Košarka

Partizan bolji od Bajerna u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews

15/10/2024

-

22:56

Partizan bolji od Bajerna u Beogradu
Košarkaši Partizana - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Najzad... Posle dva vezana poraza, košarkaši Partizana upisali su prvu pobedu u Evroligi ove sezone, a pod svodovima beogradske "Arene" pao je Bajern iz Minhena. Srpski tim odigrao je perfektno poluvreme pred svojim navijačima i uz velike oscilacije u nastavku, slavio na kraju rezultatom - 86:78 (24:15, 25:17, 22:20, 15:26),

Imali su pobedu crno-beli u džepu protiv Baskonije, dobrih, 35 minuta parirali su Realu u Madridu, da bi propuštene prilike u dva uvodna kola najzad naplatili protiv vrlo dobrih Bavaraca. Uprkos velikoj razlici, nemački tim pokazao je dostojan otpor u drugom poluvremenu. Sa mnogo većim intenzitetom igrao je Bajern u nastavku, gde je u samom finišu prišao na korak od iznenađenja nakon što je u jednom trenutku bilo i "+22" za "parni valjak".

Međutim...

Na krilima navijača i solidne timske igre u finišu, kada lopte iz igre nisu htele u koš, srpski tim pametno je kupio poene sa penala, odbivši i poslednje nalete Bavaraca, koji su uprkos odličnoj roli Obsta i Edvardsa, na kraju "položili oružje" pred Partizanom nakon dve pune godine.

Najefikasniji u pobedničkom timu bio je Braun sa 22 poena. K. Džons dodao je 14, dok su Nilikina, Bonga i Tajrik završili utakmicu sa po 13 poena.

Listu strelaca nemačke ekipe predvodio je Obst sa 15 koševa.

Prva četvrtina:

Zbog nešto agresivnije odbrane Bavaraca u reketu, napad crno-belih u uvodnoj četvrtini mahom se zasnivao na šutu za tri poena. Beograđani su namestili ruku i u visokim procentima (5/6) zatrpavali koš rivala. Braun i Bonga, uz potporu Ludnberga i Marinkovića napravili su 18:2 seriju sredinom četvrtine (24:11) i anulirali nešto bolji start nemačkog tima, koji se dugo mučio sa distance (1/5). Uz to imao je i solidan broj izgubljenih lopti (4), što su koristili Beograđani za neke lakše poene u tranziciji. Nošeni velikom podrškom sa tribina, Partizan je u drugom delu deonice u potpunosti zaključao reket, onemugućivši Bavarcima koš iz igre gotovo pet minuta, pa je na mali odmor otišao rezultatom - 24:15.

Druga četvrtina:

Gde su stali u prvoj, tu su nastavili i u drugoj deonici. Crno-beli igrali su po notama Brauna (16p) i već na startu četvrtine, poveli ogromnom razlikom (32:17). Agresivnom odbranom zaustavili su unutrašnju igru Bavaraca, koji su, koliko-toliko, držali priključak u uvodnoj deonici zahvaljujući dobrim rešenjima u reketu, ali, nisu imali iste poglede u nastavku. "Parni valjak" podigao je stepen odbrane, da bi efikasnom igrom i pre svega odličnom rolom Dejvisa i K. Džonsom, režirao 13:3 seriju i u finišu četvrtine otišao na maksimalnih "+22" - 44:23. Bio je to period blistave igre Beograđana, koji su uz nešto manje oscijalcija u završnici poluvremena, otišli na veliki odmor rezultatom - 49:32.

Treća četvrtina:

Mali predah kao da je više prijao gostima iz Minhena, koji su izašli na teren u drugom poluvremenu sa mnogo više želje, htenja i ambicije, dok su igrači Partizana možda i prerano počeli da slave pobedu. Falila je bolja koncentracija u napadu, više energije u defanzivi i svakako boljih rešenja pod košem rivala, pa su Nemci na krilima raspoloženog Obsta i Edvardsa skresali razliku "parnog valjka" sa "+22" koliko je bilo u jednom trenutku na podnošljivih "-8" (56:48). Svega tri koša iz igre pogodili su crno-beli za polovinu deonice, ali, srećom, ostatak četvrtine bio je mnogo bolji. Sreća je napustila goste, dok je Partizan ponovo upalio motore. Bonga i T. Džons režirali su 10:0 seriju (i to mahom sa linije penala), pa su Beograđani ponovo stekli visoku prednost (66:48), da bi u odlučujuću četvrtinu ušli sa "+19" - 71:52.

Četvrta četvrtina:

Taman kada se učinilo da će crno-beli mirno privesti utakmicu kraju, usledila je nova ofanziva Bavaraca i novi problemi Beograđana. Nemački tim otvorio je deonicu serijom 10:2 i došao do jednocifrenog zaostatka (73:62), dok se Partizan ponovo mučio da dođe do poena. Videli smo iste scene iz treće četvrtine, kada koš iz igre crno-beli nisu uspeli da pogode više od polovine deonice. To se, naravno, odrazilo na semafor, kao i na samopouzdanje Obradovićeve ekipe, koja je u finišu bacila sve karte na defanzivu, pokušavajući da sačuva suficit. Međutim... Bajern je preko Baba samo topio razliku prišavši na svega "-6" na tri minuta do kraja (78:72). Ali, srećom, kada je bilo potrebno, Braun, Tajrik i Karlik preuzeli su kontrolu u finišu i mirnom rukom sa linije penala presudili ekipi iz Minhena. 

Standings provided by Sofascore

Komentari (0)

Sport