Tenis

Federer bez ustezanja o Đokoviću: Nisam mu dao poštovanje kada je trebalo, pa je kasnije postao zver

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2024

-

20:31 >> 20:37

Federer bez ustezanja o Đokoviću: Nisam mu dao poštovanje kada je trebalo, pa je kasnije postao zver
Rodžer Federer i Novak Đoković - Copyright Tanjug/AP Photo/Tim Ireland, File

veličina teksta

Aa Aa

Dok teniska javnost željno iščekuje emitovanje dokumentarca koji se bavi životom Rodžera Federera - "Poslednjih 12 dana", legendarni švajcarski teniser javno je priznao u pomenutom filmu, da nije iskazao dovoljno poštovanja prema Novaku Đokoviću, velikom rivalu i po brojkama, bez sumnje, najvećem u istoriji "belog sporta".

U jednoj od retkih emotivnih isposvesti na snimanju dokumentarca, koji će se emitovati na platformi Amazon Prime od 20. juna, Rodžer Federer, dve godine po završetku karijere, prisetio se početaka Novaka Đokovića i njihovog prvog međusobnog duela i bez ustezanja priznao da se ogrešio o srpskog tenisera, za koga nije verovao da će napraviti ovakvu karijeru.

"Prvi put sam protiv njega igrao u Monaku (Federer pobedio 6:3, 2:6, 6:3). Otišao sam sa terena i pomislio 'Da' on je okej'. Iako je postojala određena euforija oko njega, nisam bio potpuno ubeđen. Nisam dao Novaku poštovanje koje je zaslužio zbog njegovih tehničkih nedostataka. Smatrao sam da ima ekstreman stisak kod forhenda, a njegov bekhend za mene nije bio tako tečan kao danas. A onda je tako učvrstio, 'ispeglao' te udarce i postao neveratna zver od igrača, rekao je Federer u dokumentarcu "Poslednjih 12".

 

 

Iako je po igrama davno zaslužio da se umeša u konverzaciju za teniskog "G.O.A.T-a", može se reći da Novak nikada nije uživao podršku publike kao Federer i Rafael Nadal. Pa čak ni sada kada ima 24 "mejdžora", bezbroj oborenih rekorda, 40 masters pehara i 428 nedelja na čelu ATP liste. Federer je objasnio i zašto.

“Valjda je bio uljez koji kvari žurku Rafinim i Rodžerovim navijačima. Bilo je mnogo Rafa-Rodžer ljubavi tamo, pa kada se Novak pojavio, verovatno su pomislili - Vidi, nije nam potreban treći čovek. Srećni smo sa Rodžerom i Rafom. Federerovi navijačima se u početku nije baš dopadao jer su mislili - Rodžer sve radi sa lakoćom. Onda je došao Novak sa snažnim karakterom i tom neverovatnom željom da pobedi po svaku cenu. Mislim da je Novaka pokrenuo taj odnos sa navijačima i da je taj duboki fokus oterao mnoge od njih. Možda je bio pomalo neshvaćen. Sa tačke gledišta mimo medija na kraju vidim čoveka onakovog kakav zapravo jeste. Ako mu oduzmemo igru, stavimo je po strani, ko je on? Koje su njegove vrednosti. Znam da mu je izuzetno stalo do njegove porodice", samo su neke od stvari koje je rekao Federer za srpskog tenisera.

Federer i Đoković odigrali su 50 međusobnih duela tokom njihovih karijera, a statistika je na strani srpskog tenisera koji je slavio u 27 mečeva. Dobar broj tih duela Novak je dobio od 2015. godine, pobedivši ga u 10 od poslednjih 13 susreta, dok rezultat u finalima takođe ide na vodenicu našeg tenisera (13:6).

 

 

Komentari (0)

Sport