Košarka

Navijači KK Fenerbahčea teraju igrača iz kluba: Hejs-Dejvis posetom Jermeniji razbesneo naciju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/09/2024

-

21:07

Navijači KK Fenerbahčea teraju igrača iz kluba: Hejs-Dejvis posetom Jermeniji razbesneo naciju
Navijači KK Fenerbahčea teraju igrača iz kluba: Hejs-Dejvis posetom Jermeniji razbesneo naciju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američki košarkaš Najdžel Hejs-Dejvis, krilni centar Fenerbahčea iz Istanbula, uspeo je jednom posetom glavnom gradu Jermenije da razbesni celu tursku naciju, a navijači njegovog kluba traže raskid ugovora sa Amerikancem.

Veliki bes kod desetina hiljada fanatičnih navijača istanbulskog kluba probudila je poseta košarkaša Jerevanu, tokom koje je osim kulturnih i istorijskih znamenitosti grada, posetio i Memorijalni centar i institut za proučavanje genocida nad Jermenima.

Genocid nad Jermenima je istorijski događaj koji je predmet spora Turske i Jermenije, s obzirom da zvanična Ankara ne priznaje tvrdnje Jerevana kao tačne, te poriče da se dogodio genocid 1915. godine u kojem je prema tvrdnjama Jerevana stradalo 1,5 miliona Jermena.

Američki košarkaš je nakon niza objava, čitavog kolaža instagram priča iz Jerevana, među kojima je i sporna poseta, na turskom jeziku objavio sadržajno izvinjenje Turskoj, njenim građanima i navijačima Fenerbahčea.

"Posle mog posta saznao sam da je tema koju sam podelio o Jermeniji i Turskoj veoma osetljiva. Iako pokušavam da učim, ne znam sve. Želeo bih da kažem da iz svog uvažavanja i poštovanja prema onome što Turska ima da mi ponudi lično i profesionalno, neću želeti da pokažem nikakvo pisano, namerno ili podrazumevano nepoštovanje prema Turskoj, njenoj istoriji ili njenim građanima", napisao je Hejs-Dejvis i nastavio u istom tonu:

"Oni koji me lično poznaju i razgovaraju sa mnom na ovu temu znaće da je ono što govorim istina i iskreno. Ja nisam Turčin, tako da razumem težinu ovog pitanja za one koji su Turci. Nisam znao. Nadam se da ovo razjašnjava sve nesporazume ili pogrešna tumačenja o tome šta govorim, mojim postupcima, i što je još važnije, mom karakteru. Želim da ukažem svima koji su uvređeni ovom situacijom da mi to nije bila namera", napisao je on u Instragram priči.

Njegova bogata karijera je već obeležena igranjem za nekoliko NBA franšiza, a u Evropi je osim Fenerbahčea igrao i za Barselonu i Žalgiris. Ipak, Hejs-Dejvis, koji je očito sklon kontroverznim potezima, u Fenerbahče je došao 2022. godine iako je od 2018-2019. igrao za najvećeg rivala Galatasaraj, što su mu navijači žuto-plavih nekako oprostili.

Ostaje da vidimo da li će mu oprostiti "izdaju" koja je više od promene klupskih boja i tiče se nacionalne istorije.

Komentari (0)

Sport