nabavljanje i posedovanje vatrenog oružja i drugih sredstava, nalazio  u pritvoru od 11.05.2023. do 15.07.2024. godine, kada  je odlukom suda pušten i kada mu je pritvor zamenjen merom zabrane napuštanja stana uz primenu mere elektronskog nadzora. Ova odluka doneta je u predmetu "Balkanski kartel", navode iz Tužilaštva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija