Društvo

VIKEND PROGNOZA Danas već do 32°C, od sutra počinje toplotni talas

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/07/2024

-

09:15

VIKEND PROGNOZA Danas već do 32°C, od sutra počinje toplotni talas
VIKEND PROGNOZA Danas već do 32°C, od sutra počinje toplotni talas - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Nestabilnost koja je početkom nedelje uzrokovala obilne padavine, ali i osetniji pad temperature završava se danas porastom vazdušnog pritiska i potpunom stabilizacijom vremena, rekla je meterološkinja Euronews Srbija Ljubica Gojković. 

Kako kaže, prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda samo 2. jula je u Sremskoj Mitrovici palo skoro 80 mm kiše, a mesečni prosek za čitav mesec jul je malo manje od 60 mm. 

"U Beogradu je za dva dana palo nešto manje od 70 mm (litara po metru kvadratnom). Ako uzmemo u obzir i padavine koje su zahvatile Beograd krajem juna, u glavnom gradu je u samo pet dana od petka do utorka palo preko 150 litara kiše. Poređenja radi, ukupna očekivana količina padavina za jun i jul, za dva inače kišna meseca, jeste nešto preko 160 litara po metru kvadratnom", rekla je Gojković.

Napominje da nije uobičajeno da mesečna suma padavina padne za svega nekoliko dana, a ovako obilne padavine često uzrokuju bujične poplave. 

Tanjug/Strahinja Aćimovič

 

Prema procenama klimatologa ovakve ekstremne vremenske pojave biće sve češće u našoj zemlji. 

"Nakon prolaska ciklona koji nam je doneo obilne padavine, iznad Balkanskog poluostrva došlo je do porasta vazdušnog pritiska. Kao i obično kada se nalazimo pod uticajem anticiklona vreme je mirno, suvo i sunčano, a trenutno postoji i priliv toplog vazduha sa Mediterana koji nam donosi osetnije otopljenje", rekla je.

Vikend kao najava za novi toplotni talas

Temperatura će se već danas kretati oko 32. podeljka, a od nedelje se očekuje preko 35 stepeni Celzijusa. 

Vreme će narednih sedam dana biti stabilno, dakle vedro i sunčano, sa slabim vetrom, a često će se činiti da je toplije od izmerenih vrednosti. 

"Toplotni talas koji počinje danas trajaće narednih sedam dana, a sredinom nedelje prognozira se i vrelih 38 stepeni, zbog čega će na snazi biti narandžasti i crveni meteoalarm. Najviši stepen upozorenja znači da je meteorološka pojava opasna po zdravlje ljudi i životinja, te u najtoplijem delu dana izbegavajte da duže vremena provodite na otvorenom", kaže Gojković.

Tokom cele naredne nedelje očekuje se ekstremno toplo vreme, a prema dugoročnim prognostičkim modelima pred nama je veoma topao jul. Drugu polovinu meseca obeležiće stabilna atmosferska situacija, dakle sa temperaturom iznad proseka i sporadičnim padavinama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija