Fudbal

UEFA Liga nacija Španija - Srbija: Srbija poražena od Španije

Komentari

Autor: Euronews.rs

15/10/2024

-

22:30

UEFA Liga nacija Španija - Srbija: Srbija poražena od Španije
Tanjug/Nemanja Jovanović - Copyright Tanjug/Nemanja Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Reprezentacija Srbije poražena je u Kordobi od selekcije Španije za 3:0. Lako su domaći došli do prednosti već u 5. minutu, Laoprt je savladao Rajkovića. Ipak, do kraja prvog dela igre nije bilo promena. 

U nastavku utakmice dodali su "gas" domaći i brzo došli do ozbiljne prednosti. Rajković je opet branio fantastično, ipak nije imao uticaja na promašeni penal Morate, koji se iskupio koji minut kasnije i u 65. minutu doneo prednost "crvenoj furiji". 

Srbija je u 76. minutu ostala sa igračem manje na terenu, jer je isključen Pavlović. To je Španija iskoristila i posle slobodnog udarca Baena je savladao Rajkovića za 3:0.

Naredni meč Srbija igra protiv Švajcarske u Cirihu, dok će potom dočekati Dansku u Leskovcu.

 

 

 

Mnogi su Srbiju otpisali u prvoj ovosezonskoj utakmici Lige nacija protiv Španije. Bez Vlahovića, Mitrovića, Sergeja Milinkovića Savića, "orlovima" je bila namenjena sudbina gubitnika, samo je bilo pitanje koliko će Predrag Rajković primiti golova. 

Ipak, odigrala je Srbija možda i najbolji meč protiv prvaka Evrope na stadionu "Rajko Mitić" i pokazala da ova generacija nije bez kvaliteta.

U odnosu na septembarsku utakmicu, "orlovi" su jači za Aleksandra Mitrovića, dok su Španci oslabljeni ne igranjem najveće mlade zvezde svetskog fudbala Jamala. Sa prvobitnog spiska zbog povreda su otpali Feran Tores, Niko Vilijams, Dani Karvahal i Brajan Hil. Od ranije su povređeni Rodri i golman Unaj Simon. 

Sa druge strane Stojković, je ostao bez Saše Lukića, dok su se Ivan Ilić i golman Vanja Milinković Savić, na startu priprema javili selektoru i odmah vratili u Torino na lečenje. 

Inače, Španci se trenutno uzdaju u Alvara Moratu, saigrača naših Jovića i Pavlovića. U utakmici sa Danskom je iskusni napadač imao jednu izglednu priliku za gol, ali nije zatresao mrežu. De la Fuente od njega očekuje da radi ono što najbolje ume, a i navijači u Kordobi će mu dati sjajnu podršku. 

Dueli naše zemlje i Španije kroz istoriju su bili izuzetno zanimljivi i uvek su nosili neku specifičnost. Jedan od antologijskih svakako je onaj odigran u osmini finala Mondijala u Italiji 26. juna 1990. godine u Veroni. Tada je centralna figura bio aktuelni selektor Srbije Dragan Stojković Piksi, koji je dva puta savladao legendarnog golmana Andonija Zubizaretu, golovima u 78. i 93. minutu, dok je pogodak za "furiju" postigao Hulio Salinas u 85. minutu.      

Španija - Srbija 3:0 (1:0)

Strelci: /Laport 5, Morata 65, Baena 76/
Stadion: „Nuevo Arkanhel“
Sudija: Danijel Stefanski (Poljska). Žuti kartoni: Ojarzabal (Španija), Milenković, Mitrović, Eraković, Jović. Crveni karton: Pavlović (Srbija)

ŠPANIJA (4-3-3): Raja, Poro /64. Merino/, Vivijan/81. Kurbasi/, Laport, Kukurelja, Merino, Subimendi, Ruiz /81,Garsija/, Ojarzabal, Morata /78.Saragosa/, Baena /78. Hoselu/.
SRBIJA (3-4-1-): Rajković, Eraković, Milenković, Pavlović, Nedeljković /64.Čumić/, N. Maksimović, Zdjelar /64. A.Maksimović/, Birmančević, Samardžić /46.Grujić/, Mitrović /78. Simić/, Joveljvić /46. Jović/.

 

Počela je utakmica u Kordobi, prvi napad imaće Španija. Stojković je odlučio da ovu utakmicu počne sa dvojicom napadača.

2 minut: Prvi korner izveli su Španci, ali nije bilo posla za Rajkovića 

5 minut: Gol. Španija vodi, strelac je Laport

15. minut: Merino je šutirao i pogodio stativu, imala je sreća Srbije i u ovom napadu Španaca.

19. minut: Uspeo je Rajković da odbrani i šut Ojarzabala 

27. minut: Ponovo su Španci bili u prilici. Zubimendi je šutirao sa deistance, očigledno je imao u vidu reprezentativac Španije da je teren klizav i da bi ovo mogla da bude dobra prilika, ali je lopta otišla iznad prečke.

33. minut: Ojarzabal ponovo je fantastično šutirao sa 17 metara, ali je još bolje reagovao Rajković.

38. minut: Prvi žuti karton u timu Srbije dobio je Strahinja Eraković, što znači da će preskočiti duel sa Švajcarskom sledećeg meseca.

40. minut: Rajković još jednom odlično reaguje posle šuta Morate. 

45. minut: Završeno je prvo poluvreme u Kordobi. Srbija se mučila, a Španija je uspela da iskoristi lošu koncentraciju odbrane "orlova" i već u 5. minutu preko Laporta stigne do prednosti. 

46. minut: Stojković je u svlačionici ostavio Joveljića i Samardžića, a na teren su ušli Grujić i Jović.

53. minut: Morata je promašio penal za Španiju, pre toga je Birmančević navodno igrao rukom. 

65. minut: Morarta je ovoga puta precizan. Na dodavanje Ruiza, kapiten je snažno šutirao sa ivice šesnaesterca  i stigla do 2:0.

76. minut: Prvo je Srbija ostala sa igračem manje posle isključenja Pavlovića, a potom je Baena iz slobodnjaka doveo Španiju u vođstvo 3:0.

90. minut: Kraj 

Komentari (0)

Sport