Fudbal

Španija ima više pobeda, Francuska bolja na velikim takmičenjima: Međusobni skor polufinalista EURO

Komentari

Autor: Euronews

08/07/2024

-

14:40

Španija ima više pobeda, Francuska bolja na velikim takmičenjima: Međusobni skor polufinalista EURO
Mbape - Copyright Tanjug/AP Photo/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Fudbalske selekcije Španije i Francuske u utorka u Minhenu (21.00, TV Arena 1 Premium) boriće se za ulazak u finale UEFA EURO. Biće to novi evropski klasik između ove dve zemlje i međusobni 37. meč. Španci su pobedili 16 puta, Francuzi 13 uz sedam remija.

Međutim, ako gledamo duele na velikim takmičenjima, biće im ovo sedmi duel, uz to da su Francuzi čak četiri puta bili uspešniji. Prvi put su odmeravali snage u finalu UEFA EURO 1984. godine. Predvođeni maestralnim Mišelom Platinijem, "galski petlovi" su slavili 2:0 na svom Parku Prinčeva u Parizu i podigli prvi pehar evropskih prvaka. Platini i Belon su golovima ukrasili trijumf protiv jedne generacije "crvene furije" predvođene golmanom Luisom Arkonadom, Kamačom, Santiljanom...

Sledeći duel imali su u grupi B na EURO 1996. godine. Tada je bilo 1:1 (Đorkaef - Kaminero) za obostrani prolazak u četvrtfinale. Četiri godine kasnije u Holandiji i Belgiji golovima Zinedina Zidana i Jurija Đorkaefa, trikolori su pobedom od 2:1 nad Špancima prošli u polufinale, a zatim u velikom finalu podigli trofej i objedinili svetsku i evropsku krunu.

Novu ranu "crvenoj furiji" naneli su na Sveskom prvenstvu 2006. godine. U osmini finala Frank Riberi, Patrika Vijeira i Zidan poništili su vodeći pogodak Davida Vilje i uveli svoju selekciju u dalji tok nokaut faze, sve do finala koje su od Italije izgubili na penale.

Jedini trijumf nad Francuskom ostvarili su Španci na UEFA EURO 2012. godine. U četvrtfinalu su golovima Ćabija Alonsa u 19. i 90. minjutu slavili 2:0, a zatim su se popeli na krov Evrope deklasiravši Italiju 4:0. I oni su tada objedinili svetsku i evropsku krunu.

Prvi i poslednji duel ove dve selekcije bio je onaj u finalima. Francuska je i drugo finale dobila i to 2021. godine u finalu UEFA Lige nacija. Iako je Mikel Ojarzabal doveo "furiju" u vođstvo, Karim Benzema i Kilijan Mbape napravili su preokret i doneli "galskim petlovima" novi pehar.

 

Cup tree provided by Sofascore

 

Komentari (0)

Sport