Društvo

Završeni prijemni ispiti za talentovane učenike: Šta ih još čeka pre upisa u željenu školu?

Komentari

Autor: Slavica Tuvić

21/05/2024

-

07:05

Završeni prijemni ispiti za talentovane učenike: Šta ih još čeka pre upisa u željenu školu?
Završeni prijemni ispiti za talentovane učenike: Šta ih još čeka pre upisa u željenu školu? - Copyright Tanjug/Nikola Anđić, Rade Prelić, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Završeni su prijemni ispiti za srednje umetničke škole i specijalizovana odeljenja u gimnazijama. U nekim školama, već su objavljeni konačni rezultati, a u onima gde su prijemni bili prošlog vikenda konačni rezultati biće objavljeni sutra, 22. maja. 

Ove godine za polaganje prijemnog se prijavilo 7.100 kandidata, a mesta u srednjim specijalizovanim školama ima za 5.000 učenika prvog razreda. Najveće interesovanje je i ove godine za IT odeljenja, matematiku.

Učenici koji su naklonjeni prirodnim naukama polagali su prijemni za upis u specijalizovana odeljenja za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju, dok oni koji su zainteresovani za društvene nauke polagali prijemni za specijalizovana odeljenja za geografiju, istoriju, scensku i audio-vizuelnu umetnost, filološke nauke.

Oni koji su položili prijemni i ostvarili dobar rezultat još uvek ne mogu da odahnu. Oni će zajedno sa ostalim đacima u generaciji polagati malu maturu u junu. Nakon male mature popunjavaju listu želja, kao svi ostali maturanti, sabiraju im se bodovi iz škole i sa testova i tek tada se upisuju u željenu srednju školu. 

Najveće interesovanje i ove godine vlada za specijalizovana IT odeljenja gimnazija. Odeljenja za računarstvo i informatiku ima u 49 škola, za njih je planirano 1.080 mesta, a za polaganje prijemnog ispita prijavljeno je 1.898 učenika u celoj Srbiji.

Rade i malu maturu

Prijemni za IT odeljenja u gimnazijama mali maturanti iz Beograda polagali su u Prvoj i Devetoj beogradskoj gimnaziji. 

Aleksandar Andrejić, direktor Prve beogradske gimnazije kaže da će preliminarni rezultati prijemnog za upis u IT odeljenja biti objavljeni sutra, 21. maja, do 8 sati.

Euronews/Slavica Tuvić

 

"Đaci koji su polagali prijemni se upisuju u srednju školu kada i svi ostali učenici. Popunjavaju listu želja na osnovu ostvarenih rezultata", rekao je Andrejić za Euronews Srbija.

U Prvoj beogradskoj gimnaziji ove godine biće upisano jedno specijalizovano IT odeljenje. Andrejić kaže da svake godine upisuju onoliko učenika, koliko učenika te godine završi školu. Ove godine imaju kapaciteta da upišu jedno odeljenje, 20 učenika.

"Upisujemo onoliko učenika koliko ove godine završava četvrti razred. Nemamo prostornih kapaciteta za više, potpuno smo ispunjeni. Zbog toga ne možemo svake godine da upišemo po dva odeljenja. Prostor nam je jedini problem", naveo je on.

Specijalizvana odeljenja biologije i hemije

U Osmoj beogradskoj gimnaziji ove godine upisuju jedno specijalizovano odeljenje za IT i jedno specijalizovano odeljenje za biologiju i hemiju. Samo dve gimnazije u Beogradu (Osma i Peta) imaju specijalizovana odeljenja za biologiju i hemiju. Prijemni se ove godine polagao u Petoj beogradskoj gimnaziji.

"Prijavilo se nešto više od 100 učenika, a kako su mi rekli prijemni je položilo 80 odsto učenika. Ima dovoljno učenika da se formiraju dva odeljenja, po jedno u ove dve gimnazije. Naravno, biće i onih koji su položili prijemni, a neće moći da upišu to specijalizovano odeljenje", kaže za Euronews Srbija Irena Brajević, direktorka Osme beogradske gimnazije.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Dodaje da je to smer koji upisuju đaci koje vole biologiju i hemiju i ostvaruju dobre rezultate na takmičenjima iz tih predmeta. Većina njih kasnije upisuje Medicinski fakultet.

" Iz tog odeljenja na Medicinski fakultet upisalo se prošle godine 86 odsto učenika. To su učenici koji vole biologiju i hemiju i oni od početka znaju da žele da budu lekari", kaže Brajević.

Dodaje da prijemni za specijalizovana odeljenja biologije i hemije bio primeren, ni previše težak, ali ni lak. 

"Važno je da prijemni bude primeren. Nije dobro da se daju previše teški zadaci jer će deca smatrati sebe neuspešnim. Mora prijemni da bude odgovarajući prema onome šta deca znaju, a sa nekim malo težim zadacima da vidimo koji su najbolji. Ne smemo da ubijemo u pojam decu. I ovaj prijemni iz biologije i hemije je bio sasvim u redu. Ogromna većina je prošla, ali se tu sad određuje ko je najbolji", zaključila je ona.

Mala matura

Svi osmaci, uključujući i one koji polažu prijemni za upis u specijalizovana odeljenja gimnazija i umetničke škole, malu maturu polažu 17,18. i 19. juna.

Tanjug/Rade Prelić

 

Preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole i portala MSŠ  biće objavljeni 21. juna do 8 časova, dok će konačni rezultati biti objavljeni u ponedeljak 24. juna do 8 časova. Popunjavanje liste želja za upis elektronskim putem putem portala MSŠ (www.mojasrednjaskola.gov.rs.), kao i predaja liste u osnovnim školama je od 25. juna u 8 časova do 26. juna do 15 časova.

Konačni rezultati raspodele po školama  i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 1. jula do 8 časova, kada će biti objavljena i preostala slobodna mesta za upis u drugom krugu za koji će se moći prijavljivati do 5. jula do 15 časova.

Komentari (0)

Srbija