Fudbal

Umro legendarni igrač Partizana i trener - Marko Valok

Komentari

Autor: Euronews

30/09/2024

-

12:03

Umro legendarni igrač Partizana i trener - Marko Valok
Valok - Copyright MN Press

veličina teksta

Aa Aa

Marko Valok, bivši jugoslovenski igrač i trener i legenda fudbalskog kluba Partizan preminuo je u Zemunu u 97. godini života.

Valok je rođen 5. marta 1927. godine u Surčinu. Posle Drugog svetskog rata, u kome je učestvovao i bio odlikovan i postao oficir, jednu sezonu igrao u Napretku, da bi od 1947. do 1959. godine nosio dres Partizana. Kao vrstan golgeter odigrao je za crno-bele 470 mečeva (165 prvenstvenih) i postigao 411 golova (90 prvenstvenih). Bio je kralj strelaca Večitih derbija sa Zvezdom jer je postigao čak 13 golova, a još 11 u prijateljskim mečevima protiv crveno-belih. 

Tada su i nastali stihovi "Bobek ih radi 'ko volove', a Valok daje golove", što je ljutilo Marka jer je uvek imao taj izuzetan fer-plej u sebi, poštovao je sve rivale, posebno one najljuće.

 

 

Osvojio je titulu, tri Kupa Maršala Tita mi u svim finalima je bio strelac (ukupno pet na tri meča). Karijeru je prekinuo u 32. godini jer je po naređenju morao da ode u Burmu i četiri glodine uči fudbalu ljude iz ove zemlje...

Penzionisao se u vojsci kao potpukovnik i odlučio da posveti trenerskoj karijeri. Četiri godine, od 1963. do 1967. radio je kao jedan od trenera u Partizanu, vodio je u kraijeri Budućnost, Vojvodinu, Borac Banjaluka, Teteks, Galeniku, Rad, u inostranstvu Filadelfiju.

Za selekciju Jugoslavije odigrao je samo šest mečeva uz tri gola.

Komemoracija povodom smrti Marka Valoka održaće se u četvrtak u 11 časova u prostorijama Fudbalskog kluba Partizan, a sahrana u 15 časova na Zemunskom groblju, saopštio je danas Partizan.

Komentari (0)

Sport