Društvo

Izvršni direktor Stelantisa: Memorandum sa EU o sirovinama dobar potez za Srbiju

Komentari

Autor: Tanjug

22/07/2024

-

21:35

Izvršni direktor Stelantisa: Memorandum sa EU o sirovinama dobar potez za Srbiju
Izvršni direktor Stelantisa: Memorandum sa EU o sirovinama dobar potez za Srbiju - Copyright Tanjug/Nebojša Raus

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor kompanije Stelantis Karlos Tavares izjavio je danas da je Memorandum o strateškom partnerstvu u oblasti mineralnih sirovina koji je Srbija potpisala sa EU prošle nedelje veoma dobar potez za Srbiju po pitanju litijuma, jer će to u narednih 10 godina biti "čista hemija" i tehnologija koja je ljudima potrebna.

"Kao što sam rekao, najveća slabost električnih vozila je pristupačnost. Da biste smanjili cenu električnih vozila, potrebno je da imate manje baterije, jer baterije predstavljaju više od 40 odsto ukupnih troškova proizvodnje automobila", rekao je Tavares odgovorajući na pitanje Tanjuga šta misli o prošlonedeljnom memorandumu potpisanom između EU i Srbije o strateškom partnerstvu u oblasti mineralnih sirovina, koje podrazumeva proizvodnju novih baterija i električnih automobila.

Kako kaže, ako želite da smanjite troškove, potrebno je da smanjite veličinu baterija i takođe smanjite težinu baterija.

Da biste to uradili, potrebne su vam efikasnije ćelije baterije, dodao je Tavares.

Ukazao je da će efikasnije baterijske ćelije koje će doći u budućnosti, verovatno udvostručiti gustinu snage ćelija i da je moguće da će koristiti drugačiju hemiju od litijum-jonske, pa je stoga istakao da je Memorandum dobar potez.

"Tako da mislim da je to dobar potez, a mi smo, naravno, deo te priče. I videćemo da li možemo da imamo dobar predlog u pogledu nabavke iz te inicijative (predviđene Memorandumom potpisanim između Srbije i EU), za koju mislim da ima potpunog smisla", zaključio je Tavares.

Komentari (0)

Srbija