Košarka

Počinje NBA liga: Jokić juri prsten, a Zapad nikad jači

Komentari

Autor: Euronews

18/10/2022

-

17:50

Počinje NBA liga: Jokić juri prsten, a Zapad nikad jači
Počinje NBA liga: Jokić juri prsten, a Zapad nikad jači - Copyright AP Photo/Jeff Chiu)

veličina teksta

Aa Aa

Novu  NBA sezonu otvoriće u 01:30 čas po našem vremenu Boston I Filadelfija u TC Gardenu (Arena 1 Premium), dok nas od 04:00 očekuje duel šampiona Golden stejta I LA Lejkersa (Arena 1 Premium).

Tokom 76. izdanja NBA lige biće odigrano 82 utakmice u regularnoj sezoni, koja će trajati šest meseci. Potom sledi plej-in turnir od 11. do 14. aprila, nokaut faza počinje dan kasnije, dok je prva utakmica NBA finala na programu 1. juna.

Novina u novoj sezoni biće povratak međunarodnih mečeva kojih nije bilo poslednje tri godine zbog zbog pandemije koronavirusa, pa će se tako 17. decembra u Meksiko sitiju sastati Majami i San Antonio, dok će 19. januara Detroit i Čikago odmeriti snage u Parizu.

Srbiju će ove sezone predstavljati pet košarkaša: Nikola Jokić (Denver), Bogdan Bogdanović (Atlanta), Aleksej Pokuševski (Oklahoma), Boban Marjanović (Hjuston) i Nikola Jović (Majami), a za najviše ambicije takmičiće se i ostali igrači iz regiona: Luka Dončić (Dalas), Goran Dragić (Čikago), Nikola Vučević (Čikago), Jusuf Nurkić (Portland), Bojan Bogdanović (Detroit) i ostali...

Titulu brane Voriorsi, koji će imati još teži zadatak ove sezone, zbog činjenice da će mnoge NBA ekipe biti u punom sastavu, posle silnih povreda koje su obeležile period za nama. Sedmostrukom šampionu na ruku ne idu ni nedavne “čarke“ u klubu, a posle odlazaka dva bitna “šrafa“ u odbrani ovog leta, Nemanje Bjelice i Gerija Pejtona II, postavlja se pitanje da li će Stef Kari i družina ponoviti prošlogodišnji uspeh i kako će se kotirati na tabeli Zapadne konferencije?

DENVER:

Na putu do šampionskog postolja Golden stejt je prošle sezone eliminisao Nagetse, koji će bez sumnje ove godine biti znatno konkurentniji, posle određenih promena u rotaciji i povratka Džamala Mareja i Majkla Portera Džuniora. Kanađanin bi trebao da bude spreman za početak takmičarske godine, dok je Porter u predsezoni pokazao da je operacija leđa prošla bez posledica i da će biti velika podrška Nikoli Jokiću u ofanzivnim zadacima.

Pored druge i treće “violine“ ekipe, Denver je ovog leta postao bogatiji i za nekoliko kvalitetnih defanzivaca. Pre svih, misli se na Kentavijus Kouldvel-Poupa i Brusa Brauna, koji se odlično snalaze u preuzimanju igrača i navigaciji skrinova, što će dosta olakšati posao Eronu Gordonu, koji više neće morati da juri po terenu za plejmejkerima i bekovima. Pomenuti Kouldvel-Poup je u Kolorado stigao u paketu sa Išom Smitom iz Vašingtona u zamenu za Vila Bartona i Montea Morisa.

Poup je sa Lejkersima osvojio prsten u “mehuru“ i doneće iskustvo na spoljnim pozicijama, dok je Smit jedan od najbržih košarkaša u Ligi i biće zanimljivo videti ga u “pik-en-rol“ situacijama sa Jokićem.

Sa druge strane, negativna strana rostera je pozicija rezervnog centra. Osim nešto starijeg Diandrea Džordana, Nagetsi nemaju drugih opcija, pa se očekuje da će Jokić i naredne sezone provoditi koji minut više na terenu.

Otišli: Vil Barton (Vašington) Fakundo Kampaco (Dalas), Demarkus Kazins, Brin Forbs (Minesota), Džamajkl Grin (Golden stejt), Markus Hauard, Monte Moris (Vašington), Ostin Rivers (Minesota)

Došli: Kristijan Braun, Bruce Braun (Bruklin), Kentavijus Koldvel-Poup (Vašington), Kolin Gilispi (Hjuston), Deandre Džordan (Filadelfija), Čejson Randl, Iš Smit (Vašington), Pejton Votson, Džek Vajt.

