Društvo

Pokazna vežba pripadnika MUP na Adi Ciganliji, Dačić: Nastavićemo da ulažemo u Sektor za vanredne situacije

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2024

-

14:11

Pokazna vežba pripadnika MUP na Adi Ciganliji, Dačić: Nastavićemo da ulažemo u Sektor za vanredne situacije
Pokazna vežba pripadnika MUP na Adi Ciganliji, Dačić: Nastavićemo da ulažemo u Sektor za vanredne situacije - Copyright Tanjug/MUP Srbije

veličina teksta

Aa Aa

Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija mora da ima jak sistem zaštite i spasavanja, posebno u uslovima ubrzanih klimatskih promena i da će zato država nastaviti da ulaže u Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Dačić, koji je prisustvovao javnoj pokaznoj vežbi pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije pod nazivom "Ada 2024", na Adi Ciganliji, istakao je da je veoma ponosan jer je, u okviru MUP-a, osnovan Sektor za vanredne situacije upravo na njegovu inicijativu.

Naglasio je i da je Sektor za vanredne situacija strahovito napredovao od svog osnivanja.

"Samo u toku ove godine Sektor za vanredne situacije imao je 15.755 intervencija, ugasio više hiljada požara i spasio 614 života. Danas svedočimo jednom razvijenom sistemu zaštite i spasavanja, koji može efikasno i brzo da odgovori na sve vanredne situacije, pa i one najrizičnije. Ponosan sam na to koliko ste napredovali do sada i koliko pokazujete da svako ulaganje u vas znači veći broj spasenih života, a time i veće poverenje građana u ovaj sistem i državu koja ih štiti", poručio je Dačić pripadnicima Sektora za vanredne situacije.

On je istakao da će se, kao ministar unutrašnjih poslova, pored opremanja Sektora za vanredne situacije, zalagati i za bolje uslove rada svih zaposlenih u sektoru.

"Potreba za bržim reagovanjem je neophodna kako bi se građani i njihova imovina sačuvali, a pripadnici Sektora za vanredne situacije su uvek prvi na licu mesta i nesebično rizikuju svoje živote da bi sačuvali živote građana", rekao je Dačić.

Tanjug/MUP Srbije

 

On je kao veoma uspešnu ocenio javnu pokaznu vežbu pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Sektora za vanredne situacije pod nazivom "Ada 2024", gde je prikazan zajednički rad vatrogasaca - spasilaca, pripadnika Helikopterske jedinice MUP-a, specijalizovanih jedinica Civilne zaštite, dobrovoljnih vatrogasnih jedinica i Crvenog krsta Srbije.

"Samo smo prikazali ono što svakog dana radimo"

U vežbi je učestvovao 161 pripadnik Sektora za vanredne situacije.

Prikazana je evakuacija osoba sa petog sprata zapaljene zgrade, gašenje vatre na otvorenog aluminijumskim čamcima sa reke, spasavanje davljenika iz vode čamcima i plutajućim platformama, zaustavljanje curenja nepoznatih materija iz sudova, spasavanje zarobljenih u vozilima posle saobraćajne nesreća, gašenje vatre helikopterom koji ima sopstveni rezervoar za vodu i iz helikoptera koji zahvataju vodu vedrima kapaciteta 1.500 litara vode.

Tanjug/MUP Srbije

 

Komandant vatrogasno-spasilačke brigade Beograda Dragan Miković kaže da veruje da nijedna situacija ne može da iznenadi njegovu brigadu.

"Mi prolazimo sve te razne scenarije i vežbamo. I ova vežba je bila samo prikaz svog onog znanja koje mi posedujemo i tehnike koje mi posedujemo. Tako da mogu reći da nismo ništa sad posebno pripremali za ovu vežbu. Samo smo prikazali ono što svakog dana radimo", rekao je Miković.

On ističe da njegova brigada ne gasi samo požare, već ima i specijalizovane timove za rad i spasavanje u ruševinama, za rad i spasavanje na vodi, koordinaciju sa helikopterskom jedinicom MUP-a, rad sa opasnim materijama.

Tanjug/MUP Srbije

 

Naglašava da je posle poplava u Obrenovcu, Sektor za vanredne situacije razvio pre svega jedinice radi spasavanja na vodi i opremio ih svom neophodnom opremom.

"Mogu reći da smo potpuno spremni za takav scenario. U 2014. imali smo puno manje opreme i obučenih ljudi za takve situacije", poručio je Miković.

Predsednik Crvenog krsta Srbije Dragan Radovanović ističe da su pripadnici te organizacije prisutni u svim fazama: spasavanja, pripreme i sanacije.

"Znate kada prođu poplave, onda je potrebno i isušiti objeke, dezinfikovati, okrečiti, svuda tu pomaže Crveni krst. Znači mi imamo tu ulogu od preventive preko akcije do sanacije", rekao je Radovanović.

Istakao je da se građanima čini da prošle i ove godine nije bilo toliko poplava u Srbiji, ali da je Crveni krst 20.000 puta intervenisao u okolnostima lokalnih poplava.

"Ne mora to da bude velika poplava, da je zahvaćena velika teritorija zemlje pa da bude uočljivo. Lokalno se to redovno dešava. I redovno treba pomoći ljudima, zbrinuti one koji su morali da napuste svoj boravak, pomoći im da se snađu u novom smeštaju. Prvo ih izvući, spasiti, pa onda pomoći da se snađu i vratiti na kraju", naveo je predsednik Crvenog krsta.

Komentari (0)

Srbija