Košarka

Preminuo legendarni košarkaš Dikembe Mutombo

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2024

-

17:18

Preminuo legendarni košarkaš Dikembe Mutombo
Preminuo legendarni košarkaš Dikembe Mutombo - Copyright Tanjug/AP/Julio Cortez

veličina teksta

Aa Aa

Legendarni košarkaš Dikembe Mutombo preminuo je u 58. godini života nakon teške bolesti raka mozga.

Košarkaški div rođen u Kongu proveo je 18 sezona u NBA ligi igrajući za Denver, Atlantu, Filadelfiju, Nju Džersi Netse, Njujork i Hjuston. Bio je osmostruki Ol-star i četiri puta najbolji odbrambeni igrač godine. Zauvek će se pamtiti njegova mahanja kažiprstom ("Nećeš proći") kad god bi nekog zaustavio "bananom".

Posle igračke karijere koju je okončao 2009. godine, bavio se humanitarnim radom, a 2015. je primljen u Kuću slavnih. Sa tumorom na mozgu se borio od oktobra 2022. godine.

 

 

Od nekadašnjeg centra i člana Kuće slavnih se oprašta ceo sportski svet.

"Dikembe Mutombo je jednostavno bio veći od života. Na terenu je bio jedan od najvećih blokera i odbrambenih igrača u istoriji NBA. Van parketa je ulio svoje srce i dušu u pomaganje drugima. Nije bio niko kvalifikovaniji od Dikembea da služi kao prvi globalni ambasador NBA. On je bio humanitarac u svojoj srži. Voleo je šta je košarkaška igra mogla da učini da pozitivno utiče na zajednice, posebno u njegovoj rodnoj Demokratskoj Republici Kongo i širom afričkog kontinenta. Imao sam privilegiju da putujem po svetu sa Dikembeom i iz prve ruke vidim kako su njegova velikodušnost i saosećanje podizali ljude tokom godina – sa svojim zaraznim osmehom, dubokim glasom i prepoznatljivo mahanje prstima koje ga je dopalo ljubiteljima košarke svih generacija", istakao je komesar NBA lige, Adam Silver.

Komentari (0)

Sport