Aktuelno

Potpisan sporazum o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima Srbije i Kube

Komentari

Autor: Tanjug

19/10/2024

-

22:18

Potpisan sporazum o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima Srbije i Kube
Potpisan sporazum o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima Srbije i Kube - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Ministri kulture Srbije i Kube, Nikola Selaković i Alpidio Alonso Grau, potpisali su danas sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Republike Kube o sprečavanju nedozvoljene trgovine kulturnim dobrima u Vladi Srbije u Beogradu. 

Selaković je izrazio čast i zadovoljstvo što ima priliku da ugosti ministra Graua u trenutku kada Kuba postaje počasni gost 67. Međunarodnog sajma knjiga.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

"Kuba je zaista jedinstvena zemlja koja i danas svedoči o značaju kulture uprkos ozbiljnim ekonomskim problemima i nepravednim sankcijama sa kojima se suočava", rekao je Selaković i naglasio posebnu zahvalnost za podršku i razumevanje Kube po pitanju AP Kosova i Metohije.

Na sastanku koji je održan pre svečanog potpisivanja, kako je rekao Selaković, razgovarali su o planovima za budućnost, a izdvojio je polje književnosti kao odličan primer za buduću bilateralnu saradnju.

"Za potrebe ovoga Sajma naše Ministarstvo je podržalo prevođenje na srpski jezik nekoliko dela kubanskih književnika, a među njima je i knjiga ministra Graua. Gostovanje Kube dolazi kao odgovor na gostovanje Srbije koje je prethodne godine već realizovano na Kubi", podsetio je on.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

Selaković je bio u prilici da 2022. godine poseti Havanu i "Centar Fidel Kastro" i da se, kako je rekao, uveri u sposobnost države koja je bila u stanju da jednoj od najeminentnijih ličnosti posveti fantastičan muzejski centar.

Grau je izrazio zahvalnost što ima priliku da predstavi "pravi sistem vrednosti koji neguje Kuba" na velikoj manifestaciji kao što je beogradski Sajam knjiga.

Tanjug/Jovana Kulašević

 

"Ne znam da li je neka druga latinoamerička država imala čast da bude počasni gost. Taj ponos se umnožava činjenicom da je 20. oktobar Dan kulture Kube. Dan kada smo 1888. godine stekli nezavisnost", objasnio je on i istakao da će se na sajmu predstaviti brojni savremeni kubanski pisci.

Grau je dodao da je narod Kube, uprkos velikim ekonomskim poteškoćama, ostao veran kulturi.

"Kultura koju itekako branimo je i dalje u srcu našeg naroda. Ona pokazuje sve one vrednosti koje su proistekle iz revolucije i koje i danas negujemo uprkos sankcijama. Mi, kubanski narod, uspeli smo da odbranimo jedan sistem vrednosti koji se tiče obrazovanja i kulture", zaključio je on.

Selaković i Grau su, na kraju svečanog obraćanja razmenili simbolične darove među kojima se našao portret Nikole Tesle i skulptura savremenog kubanskog umetnika. 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija