Košarka

Ipak je Srbija zemlja košarke: Statistika ne greši - domaći igrači "pojeli" skupe strance u finalu ABA lige

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/05/2024

-

20:23

Ipak je Srbija zemlja košarke: Statistika ne greši - domaći igrači "pojeli" skupe strance u finalu ABA lige
Ipak je Srbija zemlja košarke: Statistika ne greši - domaći igrači "pojeli" skupe strance u finalu ABA lige - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Još se nisu stišale strasti oko finalne serije ABA lige, u kojem je Crvena zvezda savladala Partizan sa 3:0 i vratila tutulu, a  večiti rivali već se pripremaju za potencijalni novi duel, u finalu Košarkaške lige Srbije. Naravno, ukoliko u polufinalu Partizan savlada Megu, a Zvezda FMP.

U velikom broju analiza koje su posle finalnih utakmica izneli brojni košarkaški stručnjaci, ali i prema komentarima na društvenim mrežama, čitavu seriju na svojim leđima izneli su uglavnom domaći igrači, dok su skupo plaćeni stranci najblaže rečeno bili prosečni, ili su potpuno podbacili.  Prema mišljenjima stručnjaka, to se pre svega odnosi na zvezde Partizana Kevina Pantera, Zeka Ledeja i Frenka Kaminskog. 

Milioni potrošeni na strane "zvezde"

Prema dostupnim podacima, kapiten Partizana Panter je sredinom prošle godine potpisao dvogodišnji ugovor s crno-belima prema kome će zarađivati 2,1 milion evra za prvu i 2,2 miliona evra za drugu sezonu. Kaminski ima platu od 1,85 miliona dolara godišnje, a Ledej oko 1,5 miliona evra.  Ne zna se tačna cifra, ali svakako visoke plate imaju i Pi Džej Doužer i Džejlin Smit. 

Džejms Naneli, koji je zbog sukoba sa protivničkim igračem Stefanom Lazarevićem u svlačionici propustio treći meč finala, i tako možda pomogao  rivalu da uzme titulu, zarađuje "pristojnih" 700.000 evra.

Tanjug

 

Ni u Crvenoj zvezdi nije mnogo drugačije. Ako se zanemare 2 miliona evra bačenih na Šabaza Nejpira koji nije dočekao da igra finale ABA lige i koji je na obostrano zadovoljstvo ekspresno vraćen u Olimpiju iz Milana, Majkl Tobi, koji takođe nije bio učesnik finala, zarađuje 900.000 evra godišnje, Rokas Gedraitis zarađuje oko 850.000 evra godišnje. Plata Adama Hange se ne zna, svakako nije mala, ali ni on nije video parket u filnalu zbog povrede. 

A u sve tri utakmice finala ABA lige bilo je potpuno jasno i onima koji nisu veliki košarkaški znalci - domaći igrači su, ako ne bolji, onda sigurno korisniji, od skupo plaćenih stranaca. I to ne samo na osnovu "ukupnog utiska" koji je, svakako, važan. Posebno kada se zna da se pobednički tim mnogo više oslanjao na domaće, a poraženi na strane igrače. Naime, Janis Sferopulos je u finalnoj seriji koristio šest domaćih i pet stranih igrača, dok je Željko Obradović koristio osam stranaca i samo četiri domaća igrača, i to Anđušića i Trifunovića samo u poslednjoj utakmici. 

"Suve" činjenice

U prilog tome ko je i koliko doprineo krajnjem rezultatu najbolje govore i "suve" činjenice, i to samo u dve najvažnije kategorije - poenima i skokovima. 

U prvoj utakmici (85:82) Zvezdini domaći igrači postigli su 55 poena, nasuprot 30 koliko su postigli stranci. Takođe, domaći igrači imali su 16 skokova prema 14 skokova stranaca. Kad je reč o Partizanu, srpski igrači postigli su 14 poena, a stranci 68, a u skokovima je odnos takođe u korist stranih igrača 27 prema 5. 

Slično se ponovilo i u drugoj utakmici (80:73). U Zvezdinom timu odnos poena domaćih i stranaca bio je 49:31, a skokova 14:14. U Partizanu domači igrači dali su 11, a stranci 62 poena, dok je u skokovima odnos bio čak 2:32 u korist stranaca.

Konačno, u trećoj utakmici (82:76) Zvezdini stranci i domaći bili su prilično ujednačeni - poeni 44:38, skokovi 20:17 u korist domačih, a Partizan je sa nešto većim brojem srpskih igrača došao na 41:35 za domaće u poenima, ali su skokovi i dalje bili na strani košarkaških pečalbara - 21:6. 

Košarka je timska igra

Šta bi bilo da se i Željko Obradović opredelio da više šanse pruži domaćim igračima, niko ne zna. Možda je prilika da to učini u eventualnom finalu Košarkaške lige Srbije. Ali još jedan statistički podatak, koji svi stručnjaci ističu, zapravo oktriva tajnu uspeha odnosno neuspeha, a ona se zove - timska igra. 

Crvena zvezda je tokom finalne serije imala 60 asistiranih poena, prema samo 32 Partizana. Odgovor na pitanje da li to ima veze sa tradicijom da se u Srbiji uvek igrala timska košarka i da smo po tome najpoznatiji u svetu, je verovatno - da.

Konačno, o dominaciji srpskih igrača nad strancima možda najbolje govori podatak sa sajta ABA lige prema kojem su tri najbolja igrača sezone Luka Mitrović, Dejan Davidovac i Aleksa Avramović. Pametnom dosta. Srbija je zemlja košarke i - tačka.

 

 

Komentari (0)

Sport