Aktuelno

Makroekonomske analize i trendovi: BDP u prvih osam meseci međugodišnje uvećan za oko četiri odsto

Komentari

Autor: Tanjug

10/10/2024

-

16:10

Makroekonomske analize i trendovi: BDP u prvih osam meseci međugodišnje uvećan za oko četiri odsto
Makroekonomske analize i trendovi: BDP u prvih osam meseci međugodišnje uvećan za oko četiri odsto - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Prema do sada raspoloživim indikatorima, procenjuje se da je realni bruto domaćeg proizvoda (BDP) Srbije u prvih osam meseci ove godine, međugodišnje uvećan za približno 4,0 odsto, navodi se u najnovijem izdanju Makroekonomskih analiza i trendova (MAT) 

U oceni privredne aktivnosti MAT-a koji izdaju Ekonomski institut u Beogradu i Privredna komora Srbije ističe se da je rast obima ukupne industrijske proizvodnje u avgustu međugodišnje usporio na 0,9 odsto i da je i dinamika prerađivačkog sektora ostala zadovoljavajuća, 5,0 odsto.

To se ističu autori MAT-a ne može reći i za energetski sektor, koji je, prema njihovoj oceni kolateralna šteta, pre svega, loših hidroloških prilika. 

Kada je o poljoprivredi reč, ističu da je suvo i toplo leto opustošilo i primarnu poljoprivrednu proizvodnju koja će se na nivou godine redukovati verovatno za 8,0 odsto. 

U avgustu je zabeležen rast spoljnotrgovinske razmene, ali vrednost robnog
uvoza znatno nadmašuje vrednost realizovanog izvoza. 

Nastavljen je jak međugodišnji rast realnog prometa u trgovini na malo i prosečnih zarada. 

Što se inflacije tiče, zbog jednokratnog poskupljenja pojedinih regulisanih cena, kao i zbog rasta cena hrane i bezalkoholnih pića međugodišnja inflacija je ostala na nivou iz jula i iznosila 4,3 odsto.

Ocenjuje se da ključni rizik uspešnog okončanja borbe sa inflacijom u ovom
trenutku predstavlja eskalacija sukoba na Bliskom istoku koja ceo svet neizbežno uvodi u novu energetsku krizu.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija