Košarka

Srbija gubila 24 razlike, a onda posle produžetka pobedila Australiju za plasman u polufinale Olimpijskih igara

Komentari

Autor: Euronews

06/08/2024

-

15:05

Srbija gubila 24 razlike, a onda posle produžetka pobedila Australiju za plasman u polufinale Olimpijskih igara
Srbija gubila 24 razlike, a onda posle produžetka pobedila Australiju za plasman u polufinale Olimpijskih igara - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Košarkaši Srbije uspeli su nakon izuzetno dramastične utakmice i dodatnih pet minuta igre da savladaju selekciju Australije i plasiraju se u polufinale Olimpijskih igara u Parizu - 95:90 (17:31, 25:23, 25:11, 15:17, 13:8).

"Kakva je ovo igra? Šta to igrate? Koliko su vam puta dali koš, a koliko ste puta napravili faul. Uradite nešto, napravite neki faul. Vi ovako hoćete da pobedite", vikao je selektor "orlova" Svetislav Pešić na svoje igrače na tajm-autu koji je uzeo kod rezultata 20:44 početkom druge četvrtine.

I taj trenutak bio je onaj koji je promenio dalji tok utakmice, pre nego što je Nikola Jokić, najbolji košarkaš današnjice na 25 sekundi do kraja produžetka pogodio iz jako teške situacije za 93:90, nakon čega je usledila fenomenalna odbrana Filipa Petruševa iz koje je usledio pobednički napad "orlova" koji sada čekaju ko će im biti rival u polufinalu, SAD ili Brazil (21.30) .

Nedopustivo loše su počeli reprezentativci Srbije ovaj meč. Bili su usporeni, bezvoljni i bezidejni, dok su Australijanci krenuli agresivno i uspostavili stil igre koji njima odgovara.

Kraj prve četvrtine i početak druge bili su "crna rupa" u izdanju košarkaša Srbije i tada je Kari odlučio da minutom odmora pokuša da probudi svoje igrače.

Te njegove reči su krucijalan značaj na uticaj na igrače Srbije, koji su konačno zaigrali čvršće u odbrani i razvnovrsnije u napadu, dok su reprezentativci Australije počeli da promašuju za prihvatljivih "minus 12" na poluvremenu.

Takva energija viđena je i na startu drugog dela meča kada su nakon nešto više od pet minuta igre Pešićevi puleni preko Bogdanovića uspeli da preokrenu na 61:60, a onda u poslednjih 10 minuta uđu sa prednošću od dva poena (67:65).

Četvrta četvrtina donela je još veću agresivnost i borbu na obe strane terena. Bilo je tu i tehničkih grešaka, promašenih zicera, ali i fenomenalnih poteza poput one trojke Vasilije Micića sa više od osam metara za vođstvo "orlova" 76:72. Srbija je u tim trenucima imala više mirnoće i koncentracije, igrala je jaku i pokretljivu odbranu, upravo onakvu kakvu je od početka zahtevao selektor Pešić.

Na 32 sekunde pre kraja Srbija je imala prednost 81:80 i napad, a onda je na 10 sekundi pre kraja fauliran Micić koji je pogodio samo jedno bacanje i rival je imao akciju za pobedu iz koje nisu kreirali šut za tri poena, već je Peti Mils pogodio za dva poena i ušlo se u produžetak - 82:82.

Dodatnih pet minuta su otvoreni trojkom Ognjena Dobrića, ali i promašenim njegovim zicerom u narednom napadu, što su Australijanci iskorisrili i preokrenuli momentum u svoju korist i "pobegli" na 90:87, ali je Petrušev na dva minuta do kraja pogodio dva slobodna bacanja i smanjio na samo poen zaostatka, a onda i zicerom Nikole Jokića došli do 91:90 na minut do kraja.

Tada je psihološka prednost već bila na strani Srbije, a iskusni igrači kakve u svom timu ima selektor Pešić to su umeli da iskoriste i ostvare značajnu pobedu.

Komentari (0)

Sport