Košarka

Košarkašice Srbije i Australije u duelu za polufinale OI 2024: Mlade i hrabre "orlice" završile boravak u Parizu

Komentari

Autor: Euronews

07/08/2024

-

11:00

Košarkašice Srbije i Australije u duelu za polufinale OI 2024: Mlade i hrabre "orlice" završile boravak u Parizu
Ženska košarkaška reprezentacija Srbije - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Najbolje košarkašice Srbije probile su se u nokaut fazu Olimpijskih igara u Parizu, a danas protiv Australije imaju priliku da produže svoje učešće u trci za medalje na najvećoj planetarnoj smotri sportista (11.00). 

"Orlice" su prošle kao drugoplasirana ekipa grupe A, iza Španije, a ispred Kine i Portorika, dok su iskusne rivalke do ovog duela stigle zahvaljujući istoj poziciji u grupi B, u konkurenciji Francuske, Nigerije i Kanade.

I to je već samo po sebi uspeh, imajući u vidu da posle duge i velike smene genaracija selektorka Marina Maljković ima na raspolaganju vrlo mlad i, na ovom nivou, takmičarski "zelen" tim, pojačan Tinom Krajišnik i s još nekoliko starijih igračica.

 

 

To bi trebalo da znači da naše devojke nemaju rezultatski pritisak, štop opet nema veze s njihovom motivacijom i nabojem kada igraju za državu, pogotovo što su došle ne mesto osvajačica četvrtog mesta u Tokiju i olimpijskog srebra u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Njihove muške kolege su sinoć, u dramatičnom meču, posle jednog produžetka i istorijskog povratka iz velikog minusa na pouvremenu, savladale selekciju iste zemlje. Neka bude 2:0 u srpsko-australijskom košarkaškom obračunu, ako je moguće u sudaru Ivon Anderson i favoritkinja sa "petog kontinenta". 

PRVA ČETVRTINA - 19:26

Naše košarkašice su ubacile prve poene na meču, ali su od tada u konstantnom minusu. Rivalke su zada agresivnije, brže i preciznije od Nogić i ekipe. Neće ih defanziva, a ni realizacija, barem ne u željnoj meri. Pogotovo im nedostaju češći pokušaji sa distance, za sada samo jedna trojka Anderson. 

Fale kompaktnije branjenje svog koša, svođenje lakih poena rivalki pre svega, ali i raznovrsniji napad, uz više košgeterki. Pa, opet, dobro se drže naše devojke.

DRUGA ČETVRTINA - 32:48 

"Orlice" nemaju rešenje za fleksibilnu i uigranu odbranu rivalki, ali ni za njihov šut za tri poena. Pojedinačno, najviše problema pravi vodeća poenterka Alana Smit. S druge strane, srpskom timu nedostaju ideje i prodornost pod suprotnim košem. 

Selektorka je zvala više tajm-auta i podelila dovoljno korisnih saveta, da vidimo u kojoj meri će biti ispoštovana njena konkretna upustva za zaustavljenje serija rivalki. Efkasna Vitkomb i ostale pulenke Sendi Brondelo imaju više pozamašnu zalihu za nastavak meča. 

Dosta puta im je bio otvoren reket, previše je bilo situacija u kojima su dobijale 2+1, a takođe ih ide i šut. Za dva su gađale 13/20, za tri 5/11. Kod nas se izdvaja Raco, sa osam poena. 

TREĆA ČETVRTINA - 16:24

Bljesnule su Srpkinje početkom nove deonice, ušle čini se s boljom energijom, više žara i rešenosti, ali pet vezanih poena Nogićeve naišle su na žestoku reakciju rivalki. S nekoliko serija su nastavile da uvećavaju vođstvo, pa je prednost brzbo prešla poena.

Problemi su ostali isti, nažalost, dok se Australijanke sve više razigravaju. Smit ne posustaje, prati je Vitkomb, pa njih dve polako ali sigurno vode ekipu ka, manje više očekivanom učasku u Top 4. Prosto su iskusnije i uigranije od naših borbenih devojaka. 

S puno staža u jakoj klupskoj košarci. Ne piše se dobro Marininim devojkama, za koje je uspeh što su uopšte na Igrama i što se nisu brzo vratile kući, na šta Maljkovićeva često podseća. 

ČETVRTA ČETVRTINA - 19:13

Ne posustaju i ne odustaju daleko mlađe i neuigranije Srpkinje od pružanja otpora, kao lavice se bore za svaku loptu i poen, čak su ostavile rivalke bez poena par minuta.

Nažalost, to ih nije daleko odvelo, barem ne u smislu rezultatskog učinka, jer je Australija stekla dovoljno veliku razliku da bi morala ozbiljno da strepi za ishod. Čak je dozvolila sebi i odmaranje nositeljki igre.

Kombinovala je i šefica našeg stručnog štaba i dobila je što je htela ili barem nama to tako sa strane izgleda, devojke čine sve što je u njihovoj moći da što časnije napuste turnir. 

Jasno je i Maljkovićevoj da je nemoguće izvesti veleobrt, poput "orlova"... Na parketu je još mlađa ekipa, manje korišćene ogračice imaju priliku da malo više oprobaju na najvećoj sceni. Starije plaču na klupi, ali nemaju čega da se stide!

 

Srbija - Australija 67:85 (19:26, 13:22, 16:24, 19:13)

Dvorana: Bersi.

Sudije: Martin Vulić, Ariadna Čueka, Jevgenij Mihejev.

Srbija: Raco, Čađo, Jovanović, Anderson, Stanković, Nogić, Janković, Katanić, Dugalić, Krajišnik, Đorđević, Smailbegović. Selektorka: Marina Maljković.

Australija: Melburn, Volas, Volas, Talbot, Magden, Smit, Magbegor, Tolo, Džordž, Atvel, Borlas, Džekson, Vitkomb. Selektorka:Sandi Brondelo

Komentari (0)

Sport