Tenis

Novak u finalu Mastersa u Šangaju: Neka se spremi najbolji na svetu

Komentari

Autor: Euronews

12/10/2024

-

15:09

Novak u finalu Mastersa u Šangaju: Neka se spremi najbolji na svetu
Novak u finalu Mastersa u Šangaju: Neka se spremi najbolji na svetu - Copyright Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Novak Đoković boriće se u Šangaju za jubilarni, 100. trofej u karijeri, pošto se danas plasirao u finale turnira iz serije 1000, pobedivši Tejlora Frica u dva seta. Srpski tensier slavio je rezultatom 6:4, 7:6 (8:6) i za novi titulu na Mastersu, a ujedno i prvu posle 2018. godine, odmeriće snage sa najboljim na svetu - Janikom Sinerom, koji je prethodno bio bolji od Tomasa Mahača (6:3, 7:5).

Što se tiče današnjeg duela sa Amerikancem, srpski teniser nije imao naročito puno problema, iako je u drugom delu igre morao da brani set loptu rivala. Fric se pošteno mučio iza osnovne (59 odsto ubačenog prvog servisa), pa je Đoković imao veliki broj brejk prilika (1/9). Na žalost, većinu je sedmi teniser sveta uspeo da obrani, pa je Novak ostao nešto duže na terenu nego što bi verovatno želeo, ali, kada se sve sumira, jedan sjajan meč našeg Novaka, koji je 10. pobedom u isto toliko okršaja sa Fricem, nagovestio još jedan jubilej u nedelju, kada je na programu finale sa Italijanom.

Nakon što je propustio tri prilike da oduzme servis rivalu na samom startu meča, ključni brejk u uvodnom setu Novak je napravio u petom gemu (3:2), a stečenu prednost, bez većih problema sačuvao je do kraja seta - 1:0.

Ipak, dolaskom drugog seta, promenila se dinamika na terenu. Fric je zaigrao bolje i koliko-toliko podigao procente na servisu. Đoković je imao nekoliko dobrih šansi da brejkuje rivala u petom gemu kada je propustio četiri brejk lopte. To je dalo u vetar u leđa Amerikancu, koji je i sam stigao do dve brejk prilike u osmom gemu (prvi put na meču). Međutim, Novak se odbranio. Usledio je potom nešto mirniji period iza osnovnih linija. Oba tenisera bila su sigurna na svojim servisima, pa je drugi set polufinala otišao u taj-brejk. 

Dobre razmene, mnogo trčanja i velike borbe, videli smo i u ovom delu meča, gde je Amerikanac, u jednom trenutku, došao i do set lopte pri rezultatu 6:5, da bi na servis rivala, Đoković, najpre napravio brejk za 6:6, a onda i pametnim rešenjima u napadu stigao do preokreta, potvrdivši tezu da je i dalje "kralj taj brejkova" u ovom sportu - 8:6.

Komentari (0)

Sport