Društvo

Budite strpljivi, počele su praznične gužve: Očekuje se pojačan saobraćaj na putevima i graničnim prelazima

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/04/2024

-

09:33

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Poslednjeg radnog dana ove nedelje pojačan saobraćaj se, osim na glavnim putnim pravcima, očekuje i na graničnim prelazima, saopštio je  Auto-moto savez Srbije (AMSS).

Dan uoči Prvog maja, usporenu vožnju donose i deonice na kojima su u toku radovi.

Prema poslednjim informacijama dobijenim od JP Putevi Srbije, na naplatnim stanicama nema zadržavanja vozila.

Prema informacijama Uprave granične policije Srbije dobijenim u 5.15 sati, na putničkim terminalima naših graničnih prelaza nema zadržavanja vozila.

Tanjug/Aleksandar Ćirić

 

Teretna vozila se na graničnim prelazima Batrovci i Sremska Rača, na izlazu iz zemlje, zadržavaju tri, a na Horgošu dva sata.

Govoreći za Euronews Srbija, Tamara Ninić iz AMSS-a navodi da je najfrekventnije bilo jutros na graničnom prelazu Preševo, gde je bilo kraćeg zadržavanja.

"Na ostalim graničnim prelazima prema informacijama koje smo dobili od uprave granične policije, barem na putničkim terminalima, za sada je mirno. Svakako da je to promenljivo i da očekujemo da će kasnije u toku dana biti i nešto većih gužvi, nešto dužeg zadržavanja, pogotovo na onim najfrekventnijim graničnim prelazima kao što su Horgoš, Batrovci kao što je između ostalog i Preševo", ističe Ninić.

Gužne na graničnim prelazima tokom popodneva

Stoga, ona preporučuje vozačima da koriste manje alternativne prelaze gde uglavnom nema zadržavanja.

"Njihovo radno vreme je od sedam do 19 sati uglavnom. Granični prelaz Horgoš 2 radi od pet do 23 časa, tako da eventualno on jedini radi od tih manjih prelaza nešto duže", ukazuju iz AMSS-a. 

Naša sagovornica takođe dodaje da se tokom dana, pogotovo u popodnevnim časovima, očekuje veći priliv vozila na glavnim prelazima.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

"Imali smo jači intenzitet saobraćaja i juče tokom popodneva, a što se tiče sutrašnjeg dana očekujemo mirnije stanje na graničnim prelazima. Svakako će tokom dana veći broj naših građana sigurno ići i ka nekim odmaralištima i izletištima u našoj zemlji, pa se očekuje i veći broj vozila i na tim putevima, tako da ukoliko putujete, vozite opreznije, sa više strpljenja", preporučuje Ninić.

Kada je reč o najboljem vremenu za polazak na put, Ninić navodi da je to najbolje učiniti u jutarnjim časovim, pre poopdnevnim časova kada se završava radno vreme zaposlenih. 

"Pokazalo se da je tada najveća gužva, i kada je u pitanju eventualno povratak, uvek je najbolje izbeći taj poslednji dan pred početak radne nedelje, jer je tada zaista najveća gužva", zaključuje naša sagovornica.

Pre odlaska na putovanje građani treba da provere Registar neplaćenih kazni

Pred predstojeće praznike i godišnje odmore obavezan deo priprema građanima trebalo bi da bude i uvid u Registar neplaćenih novčanih kazni, da bi izbegli neprijatnost da na graničnom prelazu od policije saznaju da imaju kaznu koju nisu platili i da budu vraćeni sa granice ukoliko je sud izdao opštu naredbu za dovođenje.

Građani mogu da dožive neprijatnost i na putu kroz Srbiju ukoliko imaju neplaćenu kaznu, a policija ih zaustavi tokom vikenda kada nije moguće da je odmah plate.

Advokat Dušan Todorović za Tanjug objašnjava da bi građani pred odlazak na putovanje trebalo da unesu svoje lične podatke u Registar neplaćenih kazni, koji je javan i dostupan svima.

U registru mogu da provere da li imaju neku neplaćenu kaznu, a to takođe mogu da urade i odlaskom u pisarnicu Prekršajnog suda radnim danima od 7.30 do 15.30 časova.

Prekršajni sud u Beogradu na svom sajtu je dao i uputstvo za proveru u Registru, tako da se unošenjem imena i prezimena, kao i jedinstvenog matičnog broja može doći do podataka da li kazna postoji i ukoliko je to slučaj, do uplatnice po kojoj sud vrši prinudnu naplatu.

Todorović je dodao da i stranci mogu da provere u Registru da li imaju neplaćenu kaznu unosom broja putne isprave. Kada postoji novčana kazna sistem će izbaciti o kojoj kazni i iznosu je reč, a odmah će biti prikazana i instrukcija za plaćanje te kazne, čime je znatno olakšan sam postupak plaćanja.

Tanjug/Miloš Milivojević

 

Ukoliko građanin ne zna da ima neplaćenu kaznu, a putuje kroz Srbiju, prilikom zaustavljanja od strane policije, službenik će ga obavestiti o tome i moraće odmah da plati tu kaznu, dok će teže pasti građanima koje vest o kazni zatekne na graničnom prelazu prilikom izlaska iz zemlje.

Todorović je objasnio da najteže pada prekid putovanja radi regulisanja neplaćene kazne, zbog čega je istakao važnost uvida u Registar pre putovanja.

Saznanje da ima novčanu kaznu tokom neradnih dana takođe građanima može da bude problem, jer ne rade službe platnog prometa, a sud ili neki drugi organ je siguran da je kazna plaćena kada se pojavi na računu trezora kao plaćena.

Na pitanje da li postoji mogućnost da građanin bude vraćen sa granice zbog neplaćene kazne, Todorović je rekao da zbog neplaćene kazne građanima neće biti onemogućen prelazak granice, već je to slučaj kada je po toj kazni izdata opšta naredba za dovođenje koju će sprovesti stanica policije, što znači da je za tom osobom rapisana poternica.

Opšta naredba za dovođenje može biti izdata zbog kazne od 2.500 ili od 100.000 dinara, odnosno nije bitna visina kazne, a koja može biti izrečena zbog ponašanja u saobraćaju, kazne za parking, neplaćeni porez, ali i kazne proistekle iz krivičnog postupka.

Izmene u saobraćaju na pojedinim deonicama puteva zbog radova

Na auto-putu E-70, petlja Kuzmin - petlja Batrovci, u oba smera, izvode se radovi na izgradnji budućeg auto-puta Kuzmin - Sremska Rača, a u zoni radova zatvorena je zaustavna saobraćajna traka uz suženje kolovoza i ograničenje brzine kretanja vozila u dužini od oko 1.300 metara, saopštilo je danas Javno preduzeće "Putevi Srbije".

Na putu Krušar - Ćuprija, ka Krušaru izvode se radovi na rehabilitaciji do 9. jula, od 7 do 17 časova, uz naizmenično propuštanje vozila i ograničenje brzine na 40 km/h.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Na putu Draginje (Kamenica) - Koceljeva, u mestu Mali Bošnjak, izvode se radovi na sanaciji klizišta, uz naizmenično propuštanje vozila.

U Ulici majora Zorana Radosavljevića, ka centru Batajnice do 18. avgusta izvode se radovi na sanaciji kolovoza uz naizmenično propuštanje vozila.

Na putu Đurinci - Vlaška u toku su radovi na rehabilitaciji, do 1. jula, uz naizmenično propuštanje vozila.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija