Košarka

Muk funkcionera ABA lige: Kmetović se ne oglašava povodom saopštenja Crvene zvezde, klubovi zabrinuti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/10/2024

-

15:13

Muk funkcionera ABA lige: Kmetović se ne oglašava povodom saopštenja Crvene zvezde, klubovi zabrinuti
profimedia, ABA liga - Copyright profimedia, ABA liga

veličina teksta

Aa Aa

Dva dana nakon što je KK Crvena zvezda obavestila javnost o navodnim tajnim pregovorima direktora košarkaške ABA lige Dubravka Kmetovića sa rukovodstvom SportKluba, o prenosu TV prava na ovaj sportski kanal, niko od funkcionera ABA lige se ne oglašava po ovom pitanju.

Neoglašavanje Dubravka Kmetovića razlog je za zabrinutost klubova, koji su inače vlasnici lige i čiji predstavnici zapravo čine Skupštinu lige, koja jedina, prema propozicijama i Statutu lige može da pregovara o suštinski bitnom pitanju za celu ligu.

Promenom organizacione strukture lige pre nekoliko godina, ovlašćenja za ovakve odluke su prenesena sa pojedinaca upravo na klubove. Klubovi su tada u svom najboljem interesu odlučili da TV prava vrate Arena Channels grupi, s obzirom na to da je tadašnje rukovodstvo učinilo sličnu stvar za koju sada KK Crvena zvezda optužuje Kmetovića. Tada su, naime, pojedinci preneli TV prava na Direkt Mediju, čime su milioni gledalaca Arena Sporta ostavljeni bez ABA lige. Takvo stanje je potrajalo samo godinu dana. 

Drugim rečima, funkcioneri ABA lige, uključujući i Dubravka Kmetovića, prema propozicijama i Statutu lige, nemaju pravo da samostalno pregovaraju o prenosu TV prava.

Klubovi zabrinuti za opstanak lige

Problemi u funkcionisanju ABA lige nažalost nisu novina, s obzirom na to da odnosi sa najjačim evropskim takmičenjem Evroligom nisu na najvišem nivou, tj. uloga ABA lige je u prethodnim godinama degradirana do tog nivoa da ni šampion lige nema osigurano učešće u Evroligi.

Svi navedeni razlozi bude zabrinutost klubova za opstanak same lige, i to sve dok javnost očekuje reakciju i oglašavanje Dubravka Kmetovića.

Podsetimo, KK Crvena zvezda je u petak u svom saopštenju navela da su u toku "tajni pregovori" rukovodstva ABA lige, na čijem čelu je direktor lige Dubravko Kmetović sa rukovodstvom SportKluba o ugovoru prema kojem će milionima korisnika kablovskih usluga kompanije Telekom Srbija, koja posluje širom Balkana, biti onemogućeno praćenje najbolje regionalne košarke.

Arena Sport izbor gledalaca širom Balkana

Inače, Arena Sport kao deo kompanije Telekom Srbija radi na prostoru bivše Jugoslavije i pokriva tržište Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Makedonije, a neretko je izbor gledalaca i u drugim okolnim zemljama, zbog raznovrsnosti i kvaliteta sportskog programa koji nudi.

Njena prednost u odnosu na broj gledalaca kojima je dostupna mogla bi da presudno utiče na sudbinu lige ukoliko se trenutna situacija promeni, s obzirom na ključnu podršku koju u krajnjoj meri daje i manjim klubovima, koji jesu vlasnici lige, ali bi bez jakog medijskog pokrivanja imali bi znatno otežano funkcionisanje i rad.

Eventualnim prekidom saradnje ABA lige i Arena Sporta milioni gledalaca će biti uskraćeni za praćenje najbolje regionalne košarke, dok će tek manji broj gledalaca moći da uživa u atraktivnim utakmicama, pre svega Partizana i Crvene zvezde, koji su godinama najjači klubovi ove lige, te joj direktno doprinose na popularnosti kroz svoje navijačke armije, koje po brojnosti i obimu odavno prelaze granice Srbije.

Arena Sport prenoseći utakmice ABA lige spaja doživljaj gledalaca kraj malih ekrana, posebno onih u ruralnim sredinama u kojima je u televizijsku infrastrukturu ulagao samo Telekom Srbija, a koji neretko ne mogu da prisustvuju veličanstvenim predstavama svojih ljubimaca u Beogradskoj areni, ali i svim drugim halama širom bivše Jugoslavije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Sport