 

 

DALAS:

Maveriksi su prošle sezone prevazišli očekivanja, kada su na krilima Luke Dončića izbacili Finiks i stigli do finala Zapadne konferencije. Međutim, pitanje je hoće li Teksašani ponoviti taj uspeh, budući da je malo toga učinjeno u međusezoni da se pomogne Slovencu u nastojanjima da ovaj tim ostvari najveće ciljeve.

Džejlen Branson, koji se prošle godine afirmisao kao drugi najbolji igrač ekipe, napustio je tim Džejsona Kida posle unosne ponude Niksa, koji su mu dali gotovo duplo veća primanja nego u Dalasu. Prema navodima američkih medija prvi čovek Maveriksa Mark Kuban nije želeo da plati 104 miliona dolara koliko je Branson tražio, pa su umesto njega došli provereni poenter - Kristijan Vud i Fakundo Kampaco, koji će posle nekoliko sezona ponovo deliti parket sa Lukom Dončićem.

Njih dvojica su zajedno igrali u Real Madridu, a Argentinac je prethodno u NBA ligi nastupao sa Denverom, u čijem dresu pružao solidne partije do utakmice sa Finiksom u plej-ofu, gde se nije dobro pokazao u defanzivnim zadacima protiv iskusnijih plejmejkera i bekova.

Treba napomenuti da je posle tri godine Boban Marjanović napustio Dalas, što mu je najduži boravak u jednom klubu još od početka karijere kada je igrao za Hemofarm. On je bio jedan od košarka koji su trejdovani u Hjuston za Kristijana Vuda, a njega će na poziciji centra zameniti Džavel Mekgi.

Dobra vest za Džejsona Kida je što se očekuje povratak Tima Hardaveja Džuniora posle povrede, tu su još i Spenser Dinvidi, Redži Džekson i Fini-Smit, sve solidni NBA igrači, kojima se ne daju velike šanse, osim ako Luka Dončić ne odigra sezonu iz snova i ponovo pogura Maverikse ka vrhu.

Otišli: Sterling Braun (Njujork), Džejlen Branson (Njujork), Trej Burk (Oklahoma), Markiz Kris (Oklahoma), Boban Marjanović (Hjuston), Mozes Rajt

Došli: Tajler Dorsi, Džejden Hardi, Džavel Mekgi (Finiks), Kristijan Vud (Hjuston), Rajt Mekinli (Minesota).

LA LEJKERSI:

Dolaskom Rasela Vestrbruka, mnogi su videli Lejkerse kao glavnog kandidata za titulu, ali prošle sezone nisu uspeli da se domognu ni plej-in turnira, a kao epilog, otpušten je trener Frenk Vogel. Na njegovo mesto doveden je Dervin Ham, nekadašnji asistent u Bostonu, kojeg mnogi vide kao spasioca “jezerdžija“, koji će svojom prepoznatljivom harizmom uspeti da napravi dobru koheziju među vodećom trojkom na čelu sa Lebron Džejmsom i Entonijem Dejvisom.

Lejkersi su tokom međusezone poprilično izmenili roster, a dva najzvučnija pojačanja su Patrik Beverli i povratnik Denis Šruder, koji će ojačati konkurenciju na bekovskim pozicijama i tako smanjiti minutažu temperamentnom Vestbruku. Ono što može da predstavlja još jedan problem novom treneru, je činjenica da se Beverli i bivši igrač Oklahome ne nalaze u dobrim odnosima, pa će biti interesantno videti ih zajedno na terenu.

Tu je naravno i uvek neizostavna drama oko statusa Entonija Dejvisa, koji je zbog povreda propustio više utakmica u poslednje dve sezone nego što ih je odigrao i pitanje je da li će išta biti drugačije ove godine.

Glavni adut Lejkersima će i dalje biti Lebron Džejms, kome će ovo biti jubilarna 20. sezona u NBA ligi, posle koje će najverovatnije prestići Karima Abdula Džabara po broju postignutih poena.

Abdul-Džabar se penzionisao 1989. godine na prvom mestu večne liste NBA lige sa 38,387 poena, samo 1325 manje od zvezde LA Lejkersa.

Otišli: Karmelo Entoni, Di džej Agustin, Kent Bezemur, Ejveri Bredli, Vejn Elington, Talen Horton-Taker (Juta), Dvajt Hauard, Stenli Džonson (Juta), Mejson Džouns, Mak Meklung, Malik Monk (Sakramento).

Došli: Patrik Beverli (Minesota), Troj Braun (Čikago), Tomas Brajant (Vašington), Maks Kristi, Šakil Harison, Džej Haf, Dejmijan Džouns (Sakramento), Skoti Pipen junior, Mat Rajan (Boston), Denis Šruder (Hjuston), Kole Svinder, Huan Toskano (Golden stejt), Luni Voker (San Antonio).

 

 

LA KLIPERSI:

Franšiza iz Los Anđelesa projektovana je za sam vrh Zapadne konferencije, tim pre što se u ekipu posle godinu i po dana vratio Kavaj Lenard. Njemu će društvo na terenu pored Pola Džordža, praviti i nekadašnji prvi pik sa drafta Džon Vol, koji stiže iz Hjustona kao potencijalna zamena za Redžija Džeksona. Klipersi će njegovim angažovanjem dobiti brzinu u tranziciji, kao i proverenog organizatora igre, koji tokom karijere beleži više od devet asistencija po meču i osnovni zadatak će mu biti da olakša posao Lenardu i Džordžu u napadu.

Iako Klipersi važe za tim za najdužom klupom, povrede će i ove sezone biti jedan od glavnih razloga za brigu Tajrona Lua. Vol je veliki deo karijere proveo van terena zbog povreda, a slična sudbina nije zaobišla ni Pola Džordža, kao i Kavaja Lenarda, koji su zajedno odigrali svega 104 utakmice u poslednje tri sezone.

Otišli: Ajzea Hartenstajn (Klivlend), Rodni Hud, Kzavijer Mun, Džej Šrub (Orlando).

Došli: Mozes Braun (Klivlend), Musa Dijabate, Džon Vol (Hjuston).

HJUSTON:

Roketsi pokušavaju da naprave ekipu oko svog drugog pika sa drafta Džejlena Grina i pošto se nalaze u procesu rekonstrukcije tima, očekuje se da neće napraviti naročitu “buku“ ove sezone. Nedostatak iskustva jedan je od najvećih problema Hjustona, a jedini veterani u timu za sada su Boban Marjanović i Erik Gordon.

Otišli:  Entoni Lamb (Golden stejt), Dejvid Nvaba (Oklahoma), Trevelin Kvin (Indijana), Denis Šruder (Lejkersi), Džon Vol (Klipersi), Kristijan Vud (Dalas).

Došli: Vili Koli-Stajn, Darijus Dejs, Teri Ison, Derik Fejvors (Oklahoma), Trevor Hadžins, Boban Marjanović (Dalas), Džabari Smit, Titi Vašington.

MEMFIS:

Regularni deo prošle sezone Grizlisi su završili na drugom mestu Zapada sa 56 pobeda, a posle odlazaka nekoliko važnih igrača ovog leta, postavlja se pitanje može li Memfis ponovo da zauzme gornji deo tabele.

Najveći hendikep za ekipu iz Tenesija predstavlja povreda Džerena Džeksona, jednog od najboljeg defanzivaca lige, koji će zbog operacije stopala propustiti veći deo sezone. Takođe Memfis je letos ostao i bez iskusnog Kajla Andersona i još jednog odličnog defanzivca Deantonija Meltona, koji je trejdovan u Filadelfiju za Denija Grina.

Ako na to sve dodamo da je Morant, prva zvezda ekipe, propustio više od 20 utakmica zbog povrede minule sezone i da bi, zbog njegovog dinaminčnog stila igre, moglo isto da se desi, Memfis bi vrlo lako mogao da ispadne iz kruga favorita za ovu godinu.

Otišli: Kajl Anderson (Minesota), Džeret Kulver (Atlanta), Deantoni Melton (Filadelfija), Ives Pons, Tajrel Teri.

Došli: Kenedi Čendler, Deni Grin (Filadelfija), Džejk Laravija, Kenet Lofton, Dejvid Rodi.

JUTA:

Nakon dolaska Denija Ejndža prošlog decembra, novi direktor Džezera je za nepunih godinu dana okončao Gober/Mičel eru u Juti, a u proces rekonstrukcije krenuo je početkom juna, kada je Kvin Snajder podneo ostavku na mestu trenera.

Najpre je Rojs O Nil završio u Netsima, da bi Ejndž potom iznenadio košarkašku javnost poslavši Gobera, trostrukog najboljeg defanzivca lige u Minesotu u zamenu za četiri buduća prva pika, zatim Patrika Beverlija, Džereda Vanterbilta, Leandra Bolmara, Malika Bizlija i Vokera Keslera.

