Društvo

Mladi istraživači Srbije: Pokrenuta kampanja "Kornjača spornjača" u svrhu zaštite barskih kornjača na jezeru Kraljevac

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/06/2024

-

12:48

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Mladi istraživači Srbije pokreću kampanju prikupljanja sredstava za barske kornjače.

Cilj kampanje "Kornjača spornjača" je podrška istraživanju i zaštiti barskih kornjača koje žive unutar specijalnog rezervata prirode Kraljevac.

Barske kornjače su male životinje na koje dosta utiču klimatske promene, zagađenja i takođe prepreke sa kojima se suočavaju svakodnevno prilikom kretanja. Zato su mladi istraživači Srbije odlučili da nabave uređaj kojim će pratiti ponašanje i kretanje ove strogo zaštićene vrste.

Više o ovoj kampanji i projektu za Euronews Srbija je rekla Dušica Trnavac Bogdanović iz Organizacije mladih istraživača Srbije.

Trnavac Bogdanović: U Srbiji postoje četiri vrste kornjača, jedna autohtona vrsta živi u vodi

Na pitanje koje su najvažnije karakteristike barske kornjače i staništa na kojem one žive, Trnavac Bogdanović je rekla da jedina autohtona domaća vrsta koja živi u vodi kod nas nastanjuje razne bare, močvare, sporotekuće vode, u kojima ima jako važnu ulogu.

"U Srbiji žive četiri vrste kornjače i samo jedna autohtona domaća vrsta živi u vodi. To je barska kornjača. Ova mala vrsta kornjače, prepoznatljiva po onim žutim tufnama po svom telu, zapravo nastanjuje slatkovodne ekosisteme. To su razne bare, močvare, takođe sporotekuće vode i u njima ima izuzetno važnu ulogu. Jer vlažna staništa su inače visoko u prioritetima zaštite prirode i zaštićenih područja jer su interesantna brojnim vrstama. A barske kornjače u njima imaju vrlo važnu, specifičnu ulogu jer one predstavljaju neku vrstu regulatora organske materije, posebno u letnjim mesecima i takođe neku vrstu prečišćivača, tako bih rekla, jer jedu ostatke, na primjer, uginulih riba i na taj način sprečavaju širenje zaraza parazita na druge vrste. I zbog te uloge one su takođe zaštićena životinjska vrsta", rekla je Trnavac Bogdanović.

Ona ističe da na barske kornjače negativno utiče zagađenje, globalne klimatske promene, promena uslova u njihovim prirodnim staništima, što im i ugrožava opstanak.

"Brojni su uticaji za ovako male životinje, naše kornjače-spornjače, zapravo možemo krenuti od globalnih klimatskih promena koje menjaju uslove u njihovim staništima, dolazi do povećanja temperature, zatim jako važan je i segment redukcije, smanjenja staništa njihovih, onih prirodnih staništa u kojima žive zbog namene korišćenja zemljišta. Veliku opasnost predstavljaju i, naravno, zagađenja, kao i za sva živa bića. Što se tiče barskih kornjača, na njih jako loše utiču pesticidi u vodi, kojih je sve više, a vrlo značajan segment negativnih uticaja je i fizičke neke prepreke, kako ste najavili, koje otežavaju njihovo kretanje, njihova polaganja jaja, gneženje, zatim trenutak kada se mladi izlegu, dolazak-povratak zapravo iz gneza do samih voda", ističe Dušica Trnavac Bogdanović.

"Cilj je nabavka GPS uređaja koji će omogućiti njihovo daljinsko praćenje i povratak signala do istraživača biologa"

Jedan od glavnih ciljeva novopokrenute kampanje "Kornjača spornjača" je, po rečima Trnavac Bogdanović, nabavka specifične opreme za praćenje barskih kornjača, koje će na duže staze da pomogne u očuvanju ove životinjske vrste.

"Mladi istraživači Srbije, zajedno sa Beogradskom otvorenom školom i specijalnim rezervatom prirode "Jezero Kraljevac", koje je jedno od prirodnih staništa ove vrste, pokrenuli su kampanju 'Kornjača-spornjača' pre oko mesec dana s jednim i jedinim ciljem, to je da pomognemo zaštitu ove vrste na konkretnom lokalitetu Jezero Kraljevac na način što bismo skupili sredstva od kojih nabavljamo opremu koja bi trebalo da nam pomogne u merama zaštite. Oprema je vrlo specifična, rekla sam u pitanju su male životinje, znači i uređaji koje bi se stavili na njih su neka vrsta lokatora, odnosno GPS uređaja koji će omogućiti njihovo daljinsko praćenje i povratak signala do istraživača biologa koji na barskim kornjačama na Kraljevcu rade već od 2019. godine. Oni prate u kontekstu populacionih istraživanja, prate njihovu brojnost, markiraju ih. Posebno su interesantne te gravidne mame kornjače koje nose jaja. Oni prate njihovo kretanje jer je specifičnost ove vrste da jaja polaže u zemlju. Zato ona napušta slatkovodne sisteme, odlazi, traži rastresitu zemlju gde grade svoje, svijaju svoja gnezda, a potom se mladi ponovo vraćaju u vodu", kazala je Trnavac Bogdanović i zaključila:

"Mi smo ovu kampanju osmislili kao vid skupljanja sredstava, u kontekstu zaštite prirode i zaštite vrste. Cela kampanja je prezentovana na platformi donacije.rs. Tamo možete da posetite i pomognete našim kornjačama na način što ćete uplatiti sredstvo po vašoj mogućnosti. Obraćam se svim građanima, ljubiteljima prirode, nauke, možda samo vaš specifično kornjača, ali isto tako i kompanijama, jer pomažući ovakvu kampanju, ovakvu vrstu aktivnosti, zapravo možete doprineti i zaštiti životne sredine i ostvarivanju globalnih ciljeva održivog razvoja".

Komentari (0)

Srbija