Aktuelno

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji: Kurtijev cilj je egzodus Srba sa Kosova i Metohije

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2024

-

23:09

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji: Kurtijev cilj je egzodus Srba sa Kosova i Metohije
Predsednik Matice Albanaca u Srbiji: Kurtijev cilj je egzodus Srba sa Kosova i Metohije - Copyright Prinstscreen YouTube/kanal9tvns

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Matice Albanaca u Srbiji Demo Beriša ocenio je večeras da su mere i zahtevi vezani za Kosovo i Metohiju, koje je u petak izneo predsednik Srbije Aleksandar Vučić, nasušna potreba države kako bi zaštitila srpski narod i kako bi se stalo na put teroru koji sprovodi premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti.

Beriša je za Tanjug rekao da pet tačaka koje je Vučić u petak saopštio u potpunosti daju sigurnost da će Srbi imati zaštitu i da neće biti nove "oluje" u smislu oružanog sukoba.

"Srbija će predložiti Skupštini u narednih 45 dana da se ukinu sve mere koje je tzv. Skupština Kosova i tzv. Vlada Kosova donela unazad od 2008. kada je proglasila nezavisnost tzv. Kosova, a što podrazumeva vraćanje na prvobitni položaj u odnosu na sporazum iz 2013. koji je napravljen u Briselu i koji nije ispunjen", ukazao je on.

Prema njegovim rečima, mere u smislu podizanja borbene gotovosti ili pretnje oružanom silom u ovom trenutku ni u kom slučaju Srbiji ne bi odgovarale jer bi se u tom slučaju sukobila sa NATO snagama koji su na prostoru KiM i dodao da bi time ispunili jedan od dva uslova i želje Kurtija.

"Kurtijev zahtev je upotpunosti pražnjenje prostora KiM od Srba, a to predstavlja egzodus, a srpsko stanovništvo koje tamo živi, posebno na severu, izloženo je najbrutalnijim merama", ukazao je on i dodao da je Kurti na KiM ukinuo dinar, zatvorio pošte, ukinuo radnje, apoteke, kafiće, a sve to pod izgovorom da su bili neregistrovani u prištinskom sistemu.

On objašnjava da je ministar za zajednice i povratak tzv. Kosova Nenad Rašić rekao da Srbi treba da budu spremni ukoliko dođe do zauzimanja škola i domova zdravlja na severu KiM.

Prema njegovim rečima, Kurti i Rašić su saradnici još od 2004. godine i planski sprovode svoje aktivnosti.

"Prošle godine je došlo do iseljavanja između 13 i 15 odsto Srba sa severa KiM, a hapšenja i pritisci na srpsku zajednicu su svakodnevni", napomenuo je Beriša.

On objašnjava da Kurti ne odustaje jer je ušao u predizbornu kampanju i kako je rekao, "nove izbore isključivo može dobiti napadima na srpsku zajednicu i predsednika Srbije Aleksandra Vučića".

Kada je reč o statusu Quo Ante kao osnove za poštovanje svih tekovina dijaloga Beograda i Prištine, Beriša je ocenio da je to moguće samo ukoliko nas, kako je rekao, "međunarodna zajednica ne vara".

"Ona od obe strane traži da se suzdrže od akcija, dok s druge strane Kurtiju daje vetar u leđa, posebno zemlje Kvinte", rekao je on i dodao da postoje elementi koji mogu da ga spreče i naveo da EU i Amerika mogu da mu uskraćuju budžet. 

Još 1999. SAD i ostale zemlje Kvinte želele su nezavisnost tzv. Kosova, ali, kako je naveo, u tome nisu uspeli. 

"S druge strane, interes Srbije je da se to nikada neće i ne može dogoditi", zaključio je on.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija