Fudbal

Grčka slavi Ivana Jovanovića: Srbin "smislio" istorijsku pobedu nad Engleskom

Komentari

Autor: Euronews

11/10/2024

-

13:56

Grčka slavi Ivana Jovanovića: Srbin "smislio" istorijsku pobedu nad Engleskom
Grčka slavi Ivana Jovanovića: Srbin "smislio" istorijsku pobedu nad Engleskom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Šta god da napravi ili ne napravi do kraja svog selektorskog mandata, oročenog do juna 2026. godine, Ivan Jovanović imaće posebno mesto u istoriji fudbalske reprezentacije Grčke. Zbog toga što ju je u trećem kolu tekuće Lige nacija vodio do prve pobede nad Engleskom i to ni manje ni više nego na čuvenom "Vembliju" (1:2).

Da stvar bude grandioznija i pompeznija, njegovi Heleni su "skalp" favorizovanog "Gordog albiona" skinuli samo par dana nakon tragične smrti reprezentativca Džordža Baldoka, kom su dvostruki strelac Vangelis Pavlidis i ostali listom posvetili trijumf. Pošto su prethodno, na kolektivno slikanje, izašli sa majicom na kom je bio lik preminulog igrača Panatinaikosa.

"Teško je bilo psihološki stabilizovati ekipu, posle tog tragičnog događaja, jer smo svi bili pod utiskom užasne vesti o Baldoku. Sve dok se ovi momci takmiče, Džordž će biti u našim mislima. Bilo je teško igrati, ali je na kraju možda upalilo kao dodatna motivacija. Teško je razumeti šta se dešavalo u svlačionici. Kada smo stigli na stadion atmosfera je bila prigušena. Svi su razmišljali o onome što se juče dogodilo. Bilo je teško da se ostanemo koncentrisani. Ova pobeda je bila mala svetlost", nije bilo lako Jovanoviću da govori posle ostrvskog podviga. 

Šezdesetdvogodišnji trener, naravno, nije hteo da ističe svoje zasluge za načinjeni podvig, ali činjenice idu u prilog tome da je Fudbalski savez Grčke napravio vrhinski izbor kada je bivšem treneru tamošnjeg Panatinaikosa, nakon kraha u borbi za Evropsko prvenstvo 2024 pod vođstvom Gustava Pojeta. 

"Engleska je sjajna ekipa. Utakmica je bila zanimljiva od početka do kraja. Grupa je veoma bliska. Imam utisak da traži cilj i odličje, što je neophodno za uspeh reprezentacije. Pobeda na Vembliju je od velikog značaja. To je pobeda koja nas stavlja na drugačiji put i stvara veći pritisak u narednim mečevima", rekao je u više navrata kandidat za selektora Srbije. 

Jovanović ne samo što je prekinuo dve decenije dug grčki niz bez trijumfa u sudarima sa selekcijama iz Top 5 na FIFA listi već njegov tim "maršira" strojevim korakom u Grupi 2 B divzije Lige nacija. I to igrajući efikasan fudbal, jer su Finska, Republika Irska i Engleska čak sedam puta vraćani na centar. A da su Heleni primili samo jedan gol za tih 270 minuta. 

Sve pod vođstvom čoveka s dugim stažom u grškom klupskom fudbalu, kao nekadašnjeg stratega Niko Volosa, Iraklisa, Panahikija i PAO, pri čemu je poslednjim od njih uzeo Kup Grčke. Jedno vreme je trenirao i Al Nasr iz Abu Dabija, kao i bio selektor Ujedinjenih Arapskih Emirata, dok je najdublji trag ostavio u APOEL-u, gde su pod njegovom "palicom" osvojene četiri titule prvaka Kipra. 

Komentari (0)

Sport