Fudbal

Španija prvak Evrope, Englezi izgubili i drugo finale Evropskog prvenstva u nizu

Komentari

Autor: Euronews

14/07/2024

-

23:05

Španija prvak Evrope, Englezi izgubili i drugo finale Evropskog prvenstva u nizu
Španija prvak Evrope, Englezi izgubili i drugo finale Evropskog prvenstva u nizu - Copyright Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

veličina teksta

Aa Aa


Kraj! Evropska kruna ide u Španiju i to četvrti put u istoriji. Posle mesec dana vrhunskog fudbala u Nemačkoj, Alvaro Morata, Niko Vilijams, Olmo, Jamal i ostali čarobnjaci u kopačkama "crvene furije" nose pehar u Madrid. 
Španija je pokorila Evropu, fantastičnom igrom, a do titule namenjene pobedniku Starog kontinenta stigla je sa ubedljivih sedam pobeda što niko do sada nije uradio. 
Prvo poluvreme finalnog meča nisu obeležile neke spektakularne akcije, ali se "šahovsk" duel i očekivao, mada je posed bio na strani Španije.  Prvu šansu imala je upravo "crvena furija". Vilijams je ubacio iz ugla u 13. minutu, Morata je skočio, a Le Norman pokuašo atraktivno, makazicama, međutim nije bio najprecizniji.
Imali su Španci još nekoliko prilika, ali nisu to bile šanse da bi se ozbiljnije ugorzio Pikford. Englezi su dobro neutralisali Nika Vilijamsa i Jamala, ali su i u takvoj igri
Španci i dalje prilično dobro kontrolisali dešavanja na terenu. 
Odaljili su Engleze daleko od svog gola, ali, nisu ni oni uspeli do kraja prvog poluvremena da pronađu pukotinu u odbrani rivala. 
U 45. minutu Foden je, ipak mogao da zatrese mrežu Španije, ali je Unai Simon odlično reagovao. 
Utisak je da je trofej opteretio obe ekipe, pa u prvom poluvremenu i nije viđen dopadljiv fudbal. 
Start drugog poluvremena doneo je mnogo više uzbiđenja i to u samo dva minuta. Španija je iskoristila svoje "umetnike" i u 46. minutu stigla do prednosti. Lamin Jamal je fantačstično uposlio Nika Vilijamsa na levoj strani, loptu je preskočio Dani Olmo što je zbunilo Engleze. Ostao je sam Vilijams i sa samo šest -sedam metara smestio loptu u mrežu za - 1:0.
Nisu Englezi još ni "svarili" primljeni gol, a Španija je već mogla do drugog gola. Ovoga puta Vilijams je asistirao, a Dani Olmo šutiroa malo pored gola. 
Usledila je ofanziva sa svih strana, pa je tako Morata promašio praznu mrežu u 55. minutu, a samo minut kasnije Vilijams je poslao "bombu". Ipak, lopta je otišla malo pored gola. 
U 60. minutu Sautgejt je odlučio da iz igre izvede Harija Kejna, a na teren je poslao strelca pobedonosnog gola protiv Holandije Votkinsa. 
Fantastičan napad izveli su Španci u 65. minutu. Jamal je ponovo bio brži od Španaca, ipak Pikford je odlično reagovao i poslao loptu u korner.
U jeku ofanzive Španije, Engleska je uspela da izjednači. Saka je prošao po desnoj strani, Belingem je dodao loptu do Palmera, a ovaj šutirao sa preko 17 metara i pogodio donji levi ugao za 1:1.
Nisu se predavali Španci, a četiri minuta pre kraja meča Ojarsabal je doneo gol za pehar Španiji. 
Zasluženo titula prvaka Evrope odlazi u Madrid. 

Španija - Engleska 2:1 (0:0)

Stadion: Olimpijski u Berlinu.

Sudija: Fransoa Leteksije (Francuska).
Strelci: Niko Vilijams u 47. i Ojarzabal u 86. za Španiju, a Palmer u 73. minutu za Englesku.
Žuti kartoni: Kejn, Stons (Engleska), Olmo (Španija).

ŠPANIJA (4-2-3-1): Unai Simon - Karvahal, Le Norman (od 83. Naćo), Laport, Kukurelja - Rodri (od 46. Zubimendi), Fabijan Ruiz - Jamal, Olmo, Vilijams - Morata (od 68. Ojarzabal).

ENGLESKA (3-4-2-1): Pikford - Voker, Stons, Guehi - Saka, Mejnu (od 70. Palmer), Rajs, Šo - Foden, Belingem - Kejn (od 61. Votkins).

Komentari (0)

Sport