Posle niza neuspešnih rezultata u plej-ofu tokom poslednjih sezona, istu sudbinu imali su i glavni nosioci igre u Juti Donovan Mičel i Bojan Bogdanović, koji su trejdovani u Klivlend i Detroit.

Ejndž je ovim postupkom želeo da sa kvalitetnim pikovima osigura budućnost novog kluba, pošto prethodna garnitura igrača nije imala šampionskih ambicija. Prema informacijama iz američkih medija direktor Jute je takođe zainteresovan za mladog prospekta Viktora Vembanjamu, koji je će najverovatnije biti prvi pik, pa samim tim franšiza iz Solt Lejk Sitija neće žaliti ako ne upiše veliki broj pobeda ove sezone.

Otišli: Bojan Bogdanović (Detroit), Džered Batler, Trent Forest (Atlanta), Rudi Gober (Minesota), Huančo Ernangomez (Toronto), Danuel Haus (Finiks), Donovan Mičel (Klivlend), Rojal O Nil (Bruklin), Erik Paskal (Minesote), Kzavijer Snid, Hasan Vajtsajd.

Došli: Kolin Sekston (Klivlend), Mica Porter, Lauri Markanen (Klivlend), Keli Olinik (Detroit), Voker Kesler, Džoni Juzang, Tejlen Orton-Taker (Klipersi), Simone Fontekio, Leandro Bolmaro (Minesota), Malik Bizli (Minesota), Očai Agbadži.

PORTLAND:

Blejzersi nemaju potencijala za najviše domete, a u istu ruku, dosta su bolji od ekipa sa dna tabele. Tim je u polovičnoj rekonstrukciji i ukoliko se Džerami Grant i Geri Pejton II lepo uklope sa Dejmijanom Lilardom, neće biti iznenađenje ako se u finišu regularne sezone budu borili za mesto u plej-inu.

Ekipu je prošlog decembra napustio Si Džej Mekalum, koga je nasledio mladi bek-šuter Enforni Simons. Jedna od najvećih mana Portlanda će i ove godine biti odbrana šuta za tri poena, budući da je Simons gori defanzivac od Mekaluma na perimteru.

Otišli: Erik Bledso, Keldžin Blevins, Si Džej Elebi, Elajdža Hjuz, Džo Ingls (Milvoki), Didi Louzada, Ben Meklmor, Brendon Vilijams.

Došli: Dru Jubenks, Džerami Grant (Detroit), Geri Pejton II (Golden stejt), Olivier Sar, Šejdon Šarp, Džabari Voker.

MINESOTA:

Timbervulvsi prvi put posle ere Kevina Garneta imaju šampionski sastav sa četiri Ol-star igrača u ekipi. Angažovanjem Kajla Andersona i pre svega Rudija Gobera, Minesota je dobila ozbiljno pojačanje u odbrani, čime je obogatila roster u kojem su već imena poput Entonija Edvardsa, Dianđela Rasela i Karl-Entoni-Taunsa, koji će dolaskom Francuza, preći na poziciju “četvorke“.

Otišli: Malik Bizli (Juta), Patrik Beverli (Lejkersi), Leandro Bolmaro (Juta), Džejk Lejman (Boston), Greg Monro, Džoš Okodži (Finiks), Džared Vanderbilt (Juta), Mekinli Rajt (Dalas).

Došli: Kajl Anderson (Memfis), Pi Džej Dožir, Si Džej Elebi (Portland), Brin Forbs (Denver), Luka Garza (Detroit), Rudi Gober (Juta), Ej Dži Loson, Džoš Minot, Vendel Mur, Erik Paskal (Juta), Ostin Rivers (Denver).

NJU ORLEANS:

Posle više od godinu dana odsustva, Zajon Vilijams sanirao je povredu stopala i biće spreman za nove izazove u NBA ligi. Nekadašnji prvi pik sa drafta je u poslednje tri sezone odigrao svega 85 utakmica i ukoliko ove godine ostane zdrav, nema sumnje da bi Pelikansi mogli mnogima da pomrse računa na Zapadu.

Osnovna snaga Pelikansa dolazi iz reketa, gde će društvo Zajonu praviti Jonas Valančunas, a osim pomentog dvojca, najveća pretnja po ostale NBA ekipe dolaziće od bekovskog para Brendona Ingrama i Si Džej Mekaluma, koji su prošle sezone bili glavni nosioci igre Nju Orleansa.

Slaba tačka ove ekipe je što nema dovoljno šutera sa distance. Osim Mekaluma i Treja Marfija, gotovo kompletna ekipa, od prvotimaca do klupe šutira ispod proseka za tri poena, što bi moglo da predstavlja ozbiljan problem.

 

 

Otišli: Geri Klark, Džered Harper, Toni Snel

Došli: Dajson Danijels, Dearon Sibron

FINIKS:

Najveće pojačanje za ekipu iz Arizone je povratak Darija Šarića, koji je nakon teške povrede propustio celu prošlu sezonu. Sansi su zadržali gotovo kompletan roster sa veteranom Krisom Polom na čelu, a u timu Montija Vilijamsa gledaćemo i Diandrea Ejtona, nekadašnjeg prvog pika i startnog centra Finiksa, koji je bio na pragu prelaska u Indijanu.

Jedan od glavnih problema Sansa su dešavanja van terena i nesuglasice sa vlasnikom klubom Robertom Sarverom, koji je zbog optužbi za rasizam rešio da proda franšizu iz Arizone.

Problemi i pritisci unutar kluba odrazili su se i na rezultate Sansa u predsezoni, gde nisu pokazali u najboljem svetlu, ali će uprkos tome važiti i dalje za favorite na Zapadu, naročito u regularnom delu sezone.

Otišli: Eron Holidej (Atlanta), Gabrijel Lundberg, Džavel Mekgi (Dalas), Elfrid Pejton.

Došli: Džok Lendejl (San Antonio), Dejmijen Li (Golden stejt), Džoš Okodži (Minesota), Dvejn Vašington (Indijana).

SAKRAMENTO:

Kingsi su od 2007. godine propustili 16. uzastopnih plej-of turnira i s obzirom koliko je Zapadna konferencija “krcata“ sa talentom, verovatno ih ista sudbina čeka i ove sezone.

Tome u prilog ide podatak da je Sakramento prošle godine imao jednu od najgorih defanzivnih ekipa u Ligi, a tokom ovog leta radilo se samo na ofanzivnim pojačanjima. Novopridošli Malik Monk i Kevin Huerter dokazali su se već kao efikasni košarkaši, ali su poznati kao loši odbrambeni igrači, što može da predstavlja problem za ekipu koja je već pod ogromnim pritiskom zbog očajnih rezultata u poslednjih deceniju i po.

Otišli: Donte Divićenco (Golden stejt), Mo Harkls, Džastin Holidej (Atlanta), Džoš Džekson, Dejmijan Džouns (Lejkersi), Džerami Lamb.

Došli: Metju Delavedova, Keon Elis, Kevin Huerter (Atlanta), Malik Monk (Lejkersi), Kigan Marej, Kej Zi Okpala.

OKLAHOMA:

Tanderi i ove godine ulaze u novu sezonu bez jasnih ciljeva ka plej-ofu, naročito ako se uzme u obzir odsustvo Četa Holmgrena, prošlogodišnjeg drugog pika, koji će propustiti takmičarsku godinu zbog povrede.

Aleksej Pokuševski ulazi u svoju treću NBA sezonu i ove godine je pod imperativom rezultata, budući na ogroman broj pikova koji njegov klub poseduje.

Otišli: Derik Fejvors, Melvin Frejžer, Ti Džerom (Golden stejt), Vit Krejči (Atlanta), Teo Maledon (Šarlot), Ajzea Robi (San Antonio).

Došli: Trej Burk (Dalas) Markiz Kris (Dalas), Usman Dieng, Čet Holmgrin, Dejvin Dvamba (Hjuston), Eudžin Omorui, Džejlen Vilijams, Džejlin Vilijams.

SAN ANTONIO:

Sparsi već godinama unazad nisu plej-of tim, a posle odlaska Dežontea Mareja, San Antonio je ostao bez jedinog igrača, koji je prošle sezone punio statističke kategorije. Upravo zbog toga, očekuje se da će Teksašani završiti sezonu u donjem delu tabele, kako bi između ostalog, bili u igri za Viktora Vembanjamu, koji će naredne godine biti verovatno prvi pik na draftu.

Otišli: Devonte Cacok, Džok Lendejl (Finiks), Dedžounte Marej (Atlanta), Di Džej Stjuart, Luni Voker (Lejkersi), Robert Vudard.

Došli: Dominik Barlou, Malaki Brenham, Gorgi Dijeng (Atlanta), Džordan Hol, Ajzea Robi (Oklahoma), Džeremi Sošan, Blejk Vizli.

Komentari (0)

Sport