Fudbal

Real uz debi gol Kilijana Mbapea osvojio rekordni šesti trofej Superkupa Evrope

Komentari

Autor: Euronews

14/08/2024

-

22:55

Real uz debi gol Kilijana Mbapea osvojio rekordni šesti trofej Superkupa Evrope
Real uz debi gol Kilijana Mbapea osvojio rekordni šesti trofej Superkupa Evrope - Copyright Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

veličina teksta

Aa Aa

Real je vladar Evrope, novu sezonu otvorio je i prvi peharom - UEFA Superkupa Evrope. Atalanta se držala sat vremena u Varšavi, ali onda je Real pokazao kakav je tim napravio, te je golovima Valverdea i novog "kraljevića" Kilijana Mbapea slavio 2:0 (0:0) i šesti put u istoriji u vitrine doneo ovaj trofej.

Fudbalski svet je sa nestrpljenjem očekivao kako će se Kilijan Mbape uklopiti u timu Reala sa Vinisijusom Žuniorom, Rodrigom i Belingemom. I sigurno je ostao razočaran posle prvih 45 minuta, jer osvajač UEFA lige šampiona sve do nadoknade nije napravio priliku, a ni uputio šut u okvir gola. Nije bilo ni Mbapea mnogo u igri, igrači Atalante su ga zaustavljali na dozvoljen i nedozvoljen način. Ali, svakako se videlo da sa pet treninga ne može ni Mbape da se navikne na sve mehanizme igre Reala.

Delovali su Madriđani nekako tromo, nisu ni Atalantini bili mnogo svežiji, a to se najbolje videlo kada je kao vihor brzi Lukman dobio loptu u prostor, ali nije završio akciju jer su ga sustigli defanzivci Reala. De Ron je slučajno uz pomoć Militao pogodio prečku prilikom centaršuta, a najveću priliku nije iskoristio za Real Rodrigo. U nadoknadi je dobio loptu od Visinijusa i sa 12-13 metara pogodio samo prečku.

Međutim, posle odmora Real je prebacio u "viši prenos", rastrčao se Džub Belingem, pokazao da će biti i dalje gazda, ali na poziciji prednjeg veznog, pa je odbrana Atalante počela da popušta. Rastrčali su se Vinisijus, Mbape, Rodrigo, ali i Valverde. Čekao se samo gol, a došao je već u 58. minutu. Vinisijus Žunior je prošao po levoj strani, sačekao da Valverde uđe iz drugog plana i gol je bio neminovnost.

Tu je priča Atalante bila završena, jer je do kraja meča igrao samo Real. Golman Muso je sprečio ubedljiviji poraz, branio je zicere Žuniora, pa odličnog Belingema. Spasa mu u 69. minutu nije bilo, jer je Belingem ubeležio asistenciju, a Kilijan Mbape svoj debi u dreu Reala zaokružio golom pod prečku!

Do kraja je Real lako očuvao rezultat, Mbape je pobrao ovacije kada je napuštao teren. Za pet treninga sa saigračima pokazao je Mbape da je s pravom izabrao dolazak na "Bernabeu". Bio je ovo njegov prvi klupski evropski trofej, a Realov rekordni šesti u ovom takmičenju.

Real Madrid - Atalanta 2:0 (0:0)

Stadion: Nacionalni u Varšavi.
Sudija: Sandro Šerer (Švajcarska).
Strelac: Valverde u 59, Mbape u 69. minutu.

REAL MADRID: Kurtoa - Karvahal (od 89. Lukas Vaskez), Militao, Ridiger, Mendi - Čuameni, Valverde, Belingem (od 89. Sebaljos) - Rodrigo (od 76. Modrić), Mbape (od 83. Brahim Dijaz), Vinisijus Žunior (od 89. Arda Guler).

ATALANTA: Muso - Đamšiti, Jen (od 89. Palestra), Kolašinac (od 70. Baker) - Zapakosta (od 63. Godfri), De Ron, Ederson, Ruđeri - Pašalić (od 89. Maconi) - De Ketelare (od 63. Retegi), Lukman.

Komentari (0)

Sport