Aktuelno

Slučaj aktiviste Andreja Gnjota: Apelacioni sud u Beogradu odlučuje o žalbi na odluku o izručenju Belorusiji

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/08/2024

-

12:27

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Beogradu odlučiće po žalbi beloruskog aktiviste Andreja Gnjota na odluku o njegovom izručenju Belorusiji. Današnje ročište je završeno, a Apelacioni sud doneće odluku u pisanoj formi. Rok za to je tri meseca.

Kako je javio reporter Euronews Srbija, pred sudom su se jutros okupili građani u znak podrške Gnjotu, zajedno sa nekim opozicionim poslanicima i predstavnicima nevladinog sektora. 

Gnjot je, podsetimo, uhapšen po dolasku u Srbiju prošle jeseni, na osnovu međunarodne poternice koju je Belorusija preko Interpola raspisala zbog navodne utaje poreza. On tvrdi da je poternica politički motivisana.

Euronews/Stefan Goranović

 

Njegovo oslobađanje tražila su novinarska udruženja, brojne organizacije, ali i grupa svetski poznatih umetnika.

"Mislim da je sramotno da smo uopšte došli u ovu fazu da mora Apelacioni sud na kraju da donosi odluku, mislim da je ovo u startu trebalo da bude odbačeno. Sada će nadam se doneti oslobađajuću presudu, odnosno poništiti odluku o izručenju, jer realno poštenije bi bilo da ga ovde osude na smrt, jer tamo ga šalju u sigurnu smrt", naveo je Željko Bodrožić, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS).

Osnivač Ruskog demokratskog društva Petar Nikitin rekao je da nema nikakve sumnje da u slučaju izručenja Gnjota čeka tragedija.

"Ne strahujemo već znamo vrlo dobro šta ga čeka u Belorusiji. Čeka ga isto što čeka bilo koga ko je tamo protestovao protiv režima, a to je mučenje i duga zatvorska kazna po političkom osnovu, a moguće i smrt u zatvoru, s obzirom na to da je 25 ljudi poginulo od početka prvog protesta 2020. godine bilo u zatvoru, bilo van zatvora pod sumnjivim okolnostima", rekao je on. 

 

Hteo da ostane sedam dana u Beogradu

Andrej Gnjot u kućnom pritvoru boravi u stanu u Beogradu i nosi uređaj za praćenje koji se popularno zove "nanogica". Za Euronews Srbija je ranije rekao da je plan bio da ostane sedam dana, ali da je to preraslo u "sedam meseci zatvora". 

Euronews TV

Gnjot i njegov tim tvrde da se iza zahteva za ekstradiciju nalazi želja, kako kaže "Lukašenkovog diktatorskog režima", da ga se dokopa, kao i svih onih koji su u svet slali sliku beloruskih protesta iz 2020. godine.

"Svi nezavisni novinari koji su radili tokom protesta su zatvoreni, uhapšeni, mučeni. I više od 50 ili stotinu njih je i dalje u beloruskim zatvorima. Najveći nezavisni internet portal je potpuno uništen 2020. godine i glavni urednik i neki novinari su u zatvoru i osuđeni su na 14 ili 15 godina. Imamo novinara Radija Sloboda koji je u zatvoru 15 godina. To je cena koju u Belorusiji plaćaš ako želiš da budeš novinar", kaže on.

Euronews/Stefan Goranović

 

Viši sud već je odlučio da Gnjot treba da bude isporučen. On se žalio i Apelacionom sudu i sada se čeka odluka.

Skorašnji izveštaj predstavnika Ujedinjenih nacija govori da se oni koji su kritični prema Lukašenku u Belorusiji suočavaju sa sve jačom represijom, proizvoljnim zatvaranjem, maltretiranjem i uznemiravanjem. Većina zemalja OEBS-a nedavno je potpisala izjavu u kojoj se navodi da Belorusija ima oko 1.400 političkih zatvorenika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija