Košarka

Crvena zvezda "brejknula" Budućnost u ABA ligi: Pobeda uz dosta muke i tenzije

Komentari

Autor: Euronews

21/10/2024

-

21:33

Crvena zvezda "brejknula" Budućnost u ABA ligi: Pobeda uz dosta muke i tenzije
Nemanja Nedović - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su ekipu Budućnosti u meču petog kola AdmiralBet ABA lige - 73:75 (17:16, 20:17, 21:19, 15:23), na kraju dva i po sata svega i svačega na parketu i pored njega. Pa, sada imaju tri pobede u regionalnom takmičenju, dok je crnogorski sastav protiv aktuelnog šampiona pokvario maksimalan učinak. 

Domaćin je energetski bolje otvorio meč, pošteđen umora od dve evroligaške bitke u jednoj nedelji, dok je gostima trebalo vremena da se "probude" posle pobede nad Fenerbahčeom i tesnog poraza od Barselone, u završnici krcatoj sudijskim greškama na štetu osvajača tri trofeja prošle sezone.

Pa, opet prva četvrtina je protekla u manje, više egal borbi, s češćim vođstvima "plavih", s tim što nijednom nisu uspeli da naprave veliku rezultatsku distancu. U drugoj su u jednom trenutku, ipak, stekli dvocifrenu prednost (30:20). Ekipa Janisa Sferopulosa usitnjavala je na mahove zaostatak, ne i izlazila iz minusa.

U trećoj dekadi imala je nesreću da ostane bez Džoela Bolomboja, jer se Amerikanac s ruskim državljanstvom povredio, hramljući napustio parket i završio u svlačionici. Drudi, mnogo duži prekid desio se jer je njen predsednik Željko Drčelić, zbog protesta, voljom sudija, posle protivljenja udaljen iz krcate "Morače". 

 

 

U njegovom odsustvu, poentersku odgovornost pruzeli su Nemanja Nedović i Kodi Miler Mekintajer, s tim da je pre njih Ajzea Kenan preinačio odnos snaga (39:40). Posle je proradio i šut spolja, naročito iz ruke Rokasa Giedraitisa, pa je mogao biti amortizovan disbalans u broju skokova. 

Zadnja četvrtina bila je najduža, jer su sudije zatražile pražnjenje dela dvorane, zbog neprimerenog ponašanja navijača. U trenutku kada je Zvezda bila u naletu i stigla do 62:62 u ranoj fazi. Odnosno, pri vođstvu 65:68 na šest minuta i sedam sekundi pre kraja. Igrači sa Malog Kalemgdana i arbitri su se povukli, a košarkaši Budućnosti na terenu sačekali dalje instrukcije... Odnosno, znak da nastave da rade ono što im je posao. 

Zvezdi je teže pala pauza, tri minuta je ostala bez koša, dok su ubačaji Mekinlija Rajta okrenuli vodu na kontra stranu vodenice (69:68). Izjednačio je Plavšić, ali crveno-beli su nastavili da promašuju, čak i Miler Mekintajer. A, onda je Nedović ubacio trojku (71:72). Ni tu, međutim, nije bio kraj drame, jer mu je istom merom uzvratio Rajt (73:72). 

 

 

Imao je branilac regionalnog trona ceo napad posle toga, Miloš Teodosić je fauliran i iskoristio oba slobodna bacanja (73:74), a onda je Budućnost krenula u akciju za pobedu. I nije je iskoristila, za prvi kiks na Jadranu ove sezone. Rajt je zaustavljen u prodoru, dok je Geidraitis bio precizan sa linije slobodnih bacanja. 

I stavio tačku na poslovnično tenzičan okršaj dva tima, u kom je najviše najefikasniji akter bio Nedović (24), kom je na u rivalskim redovima isprarirao Rajt (20). 

AdmiralBet ABA liga, 5. kolo

petak

Igokea - Cedevita Olimpija 91:78
FMP - Cibona 89:84

subota

Mornar - Borac 90:98
Split - Mega 90:80

nedelja

Dubai - Spartak 90:89
Zadar - Partizan 71:75
Krka - SC Derbi 97:91

ponedeljak

Budućnost - Crvena zvezda 73:75

 

Standings provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport