Društvo

Zbog niza incidenata u školama Ombudsman predložio nove izmene zakona: Jedna od mera društveno koristan rad

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/07/2024

-

10:49

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

U poslednjim danima pred kraj školske godine zabeleženo je nekoliko incidentnih situacija u školama. Upravo zbog niza incidentnih situacija u školama pred kraj školske godine Ombudsman je predložio izmenu zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

Prema predlogu Zaštitnika građana, skratio bi se postupak protiv učenika za disciplinski prekršaj i uveo društveno korisni rad. Zaštitnik građana, Zoran Pašalić, koji je uputio resornom ministarstvu predlog izmena zakona, očekuje da one mogle da stupe na snagu s početkom nove školske godine, od septembra.

"Mi se nadamo da će moći da se primenjuje u sledećoj školskoj godini. Ključne tačke su smanjenje, praktično neke birokratizacije, neke procedura kako bi se jednostavno postigao onaj pravi efekat. Nije cilj kazniti učenika, cilj je jednostavno izmeniti njihovo ponašanje, s obzirom na to da je manji broj dece taj koji pravi izgrede, ali ima jedan problem što često dešava da drugi učenici zbog toga imaju probleme u nastavi, ili su ometeni u nastavi ili da praktično neki od njih slede ponašanje takvog jednog učenika ili nekolicine njih koji prave izgrede. Da bi se to sprečilo, smanjuje se praktično administriranje i skraćuju se rokovi", rekao je Pašalić gostujući na Euronews Srbija. 

Pašalić dodaje da se često zaboravlja da škola nije samo obrazovna, već i vaspitna. Govoreći o društveno korisnom radu, Ombudsman kaže da bi izmenama zakona, sami učenici bili uključeni u izradu programa.

"Praktično to znači da sami učenici, znajući vrlo dobro koje su njihove potrebe, u smislu da se promeni to stanje, jer oni najviše i trpe uostalom, daju određene predloge i učestvuju u njima. Recimo, ono što se sada jako puno dešava, a to je teror, bukvalno na društvenim mrežama, gde pojedini učenici zaista su dovedeni do toga da vrlo, vrlo teško podnose ono što se na društvenim mrežama dešava protiv njih ili protiv njihovih drugova, da oni učestvuju u izradi programa kako bi se to sprečilo. Ili, u konkretnim aktivnostima škole, u konkretnim aktivnostima svih onih koji su zaposleni u školi, to ne znači samo profesora, nastavnika, ali svi oni koji radi da bi učenici dobro, valjano mogli da pohađaju i nastavu", objašnjava Pašalić. 

Kako je objasnio, novim izmenama bi bilo moguće da ako je neko, na primer, počinio disciplinski prekršaj u prvom razredu srednje ili osnovne škole, postupak može da se vodi dok učenik ne završi osnovnu/srednju školu.

"Recimo, ono što je po nekim najdrastičnije, a to je vi ste ranije postupak utvrđenja disciplinske odgovornosti morali da pravite do kraja školske godine. Sad se to produže do kraja trajanja školovanja. Recimo, sada ako neko napravi izgred u četvrtom razredu osnovne škole, završava se četvrti razred i prestaje mogućnost da se on disciplinski, da tako kažem, uslovno goni. Sada može da se goni do osmog razreda, odnosno završetka onog do kraja školovanja. Ili, napravi u prvom razredu srednje, do kraja srednje mora da se sprovede", objasnio je Pašalić.

Podseća i da je do sada bilo moguće da se učenik udalji sa nastave, a da je sada, novim predloženim izmenama, obavezna mera udaljenja učenika sa nastave, odnosno u osnovnoj školi gde je školovanje obavezno.

"Učenik se premešta u drugu školu, po odobrenju škole u kojoj bi trebao da se premesti, a u srednjoj školi se udaljava sa nastave", rekao je Pašalić. 

Više pogledajte u videu iznad teksta.

Komentari (0)

Srbija